Prea ocupat pentru copil? Efectele se vor vedea imediat - Urania Cremene

Sambata, 17 Martie 2012, ora 00:00
2890 citiri
Prea ocupat pentru copil? Efectele se vor vedea imediat - Urania Cremene

Viata in mediul de afaceri are efecte puternice asupra copilului tau, dar si a relatiei dintre voi. Copilul resimte lipsa de timp si cel mai adesea se manifesta refuzand sa se duca la culcare, tocmai pentru ca isi doreste sa stea cat mai mult in prezenta ta.

Te invit sa ne punem putin in pielea copilului, pentru a intelege care este motivul pentru care apare una dintre urmatoarele situatii: Tu spui: "Este timpul sa te speli pe dinti". Unul dintre copii raspunde: "Nu vreau sa ma spal pe dinti!".

Celalalt copil adauga: "Vreau sa ne mai jucam!" Sotia intervine si spune: "Amandoi va duceti si va spalati pe dinti acum, altfel nu va mai citesc nicio poveste". Copiii bazaie si se impotrivesc inca si mai tare.... Sau, imediat ce copilul este pus in pat, incepe: "Mami, mi-e sete". Primeste apa.

Apoi: "Mami, vreau ceva dulce". Ii explicit ca nu mai primeste ceva dulce la ora asta si iesi din camera. Vine dupa tine: "Mami, mami....", cunoasteti continuarea.

Ce se intampla in mintea copilului?

I-a fost dor de voi toata ziua, apuca sa va vada maxim doua ore pe zi si acesta este motivul principal pentru care nu vrea sau amana sa se duca la culcare: simte ca pierde din timpul pe care-l are cu tine.

Ce putem face, presupunand ca de mai mult timp nu dispunem?

Fa din copilul tau o prioritate, atunci cand intri in casa. Aloca-ti macar jumatate de ora si stai numai cu el, fara telefoane, fara dus, curatenie, gatit sau alte activitati. Spune-i ca ti-a fost foarte dor de el si ca abia asteptai sa te joci cu el jocul lui preferat.

Impartaseste-i copilului tau intregul program din seara respectiva. Copiii nu au capacitatea noastra de anticipare si este extrem de util sa le spuneti constant ce urmeaza sa se intample. De exemplu: "Uite, acum ne jucam jumatate de ora, apoi gatim ceva impreuna, mancam, etc... si la ora 9 si jumatate mergi la culcare".

Implica-ti copilul pe cat posibil in activitatile de seara: sa te ajute la curatenie, la pregatirea mesei, la aranjatul unor documente, fa-l sa se simta important.

Respecta rutina de seara a copilului, pe cat se poate mereu in aceiasi pasi: joaca, masa, spalat pe dinti, baie, citit povesti, somn.

Ofera alternative si alegeri copilului tau. In loc sa-i spui "Spala-te pe dinti", spune-i: "Unde te speli pe dinti, in baia mare, sau in baia mica, faci dus, sau baie, cu spuma, sau fara, pijamaua asta, sau asta, povestea asta, sau asta? Cu cat folosesti mai mult limbaj al alegerii, cu atat va simti mai putin nevoia sa se impotriveasca, fiindca va simti ca are si el un cuvant de spus.

Cu cat puneti mai multa presiune pe importanta de a merge la culcare, cu atat mai mult se vor impotrivi. Priviti si abordati somnul relaxat, ca pe o placere, nu ca pe o obligatie. Spuneti copiilor: "Mmmm, ce bine e sa dormi..." Comunicati ceva de genul: "Daca nu ti-e somn, nu e nevoie sa dormi. Doar stai linistit, cu ochii inchisi, sa-ti odihnesti corpul si ochii". Daca ceva nu trebuie facut, copiii devin mult mai cooperanti.

Atunci cand copiii inventeaza motive pentru care nu merg la culcare (apa, foame, pipi, etc), spuneti-le ca au la dispozitie numai 3 incercari si simbolizeaza incercarile prin niste ciucuri, de exemplu, pe care sa-i pui pe clanta usii. Daca te cheama pentru apa, adu-i apa, ia un ciucur si aminteste-i copilului ca mai are doua incercari. Dupa ultima, ii spui clar ca nu mai vii la el in camera, fiindca trebuie si tu sa te odihnesti.

Atunci cand copilul are tendinta de a veni mereu in patul parintilor, nu accepta asta. Explica-i copilului tau ca mami si tati se iubesc si ca trebuie sa doarma singuri si el in patutul lui. Du-l inapoi in patutul lui de fiecare data, asigurandu-l ca sunteti aproape si ca il iubiti amandoi.

Demonstrati-va zilnic afectiunea ca barbat si femeie/iubit-iubita in fata copilului: strangeti-va in brate, tineti-va de mana. Asta il va ajuta pe copil sa inteleaga ca relatia dintre voi doi urmeaza si un alt fagas decat rolul de mama-tata si va accepta mai usor "interdictia" de a veni sa doarma in patul parintilor.

Mai exista un aspect aici: oamenii de afaceri si parintii foarte ocupati, in general, au tendinta de a dormi putin si de a merge la culcare tarziu. Atata vreme cat modelul oferit de tine este acesta, copilul il va copia.

Cu toate acestea, indiferent daca iti poti sau nu modifica programul de somn pentru a-ti ajuta copilul sa se relaxeze si sa poata dormi la randul lui, stabileste reguli cu privire la somn si respectati-le cu totii in casa.

Urania Cremene

Primul expert in parenting din Romania

#Urania Cremene parenting, #timp pentru copil, #probleme timp copil , #Stil de viata