Cercetatorii au descoperit ca oamenii nu muncesc pentru bani. Dar pentru ce?

Joi, 29 Octombrie 2015, ora 17:08
1710 citiri
Cercetatorii au descoperit ca oamenii nu muncesc pentru bani. Dar pentru ce?

"Atunci cand ne gandim la felul in care muncesc oamenii, prima imagine care ne vine in minte este aceea cu un hamster pe o roata", si-a inceput discursul Dan Ariely la o conferinta despre locul de munca, salariul si oamenii care se prezinta 5 zile pe saptamana, cate 8 ore.

Parerea acestuia este ca exista idei simpliste in privinta serviciului: "Daca ne-am uita mai atent la ce fac oamenii, am vedea ca banii nu sunt totul pentru ei acolo".

Pentru a-si demonstra teoria, Ariely a realizat o serie de experimente, iar in unul dintre ele a folosit piese LEGO Bionicle, incercand sa arate oamenilor ca, atunci cand la locul de munca avem de facut un lucru dificil, nu banii ne incanta, ci faptul ca am reusit sa facem ceva ce nu am crezut ca putem initial.

"Cand ne gandim la munca, ne gandim de regula la motivatie si la bani ca fiind acelasi lucru, dar realitatea este ca ar cam trebui sa adaugam alte lucruri: creatie, identitate, mandrie etc.".

Experimentul cu LEGO Bionicle al lui Dan Ariely a demonstrat faptul ca, in momentul in care oamenii vad obiectul finit al muncii lor, devin mai productivi.

Experimentul s-a numit "In cautarea sensului: Cazul LEGO" si a constat in urmatoarele:

Ariley a cerut participantilor sa construiasca personaje din seria LEGO Bionicle. Acestia urmau sa fie platiti astfel: 3 dolari pentru prima constructie, 2,70 dolari pentru cea de-a doua si tot asa. Pretul scadea de fiecare data.

In timp ce in primul grup creatiile erau depozitate in cateva cutii imediat ce erau terminate, in cel de-al doilea erau distruse imediat ce capatau fiinta: "Era un cerc vicios in al doilea. Ei construiau, noi distrugeam totul in fata ochilor lor".

Rezultatul? Primul grup, cel care depozita constructia finalizata a realizat 11 constructii LEGO Bionicle. Cel de-al doilea, de cealalta parte, a facut doar 7 pana sa renunte. Astfel, primul grup, neavand distrusa munca, a lucrat cu mai mult spor.

Concluzia lui Dan Ariely a fost una simpla: muncim mai cu spor atunci cand munca noastra capata fiinta si nu este distrusa in secunda doi. Si toate acestea au fost posibile cu piesele de la LEGO Bionicle.

#LEGO Bionicle jucarii, #LEGO Bionicle Noriel, #LEGO Bionicle experiment , #Shopping