Personal Health Specialist: De ce ai nevoie de un manager de sanatate?

Sambata, 14 Iunie 2014, ora 00:00
2307 citiri
Personal Health Specialist: De ce ai nevoie de un manager de sanatate?

Cum ar fi sa ai propriul "manager de sanatate", care sa se ocupe de la stabilirea diagnosticului corect si pana la rezolvarea problemei, prin identificarea celei mai bune solutii pentru tine, a celui mai potrivit specialist (din tara sau strainatate) si prin monitorizare permanenta?

Business24 iti recomanda sa analizezi beneficiile "Medicinei Personalizate", o abordare ce imbina toate aceste elemente si devine un adevarat curent pe piata Romaneasca. Conceptul a fost lansat recent de Dr. Florin Ioan Balanica, Personal Health Specialist si fost manager la spitalul European.

"Medicina Personalizata presupune ca pacientul sa fie abordat intr-un mod integrat, iar starea lui de sanatate sa fie analizata la 360 de grade. Fiecare pacient are particularitatile lui si, de aceea, ele trebuie privite in detaliu, pornind de la mostenirea ereditara, istoricul medical, ocupatia pe care o are, ajungand la relatiile cu familia, obiceiurile alimentare si stilul de viata in general", explica specialistul, intr-un interviu acordat Business24.

Dr. Florin Ioan Balanica, medic, Life Coach si Personal Health Specialist, te sfatuieste ca grija fata de sanatatea ta fizica si mentala sa fie macar la acelasi nivel cu de proiectele ambitioase pe care ti le-ai propus in business.

"Alaturi de solutionarea problemei de sanatate si prevenirea aparitiei unor boli, Medicina Personalizata salveaza ceea ce este foarte important pentru noi toti: timp si bani", completeaza acesta.

Sunteti doctor, aveti o experienta consistenta in managementul medical, dar si un atestat de Life Coach, printre altele. Recent ati introdus conceptul de Medicina Personalizata si de Precizie. Spuneti-ne cateva cuvinte despre acest concept.

Dupa 20 de ani de activitate in sistemul medical, timp in care am trait relatia medic - pacient din ambele ipostaze si am reusit sa cunosc in profunzime nevoile pacientului din Romania, am decis ca este momentul sa vin si sa raspund acestor nevoi prin lansarea unei noi modalitati de a trata problemele de sanatate ale oamenilor.

Medicina Personalizata presupune ca pacientul sa fie abordat intr-un mod integrat, iar starea lui de sanatate sa fie analizata la 360 de grade. Fiecare pacient are particularitatile lui si, de aceea, ele trebuie privite in detaliu, pornind de la mostenirea ereditara, istoricul medical, ocupatia pe care o are, ajungand la relatiile cu familia, obiceiurile alimentare si stilul de viata in general.

Medicina Personalizata se realizeaza in mai multe etape.

Prima etapa consta intr-o Anamneza completa si corecta, care are rolul de a scoate in evidenta in mod riguros si documentat mostenirea ereditara si istoricul medical al pacientului, din copilarie si pana in prezent.

In opinia mea, aceasta etapa este si primul pas in stabilirea unei relatii medic-pacient, un element foarte important in succesul terapiei. In urma Anamnezei, poate aparea necesitatea unor investigatii si teste de laborator pentru cunoasterea precisa a starii de sanatate. Pentru acestea, eu colaborez cu laboratoare si clinici prestigioase din tara si strainatate.

Aceasta etapa este urmata de alcatuirea unui Plan de Preventie personalizat, prin care se urmareste tinerea sub control a anumitor predispozitii pe care le are pacientul pentru diferite afectiuni.

In cea de-a treia etapa se realizeaza Managementul Cazului, atunci cand in urma Anamnezei si a investigatiilor, rezulata o problema medicala care trebuie tratata. Practic, pentru pacientii mei devin managerul cazului lor de sanatate, de la stabilirea diagnosticului corect si pana la rezolvarea problemei, prin identificarea celei mai bune solutii pentru ei, a celui mai potrivit specialist (din tara sau strainatate) si prin monitorizare permanenta.

Cum s-a nascut acest concept de Medicina Personalizata? Ce v-a inspirat?

Medicina Personalizata se bucura de o mai mare popularitate in afara tarii, acolo unde, in plus, exista si o practica mai raspandita a medicinei de preventie.

In ceea ce priveste Romania, anii de experienta in domeniul medical de stat si privat m-au ajutat sa inteleg problemele si nemultumirile cu care se confrunta adesea pacientul roman, pornind de la faptul ca nu este consiliat, nu este ajutat sa isi aleaga specialistul potrivit pentru problema sa medicala, pana la managementul cazului, atunci cand este nevoie.

Eu, in calitate de Personal Health Specialist, ma ocup de toate acestea si chiar mai mult: sunt alaturi intotdeauna de pacientii mei, le urmaresc evolutia tratementului si ii insotesc pe tot parcursul procesului de vindecare.

Ce efecte au, de obicei, stilul de viata, alimentatia, stresul, psihicul si predispozitiile mostenite asupra starii de sanatate?

Sedentarismul, un stil alimentar nepotrivit, un nivel ridicat de stres si mostenirea genetica au un impact hotarator asupra starii de sanatate. Sanatatea este o stare aparenta si acesti factori pot oricand sa lucreze impotriva organismului si sa duca la aparitia unei afectiuni.

O analiza amanuntita a starii de sanatate scoate la suprafata anumite predispozitii, precum si particularitatile stilului de viata. Aceste elemente pot furniza informatii pretioase asupra a ceea ce este de facut pentru mentinere sanatatii.

Aici intervine preventia si cred ca, in timp, romanii vor invata valoarea acesteia. De fapt, Medicina de Precizie promoveaza tocmai integrarea tuturor factorilor care pot afecta starea de sanatate a unei persoane.

Ce reactie ati avut din partea pacientilor? Sunt romanii deschisi la un Dosar Medical Personalizat, la un Plan de Preventie Personalizat etc?

Esential pentru a putea beneficia de un serviciu este sa-i intelegi utilitatea, ceea ce poate face pentru tine sau pentru cei dragi. Cu totii spunem ca sanatatea este cea mai importanta, insa trebuie sa intelegem si ca ea nu este un dar, este un cumul de factori pe care putem, cu anumite limite, sa ii controlam.

Desi abordarea mea este noua in Romania, reactiile oamenilor la Medicina Personalizata sunt foarte bune. Faptul ca sunt contactat de persoane din cercul apropiat de cunostinte al celor pe care i-am tratat deja, imi spune ca oamenii sunt multumiti si apreciaza serviciile mele.

Managementul Integrat al Cazului include, daca este necesar, si deplasarea medicului alaturi de pacient in strainatate pentru interventii. Ce efect are un astfel de tratament asupra pacientului?

Sunt un consultant pentru pacientii mei, acest lucru insemnand ca ii ajut sa ia cele mai bune decizii, sa ajunga la cei mai buni medici specialisti din tara si strainatate specializati exact pe problema pe care o au si sunt alaturi de ei pana la solutionarea problemei si chiar dupa aceea.

Avand in vedere ca o boala, indiferent de natura ei, are un impact negativ inclusiv asupra starii psihice a pacientului, increderea ca au alaturi un specialist care se bazeaza atat pe o experienta medicala indelungata, cat si pe o retea de medici specialisti competenti in toate ariile terapeutice, are o importanta extraordinara in rezolvarea cazului.

Insotesc pacientul, atat in tara, cat si in strainatate, atunci cand patologia acestuia o necesita sau cand reprezinta un confort psihic pentru pacient.

Cat costa aceasta "abordare 360 de grade" si ce trebuie sa faca cei interesati?

Medicina Personalizata presupune un plan si o gestiune personalizata a fiecarui caz si, de aceea, si costul difera de la pacient la pacient. Prima intalnire, atunci cand se realizeaza evaluarea situatiei, si se pune la punct o strategie de abordare a acesteia, este gratuita.

Cei interesati ma pot contacta la datele disponibile pe site.

Intotdeauna pornesc de la cazul de sanatate al pacientului, nu de la potentialul financiar, iar daca situatia pacientului este urgenta si nu poate fi amanata, il ajutam si cu o solutie de finantare medicala care sa ii permita realizarea investigatiilor si eventualelor interventii.

Cum se impaca medicina si coaching-ul? Acesta ar trebui sa fie solutia si pentru medicina romaneasca?

Practica medicala de cea mai buna calitate nu poate exista in lipsa abilitatilor de coaching. Toti avem aceleasi asteptari cand suntem fata in fata cu medicul: ne dorim ca acesta sa ne asculte, sa ne ofere explicatii, sa ne inspire incredere, sa puna diagnosticul corect si sa ne indice tratamentul potrivit.

Cu totii avem nevoie sa vedem in medicul din fata noastra o persoana onesta si empatica. Si pentru ca orice boala are o componenta fizica si una emotionala, antrenamentul mintii este extrem de important atat pentru mentinerea sanatatii, cat si pentru insanatosire, in cazul existentei unei afectiuni.

De aceea, este important sa integram in actul medical, alaturi de informatiile stiintifice, si obiceiul de a fi alaturi de pacient pe tot parcursul procesului terapeutic.

Am incredere ca Medicina de Precizie este o solutie pentru sistemul de sanatate din Romania, cu beneficii importante pentru toti participantii - medici, stat, dar mai ales pentru pacienti.

Dar pana la implementarea unui sistem atat de complex la nivel general, sunt multi pasi de urmat, pornind de la definirea statutului medicului roman, pana la reevaluare managementului de costuri in sistemul de sanatate, cu accent pe preventie si structuri medicale mai eficiente.

Cum s-au impacat toate acestea cu managementul, in viata dumneavoastra profesionala?

Managementul mi-a oferit o perspectiva completa asupra necesitatilor pacientului roman, nu foarte diferite fata de cele ale pacientului din strainatate.

In calitate de manager de spital, am realizat premiere medicale importante, ceea ce m-a invatat sa-mi asum responsabilitati si sa urmaresc intotdeauna sa-i asigur pacientului cele mai performante servicii.

Experienta de manager m-a ajutat si sa imi construiesc o retea extraordinara de specialisti romani si straini, care acopera toate domeniile medicale, si cu care colaborez de peste 15 ani, pentru solutionarea problemelor pacientilor.

Mai aveti si alte proiecte in dezvoltare in acest moment?

In prezent, avand in vedere ca Medicina Personalizata este o noutate in Romania, prioritatea este educarea si informarea oamenilor in ceea ce priveste aceasta optiune si beneficiile acesteia pentru sanatate.

Imi doresc sa trecem la un alt nivel in ceea ce priveste serviciile medicale din Romania si sa reusim sa le oferim pacientilor un act medical complex, corect, care sa depaseasca limitele teoretice invatate in facultate sau limitele unei anumite specialitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Medicina Personalizata, #dr Florin Ioan Balanica, #manager sanatate , #Omul de afaceri