Cantecul "Happy Birthday To You", disputat in instanta

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 15:01
1944 citiri
Cantecul "Happy Birthday To You", disputat in instanta

Cantecul "Happy Birthday To You", interpretat in lumea intreaga cu ocazia aniversarilor, apartine domeniului public, afirma o companie americana care a dat in judecata, joi, grupul Warner Music, detinatorul drepturilor de autor asupra acestei compozitii muzicale, informeaza Reuters.

Compania Good Morning To You Productions Corp. a cerut unui tribunal federal american ca "Happy Birthday To You" sa fie inclus in domeniul public si ca Warner/Chappel Music Inc., divizia editorial-muzicala a grupului Warner Music, sa returneze "milioanele de dolari obtinute din taxele ilegale" pe care le-a colectat de-a lungul anilor pentru reproducerea si interpretarea in public a acestui cantec.

"La peste 120 de ani dupa ce melodia pe care se canta 'Happy Birthday To You' a fost lansata pentru prima data, Warner/Chappell insista cu curaj, dar in mod eronat si ilegal, spunand ca detine drepturile de autor asupra cantecului 'Happy Birthday To You'", se afirma in documentele acuzarii.

Reprezentantii companiei Warner/Chappell nu si-au exprimat punctul de vedere pana la ora publicarii acestor informatii.

Reclamantul din acest proces este Good Morning To You Productions Corp., o companie din New York care realizeaza un documentar despre acest cantec. Riscand o amenda de 150.000 de dolari daca ar fi inclus "Happy Birthday To You" in filmul ei, fara permisiunea grupului Warner, compania newyorkeza spune ca a platit in luna martie o licenta de 1.500 de dolari pentru a putea sa utilizeze acest cantec.

Venituri anuale de peste doua milioane de dolari pentru Warner/ Chappel din drepturi de licenta

Warner/Chappell a colectat cel putin doua milioane de dolari in fiecare an din licentele incasate pentru aceasta compozitie muzicala.

Cantecul a fost lansat in premiera in 1893 sub titlul "Good Morning To All" si a fost compus de surorile Patty si Mildred Hill, afirma reclamantul. Publicul a inceput sa cante versurile din "Happy Birthday To You" la putin timp dupa aceea.

Compania Warner/Chappell sustine ca detine drepturile de autor pe care le-a achizitionat in 1988 de la Birch Tree Ltd., o companie infiintata de Clayton Summy.

Clayton Summy a inregistrat drepturile de autor asupra piesei "Good Morning To All" in anul 1935.

Robert Brauneis, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii George Washington, spune ca a cautat, pe intreg teritoriul american, dovezi despre existenta unor drepturi de autor asupra unei combinatii dintre melodia din "Good Morning To All" si versurile din "Happy Birthday To You", pentru un articol de-al sau publicat in 2009, dar nu a gasit nicio dovada.

Mai multi investitori avandu-l in frunte pe Edgar Bronfman Jr. au cumparat Warner Music Group de la Time Warner Inc. in anul 2004 si au vandut acest gigant muzical actualului sau proprietar, Access Industries, in 2011.

Cantecul original "Happy Birthday To You" a fost compus in secolul al XIX-lea de doua surori din statul american Kentucky. Intitulat initial "Good morning to all", refrenul continea doar cinci note. In 1935, un editor muzical a decis sa protejeze legal aceasta piesa muzicala. A operat o usoara modificare, adaugand partiturii o a sasea nota, iar apoi a obtinut licenta pentru drepturile de autor.

In 1988 grupul Warner, un gigant din industria muzicala, a achizitionat refrenul "Happy Birthday To You" si este de atunci unicul posesor al drepturilor de exploatare comerciala a refrenului.