Romanii dau jumatate din bani pe mancare, bautura si tigari

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 09:46
2599 citiri
Romanii dau jumatate din bani pe mancare, bautura si tigari

Romanii aloca pentru produse alimentare si bauturi nonalcoolice 41% din totalul sumelor pe care le cheltuie lunar, arata datele Institutului National de Statistica (INS), aproape dublu fata de francezi sau italieni.

Alocari similare pentru cheltuielile cu alimentele sunt valabile pentru economii precum cea a Belarusului (41,2%) sau a Muntenegrului (45,7%). Daca se adauga si bauturile alcoolice si tutunul, cu o pondere de 7,7%, jumatate din banii unei familii sunt dati practic numai pentru "benzina" zilnica necesara supravieturii.

Cheltuielile pentru viitor sunt insignifiante - la educatie ponderea este de 0,7%, iar la sanatate 4,5%. Explicatia sunt salariile mici, dar si preturile mari la alimente, in pofida productiilor agrare record.

Mancarea nu acopera mai mult de 25% din bugetele francezilor, italienilor, spaniolilor sau germanilor, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (FAO).

In termeni reali, cheltuielile romanilor cu produsele alimentare sunt si de patru ori mai mici decat cele ale vest-europenilor. La un salariu mediu net de 350 de euro, un roman cheltuie lunar pe mancare 143 euro. In acelasi timp, la un salariu mediu net de 2.700 de euro, un francez plateste lunar 600 euro pe alimente.

#cheltuieli romani mancare, #cumparaturi romani salarii, #cheltuieli romani bautura , #Shopping