Jubileul de diamant al Reginei, in ultimele zile de fast

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 14:10
2315 citiri
Jubileul de diamant al Reginei, in ultimele zile de fast

Festivitatile finale de celebrare a jubileului de diamant al reginei Elizabeta a II-a incep sambata, urmatoarele patru zile fiind umplute cu diverse evenimente cu ocazia aniversarii a 60 de ani de domnie a reginei.

Avand in vedere faptul ca este doar pentru a doua oara in ultimii 1.000 de ani cand un suveran britanic isi mentine tronul pentru o asemenea perioada de timp, festivitatile din Londra se anunta a fi fastuoase, insa se va tine totusi cont si de situatia economica actuala.

Regina urmeaza sa asiste sambata seara la derbyul Epson, incununarea sezonului de curse de cai britanic, la care participa doar cei mai buni cai din tara si nu numai, in incercarea de a castiga premiul cel mare de peste doua milioane de dolari.

Duminica va avea loc un pranz in intreaga tara, in general in parcuri. Ulterior, la ora 16.30 a Romaniei, o flotila formata din 1.000 de nave va defila pe Tamisa, aceasta fiind cea mai mare care a navigat vreodata raul care traverseaza capitala britanica. Seara, in parcul Battersea este organizat un festival dedicat familiilor si va include jocuri in aer liber si concerte.

Luni seara va avea loc un alt concert, la Buckingham Palace, pe scena urmand sa urce nume precum Paul McCartney, Stevie Wonder, Elton John si multi altii. La ora 00.30 a Romaniei, peste 2.000 de lampioane vor fi aprinse in toate teritoriile britanice din lume.

Marti va fi ultima zi a weekendului prelungit, zi care va incepe cu o slujba organizata in catedrala St. Paul. La 16.20 ora Romaniei, regina, alaturi de printul Philip si circa 2.000 de militari, vor defila intr-o caleasca deschisa pana la palatul Buckingham. La intoarcerea la palat, regina va fi salutata cu 60 de salve de tun. In cele din urma, familia regla urmeaza sa apara la celebrul balcon al Buckingham Palace, unde vor urmari o defilare aviatica.

Big Ben, transformat in Elizabeth Tower

In onoarea jubileului de diamant al reginei Elisabeta a II-a, Parlamentul britanic, inclusiv premierul David Cameron, doresc sa schimbe numele celui mai celebru orologiu din lume, Big Ben, in "Turnul Elizabeth". Pana sambata, 331 de membri ai Parlamentului au semnat petitia pentru a aduce acest omagiu regineri.

Schimbarea are un precedent, un alt turn al Parlamentului din Londra fiind redenumit in 1897, odata cu prima celebrare a unui jubileu de diamant, cel al regineri Victoria.

"Faptul ca atat de multi deputati sustin acest demers, in semn de omagiu adus reginei Elisabeta a II-a, este o veste importanta. Sper ca aceasta idee isi va urma de acum cursul", a declarat premierul David Cameron.

Oficial, turnul inalt de 96 de metri se numeste "Turnul Orologiului", dar este cunoscut mai mult sub denumirea de "Big Ben", dupa sunetul produs de uriasul clopot al sau, care marcheaza printr-un semnal sonor ora exacta in centrul Londrei. Parlamentul britanic va examina aceasta petitie la sfarsitul lunii iunie si va aproba probabil noul nume al lui "Big Ben", afirma jurnalistii de la Daily Mail.

Ceremoniile pentru Jubileul de Diamant au debutat cu sobrietate, in 6 februarie, data cand s-au implinit 60 de ani de la urcarea reginei pe tron, dupa moartea tatalui sau George al VI-lea. Apoi, monarhul a organizat un turneu in forta prin tara, adesea insotita de printul Philip, in varsta de 90 de ani. In strainatate insa, regina a fost reprezentata de copii si nepoti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#regina elisabeta, #jubileu regina Elisabeta, #aniversare 60 ani regina Elisabeta , #Petreceri