Dieta intuitiva: Stii sa-ti asculti propriul organism?

Sambata, 19 Aprilie 2014, ora 00:00
2965 citiri
Dieta intuitiva: Stii sa-ti asculti propriul organism?
Valentin Vasile, antrenor personal, expert in nutritie si autorul cartii "Stil de viata, nu dieta"

Curele de slabire nu functioneaza. Poate ca te vor ajuta sa elimini surplusul acumulat in vacanta de Paste, dar rezultatele nu sunt niciodata de durata si-ti distrug sistemul imunitar.

De altfel, nici nu este nevoie sa duci o viata plina de restrictii alimentare pentru a fi sanatos si in forma, ci doar sa-ti asculti propriul organism, sustine antrenorul personal si expertul in nutritie Valentin Vasile.

Dieta intuitiva te invata cum sa identifici alimentele benefice pentru tine, ascultand semnele pe care ti le transmite propriul organism.

Insa, chiar daca nu pare complicat, "trecerea de la o alimentatie haotica la una curata si personalizata pe propriile nevoi nu e deloc usoara", avertizeaza Valentin Vasile in cadrul unui interviu acordat Business24.

Sunteti un sustinator declarat al dietelor personalizate, pe care le descopera practicantii dupa ce reusesc sa isi identifice propriile nevoi ale organismului. Care sunt beneficiile unei astfel de diete?

Din punctul meu de vedere, nu cred ca se pot obtine performante fara a personaliza dieta pe nevoile propriului corp. Si cand zic 'performante' nu va ganditi la Usain Bolt ci la imbunatatirea markerilor sanatatii si imbunatatirea compozitiei corporale pana la un nivel optim.

Spre exemplu de-a lungul anilor am vazut zeci, chiar sute de persoane, care desi faceau sport intens si tineau o dieta dupa alta, continuau sa aiba depozite extra de grasimi corporale, o energie scazuta si o sanatate nu tocmai de invidiat.

In majoritatea cazurilor cauza era faptul ca nu isi aliniasera dieta cu nevoile specifice ale propriului corp.

Spre exemplu daca faci des antrenamente anaerobe, de forta, vei avea nevoie de o proportie de macro-nutrienti complet diferita de situatia in care alergi triatloane si ultra-maratoane.

As putea spune ca tocmai de aici vine si succesul programului de remodelare corporala, numit LIMITLESS, pe care il coordonez.

Limitless a fost prima initiativa de pe piata din Romania de a da persoanelor care se inscriu in program un plan de antrenament si unul de nutritie compatibile, care sa conlucreze in crearea unui efect sinergic.

Asta e motivul pentru care un participant in programul meu are in medie rezultate de doua sau chiar trei ori mai bune decat urmarea unui program clasic de remodelare corporala. Corpul raspunde cel mai bine atunci cand ii dai stimuli de alimentatie si antrenament complementari.

Care sunt pasii de urmat pentru purificarea organismului de rutina alimentara pe care ne-am format-o?

Trecerea de la o alimentatie haotica la una curata si personalizata pe propriile nevoi nu e deloc usoara.

Aproape invariabil tot procesul incepe cu o perioada de sevraj, continua cu socul de a constientiza efortul logistic necesar pentru a te aproviziona cu alimente adevarate, dense in nutrienti, si nu cu pseudo-alimente pe care corpul nostru nu le recunoaste decat ca pe reziduuri si intotdeauna persoana in cauza e pusa de cercul sau de cunoscuti si prieteni in fata tuturor argumentelor posibile impotriva unui stil de viata sanatos.

In termeni nutritionali trecerea se face gradual eliminand pseudo-alimentele si introducand o varietate cat mai mare de alimente sanatoase. Daca nu exista obiective de remodelare corporala pe termen scurt, e preferabila o trecere graduala pentru a da timp reeducarii gustului cu alimentele integrale, naturala, concomitent cu eliminarea din sistem a excesului de zahar si toxine.

In final, alimentatia ar trebui sa fie compusa in proportie de 90% din alimente naturale, integrale, precum: carne si organe, branzeturi, lactate, oua, peste, legume si verdeturi, leguminoase, pseudocereale, oleaginoase si seminte, fructe, ierburi aromatice, condimente si in cantitati mici uleiuri presate la rece.

Restul de 10% pot fi dedicati gurmanderiilor, unui pahar de vin bun si altor placeri culinare.

Care sunt apoi semnele pe care trebuie sa le urmarim pentru a identifica ce este bun sau rau pentru organismul nostru?

In ultima perioada s-au inventat pastile impotriva oricarui mesaj pe care ni l-ar putea transmite corpul nostru. Avem pastile pentru balonari, pentru constipatie, pentru indigestie, pentru arsuri digestive, pentru dureri de cap etc.

Sfatul meu este ca in loc sa dati bani pe toate aceste pastile de care in realitate nu aveti nevoie si care contribuie pe termen lung doar la imbolnavirea corpului vostru, sa puneti banii deoparte pentru a achizitiona un pui de curte si sa va ascultati corpul.

Daca aveti oricare din simptomele mentionate mai devreme, in loc sa ii inchideti gura organismului vostru cu o pilula, incercati sa va ganditi la ce ati mancat in ultimele ore si care anume din alimentele sau combinatiile de alimente ingerate e posibil sa fie cauza simptomului pe care il aveti.

Facand acest lucru de fiecare data, in cateva luni de zile va veti cunoaste organismul cu mult mai bine, veti sti care ii sunt nevoile si cum sa i le satisfaceti, iar in concluzie veti avea reteta personala individualizata pentru cum sa va imbunatati compozitia corporala si aspectul fizic, dar si pentru cum sa va imbunatatiti sanatatea. Eu spun ca merita.

Chiar daca alimentele cu adevarat nutritive nu sunt ieftine, pe termen lung veti economisi pentru ca cel mai probabil veti economisi aproape integral bugetul de medicamente, spitalizare si consulturi medicale, dar si bugetul pe care inainte l-ati fi cheltuit pe alimente ultra-procesate, sucuri carbogazoase, covrigei si patiserii.

Cum identificam falsele nevoi?

Aceasta intrebare are un raspuns teoretic destul de simplu - corpul nu poate avea nevoie decat de alimentele oferite de natura - poate de o cantitate mai mare de legume si mai mica de carne sau viceversa, poate veti pofti la un anume fruct bogat tocmai in nutrientul din care aveti o carenta.

Dar cu siguranta nevoile reale a corpului uman NU se pot traduce in pseudo-alimentele care ocupa 70% din rafturile magazinelor, hiperprocesate si ambalate in plasticuri stralucitoare si care au la baza campanii inteligente de marketing pentru a te face sa le cumperi.

Corpul nu poate avea nevoie decat de alimentele pe care ni le-a pus in farfurie natura.

Cum asiguram echilibrul nutritional in dieta intuitiva?

Cheia catre echilibrul nutritional este o varietate cat mai mare a alimentelor consumate. Compuneti meniul din toate grupele de alimente, nu deveniti sustinatorul nici unei filosofii nutritionale extreme impotriva propriului corp, mancati intr-o saptamana si alimente traditionale romanesti dar si alimente exotice, mai rare, si cu siguranta va veti minimiza riscul de a dezvolta carente de macro sau micronutrienti si implicit veti diminua riscul de imbolnavire.

Odata ce ai deja cateva luni de cand ai o alimentatie formata in proportie de 90% din alimente curate, indiferent de cat de persuasiva ar fi o filozofie nutritionala sau alta, da prioritate semnelor pe care ti le transmite corpul tau.

Daca organismul iti cere o cantitate mai mare de carne si una mai mica de lactate, fa aceasta schimbare in meniul tau; si viceversa daca nu te simti suficient de energic si nu slabesti suficient de repede cu o cantitate mare de proteina animala, atunci scade ratia de carne si branzeturi si creste-o pe cea de legume, fructe, oleaginoase si pseudo-cereale.

Totusi nu te lasa indoctrinat nici macar de acest principiu, al nutritiei intuitive, are si el limitele sale.

Putem vorbi de ascultarea vocii si urmarirea semnelor propriului corp doar dupa o perioada suficienta de timp in care ai urmat o alimentatie curata, complexa si completa de preferat oferita de un consultant sau specialist in nutritie.

Dar da, chiar si in societatea industrializata in care traim se mai poate inca manca sanatos si in acord cu nevoile propriului corp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Valentin Vasile carte, #interviu Valentin Vasile, #Valentin Vasile nutritie , #Stil de viata