Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noi reguli pentru fumatori: Tigarile cu arome vor fi interzise

Noi reguli pentru fumatori: Tigarile cu arome vor fi interzise


Comisia Europeana a adoptat saptamana trecuta, dupa ani de pregatire, propunerea de revizuire a directivei privind produsele din tutun, prin care se interzice utilizarea de tigarete cu arome caracteristice si este prevazuta utilizarea obligatorie a avertismentelor de sanatate de dimensiuni mari.

Actul consta in norme noi si mai stricte privind modul in care pot fi fabricate, prezentate si comercializate produsele din tutun. Mai precis, se interzice utilizarea de tigarete, tutun de rulat si produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice si prevede utilizarea obligatorie a avertismentelor de sanatate ilustrate de dimensiuni mari pe ambalajele tigaretelor si ale tutunului de rulat.

Propunerea reglementeaza vanzarea transfrontaliera prin internet si prevede modalitati tehnice de combatere a comertului ilicit. In plus, sunt propuse masuri pentru produsele care nu au fost reglementate in mod specific, cum ar fi tigaretele electronice si produsele din plante pentru fumat.

In etapa urmatoare, propunerea va fi discutata in Parlamentul European si in Consiliul de Ministri. Adoptarea propunerii este preconizata pentru 2014, iar aceasta ar intra in vigoare incepand cu 2015-2016.

Reglementari speciale pentru tutunul nazal

Tutunul pentru mestecat si tutunul pentru uz nazal vor face obiectul unor reglementari specifice privind etichetarea si ingredientele. Este mentinuta interdictia existenta privind tutunul pentru uz oral.

Propunerea prevede revizuiri majore ale directivei in vigoare. Astfel, toate pachetele de tigarete si tutun de rulat trebuie sa contina o avertizare de sanatate ilustrata combinata cu text care sa acopere 75% din partea anterioara si posterioara a pachetului si nu pot sa poarte elemente promotionale.

Informatiile actuale privind gudronul, nicotina si monoxidul de carbon, care sunt percepute ca inselatoare, se inlocuiesc cu un mesaj de informare amplasat pe partea laterala a pachetului conform caruia fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer.

In acelasi timp, va fi introdus un format de raportare electronic pentru ingrediente si emisii. Propunerea prevede interzicerea tigaretelor, a tutunului de rulat tigari si a produselor din tutun nefumigene care au arome caracteristice, precum si interzicerea produselor cu grad mare de toxicitate si un potential mare de dependenta.

Produsele din tutun pentru uz oral vor avea interdictie

De asemenea, se mentine interdictia privind produsele din tutun pentru uz oral (tutun snus), cu exceptia Suediei care beneficiaza de o derogare. Toate produsele din tutun nefumigene trebuie sa poarte avertismente de sanatate pe principalele suprafete ale pachetului, iar produsele cu arome caracteristice nu pot fi comercializate. Noile categorii de produse din tutun necesita o notificare prealabila.

Produsele care contin nicotina, cum ar fi tigaretele electronice, sub un anumit prag de nicotina sunt permise pe piata, dar trebuie sa poarte avertismente de sanatate. Peste acest prag astfel de produse sunt permise doar in cazul in care sunt autorizate ca medicamente, precum terapiile de substituire a nicotinei. Tigaretele din plante vor trebui sa poarte avertismente de sanatate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2770 ori