Ghidul pietrelor pretioase: Cum cumperi si cum le ingrijesti

Sambata, 10 Mai 2014, ora 00:00
3873 citiri
Ghidul pietrelor pretioase: Cum cumperi si cum le ingrijesti
Foto: firenzejewels.com

Bijuteriile cu pietre colorate, fie ele pretioase sau semipretioase, sunt in mare voga anul acesta, mai ales dupa ce Ducesa de Cambridge s-a afisat de cateva ori cu cateva exemplare absolut superbe in public. Insa stii cum ar trebui cumparate si ingrijite aceste pietre?

Daca ar fi sa realizam un "top trei" al celor mai pretioase pietre, acestea ar fi smaraldele, rubinele si safirele, insa si un Tanzanit este foarte aproape de valoarea lor, explica Bambi Mathur, bijutier al brandului Inara, pentru Luxpresso.

Un alt indice de valoare este culoarea, dar si zona de provenienta: desi Thailanda este recunoscuta pentru pietrele sale pretioase, cele mai valoroase exemplare vin din Brazilia si Africa, explica specialistul.

Ce este important de stiut, in primul rand, este faptul ca nu exista nicio diferenta intre pietrele pretioase si cele semipretioase, intrucat nu stii niciodata cand se epuizeaza sursa acestor pietre, puncteaza specialistul.

Cum sa cumperi bijuterii cu pietre pretioase

Foto: jared.com

Cea mai importanta calitate a unei pietre pretioase este culoarea, spune acesta. Cu cat creste intensitatea culorii, cu atat creste si valoarea pietrei respective.

Desigur, pe primele locuri in topul celor mai pretioase pietre se situeaza smaraldele, rubinele si safirele, insa o bijuterie cu o piatra precum Tanzanitul poate fi extrem de valoroasa din cauza raritatii sale. Aceasta piatra vine din Tanzania si este valoroasa prin raritatea sa: nu mai exista nicio alta mina de Tanzanit in intreaga lume.

Tine minte ca unele dintre cele mai valoroase pietre pretioase provin din Brazilia si Africa. Ambele tari au un sol bogat, ideal pentru formarea pietrelor pretioase.

Cum ingrijesti pietrele pretioase

Foto: news.com.au

Rubinele sunt niste pietre dure. In stiinta care studiaza pietrele pretioase, rubinele se claseaza imediat dupa diamante ca nivel de duritate. Cu toate acestea, rubinele cu culori intense au nevoie de o ingrijire speciala, mai ales daca aplici si parfum, intrucat chimicalele din parfum pot genera reactii la intalnirea cu chimicalele menite sa amplifice culoarea rubinului.

In ceea ce priveste smaraldele, daca culoarea este amplificata artificial, trebuie sa ai grija, inclusiv cand te dai cu parfum.

Perlele contin apa, asa ca e important sa le cureti cu o carpa moale o data la cateva luni. Asta va impedica deshidratarea lor.

Asa cum spunea si Richard T. Liddicoat, presedintele G.I.A. (Gemological Institute of America), ar trebui sa-ti mai scoti din cand in cand perlele la plimbare, pentru ca umezeala naturala din aer le tine in viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cum cumperi bijuterii, #cum cumperi pietre pretioase, #cum ingrijesti pietre pretioase, #ghid pietre pretioase , #Shopping