Depresia, a doua cauza de incapacitate pe plan mondial

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 10:39
1443 citiri
Depresia, a doua cauza de incapacitate pe plan mondial

Depresia este a doua cea mai frecventa cauza de incapacitate in lume, dupa durerile de spate, releva un studiu aparut in publicatia PLoS Medicine, citat miercuri de BBC.

De aceea, aceasta boala trebuie abordata ca o prioritate de sanatate publica globala, considera expertii care au realizat studiul.

Expertii au facut comparatie intre depresia clinica si alte peste 200 de boli si afectiuni care creeaza dizabilitati, iar concluzia a fost ca depresia "reprezinta o problema majora si trebuie sa i se acorde mult mai multa atentie decat in prezent", a declarat dr. Alize Ferrari, de la Scoala de sanatate publica a Universitatii Queensland (Australia), care a realizat studiul.

Impactul depresiei variaza pe plan global intre diferite tari si regiuni, conform expertilor citati: astfel, incidenta depresiilor grave este cea mai ridicata in Afganistan si cea mai scazuta in Japonia.

In general, povara pe care o reprezinta depresia tinde sa fie mai ridicata in tarile cu venituri mici si mijlocii si mai scazuta in tarile cu venituri mari, a remarcat dr. Ferrari, potrivit careia, desi factorii de decizie au facut eforturi sa aduca in atentie aceasta problema, mai sunt multe de facut. "Problemele de sanatate mintala sunt de multe ori un stigmat", a mentionat medicul citat de BBC.

Dr. Daniel Chisholm, de la Departamentul pentru sanatate mintala al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a subliniat la randul sau ca, pe plan mondial, doar o mica proportie din cei afectati de depresie sunt tratati sau diagnosticati.

OMS a lansat recent un plan de actiune globala privind sanatatea mintala, menit sa-i determine pe factorii de decizie sa devina constienti in legatura cu aceste aspecte, aminteste BBC.

#incapacitate depresie, #sanatate publica depresie, #stigmat depresie, #factori depresie, #incapacitate munca , #Sfatul psihologului