Irina Schrotter: Port cel putin o piesa din colectia mea

Sambata, 10 Martie 2012, ora 00:00
2907 citiri
Irina Schrotter: Port cel putin o piesa din colectia mea

Irina Schrotter prefera vacantele la mare, desi nu ii place apa de mare si nisipul. Garderoba ei e alcatuita 90% din haine negre, iar in tinutele pe care le poarta, cel putin o piesa trebuie sa faca parte din creatiile ei.

Despre femeia puternica, dar si despre cea din spatele reflectoarelor sau alegerile in materie de tinuta business a vorbit Irina Schrotter, intr-un interviu acordat Business24.

Ce inseamna sa fii femeie de afaceri, de succes, in Romania?

Multa munca, stres, compromisuri... nicio deosebire fata de ceea ce inseamna sa fii barbat in acest domeniu. Nu exista dezavantaje sau discriminari legate de sex. Dimpotriva, as putea spune ca multe companii straine prefera femei in pozitii de top management in Romania. Cu siguranta pierderile sunt pe plan familial. Nu mai putem fi sotii si mame ideale. Aici e nevoie de multa intelegere din partea familiei si sprijin si aici se fac compromisurile cele mai mari si dureroase pentru toate partile.

Cat de greu se ajunge la acest statut?

Succesul in orice domeniu e rezultatul coexistentei mai multor parametri indepliniti in acelasi timp. In afara de munca, determinare, perseverenta, corectitudine, incapatinare, curaj, asumare de riscuri ,e nevoie de putin noroc macar. Si succesul nu apare spontan decit daca joci la jocuri de noroc. In rest, trebuie sa ai ideea, sa schitezi planul sa nu renunti imediat ce apar probleme. Trebuie sa accepti si infrangeri de parcurs , dar sa urmaresti intotdeauna atingerea scopului final.

Cel mai greu e insa, dupa ce ai obtinut un rezultat bun care te plaseaza undeva in top, sa te mentii acolo. Asta e adevarata provocare. Si aici e o lupta continua cu tine, pentru ca trebuie in permanenta sa te depasesti .

Eu personal, privind acum in urma, la cei 22 de ani de antreprenoriat, pot spune ca nu e foarte greu sa ai succes. E si o chestiune de conjunctura uneori. Nu trebuie sa neglijam niciodata insa ca succesul trebuie confirmat si reconfirmat.

Si pentru asta trebuie sa gandim in permanenta cu un pas inainte. Sa avem planuri pentru cat mai multe situatii care pot aparea, sa diversificam riscurile si sa incepem sa avem curajul sa abordam afacerea cu deschidere internationala. Poate cel mai important e curajul de a lua decizii la momentul potrivit. Ori pentru asta, teoria nu e suficienta. Practica te pune in fata unor situatii in care se verifica cu adevarat leadershipul.

Ce inseamna o tinuta corecta pentru o femeie de afaceri?

Imaginea conteaza foarte mult si e o carte de vizita extrem de importanta. Te scuteste de multe alte teste sau verificari, pe care, in absenta unei aparitii corecte, va trebui sa le treci. In business, tinuta e destul de simpla pentru femei, pentru ca se apropie sau imita destul de mult vestimentatia barbateasca. Sacoul este un detaliu important, care e si comod si corect. El poate fi purtat fie cu fusta, rochie sau pantalon. Aici trebuie insa putina atentie la volume.

Ca femeie de afaceri nu te poti bucura de aceeasi imagine cu cea a unei prime doamne. Totul trebuie tinut in limitele decentei si nimic nu trebuie sa distraga atentia (in afara cazului in care acesta nu este un scop in sine... ceea ce, din punctul meu de vedere, e o eroare grava).

Bluzele cu un decolteu decent, cat mai simple posibil, pantofii cu un toc moderat, posetele nestridente, cit mai simple, accesoriile corecte, fara a etala toata caseta de bijuterii, ceasul corect, sunt solutii simple, recunoscute si apreciate in orice colt al lumii.

Sa nu uitam de coafura si machiaj... foarte importante... dar asta e o alta discutie...

Tendintele business nu sufera modificari dramatice. Daca urmarim linia sacourilor, lungimea fustelor (ma refer la cele din jurul genunchiului) sau forma pantalonilor, putem fi in pas cu moda destul de usor. In aceasta zona insa cele mai simple schimbari se fac din accesorii (culoarea esarfelor sau a camasilor, brose, coliere, etc)

Ce inseamna creatiile Irina Schrotter pentru femeile de afaceri din Romania?

Prin propunerile noastre incercam sa oferim o varianta putin diferita de oferta comuna de business. Iar diferenta in ceea ce ne priveste sta in detalii. Camasile noastre sunt taiate diferit si au gulere cu detalii particulare. Sacourile au gulere de piele sau alte detalii din piele. Pantalonii sunt studiati pentru a sculpta zonele care ne dezavantajeaza. Avem o oferta foarte young de veste de forme diferite, care combinate cu malete, arata foarte fresh si multe alte surprize.

Ce alegeti, pentru o intalnire de business: propriile creatii sau alte tinute?

Regula in ceea ce ma priveste e sa port cel putin o piesa din colectia mea. Eu insa nu sunt un exemplu de urmat pentru ca, apartinind - cel putin ca perceptie publica- lumii modei, mi se permite un alt dress code. Iar in lumea noastra, negrul este singura regula... restul e imaginatie si viziunea designerului.

As vrea sa privim acum dicolo de "femeia puternica" si sa aflam cum este Irina Schrotter, in weekend sau in timpul liber?

Sper ca un om obisnuit. Si asta nu numai in weekend sau timpul liber ci in permanenta. In casa prefer pantalonii de trening cu bluze destul de largi sau blugii. Iar daca merg undeva, in general port cu mare placere bluze/tricouri ciudate ca forme, combinate cu sacouri supradimensionate si blugi ( asta in ultima vreme).

Incaltaminte fara toc si o poseta foarte mare (ca sa imi incapa in ea tot ceea ce cred ca s-ar putea sa im trebuiasca si nu folosesc niciodata). Hainele pe care le aleg si le port eu sunt destul de ciudate si trebuie sa te uiti cu mare atentie ca sa intelegi despre ce e vorba. In general sunt piese suprapuse negre, gri bej sau albe... Garderoba mea insa 90% e neagra. Ar putea parea trist, dar eu asa ma simt bine (si asta e tot ce conteaza, pentru ca ne imbracam in primul rind ca sa fim confortabili cu noi insine)

Si daca tot suntem in editia "Cum sa-i cheltuiesti", cum va place sa va cheltuiti banii si timpul petrecut departe de afaceri?

Imi place sa merg in vacanta la mare. As putea sta la soare saptamani intregi cu conditia sa am o piscina mica la dispozitie si multe carti diferite ca gen. Paradoxal, nu imi place apa de mare si nisipul... Pot privi insa marea cu orele si asta ma linisteste si ma odihneste.

Imi place sa bat magazinele si intotdeauna cand ma mustra constiinta ca exagerez cu cheltuielile, imi spun ca banii sunt facuti ca sa circule... Am trait bine si cu bani mai multi si cu bani mai putini... Deci nu banii ar putea fi problema mea ci certitudinea ca am solutii pentru ca afacerile mele sa mearga mai departe.

Trebuie sa spun insa ca in acesti ani de criza prelungita, remarc o temperare mare a apetitului de consum la mine, ceea ce ma face sa ma gindesc cu precautie la viitor... Banuiesc ca toata lumea simte la fel, ceea ce nu e de bun augur pentru businessurile noastre...

#irina schrotter, #interviu irina schrotter, #colectii Irina Schrotter, #Irina Schrotter weekend , #Stil de viata