Miliardarul Mihail Prohorov doneaza 25.000 de euro pentru drepturile omului

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 13:42
2074 citiri
Miliardarul Mihail Prohorov doneaza 25.000 de euro pentru drepturile omului

Miliardarul rus Mihail Prohorov a donat un milion de ruble (25.000 de euro) grupului Helsinki de la Moscova, cea mai veche organizatie pentru drepturile omului din Rusia, a carei existenta este amenintata de o noua lege.

Mihail Prohorov, care s-a situat pe locul al treilea in alegerile prezidentiale din luna martie din Rusia, "a donat un milion de ruble grupului Helsinki de la Moscova saptamana trecuta. Acest lucru imi da speranta ca grupul nostru va continua sa existe", a afirmat fostul disident sovietic Ludmila Alexeeva, presedintele acestui ONG.

Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), care a finantat in mare parte aceasta organizatie, precum si alte ONG-uri criticate de putere, a trebuit sa-si opreasca activitatile in luna octombrie, dupa ce a fost acuzata de Moscova de ingerinta in viata politica rusa.

Situatia grupului Helsinki s-a inrautatit in noiembrie odata cu intrarea in vigoare a unei noi legi care obliga ONG-urile care primesc fonduri din strainatate sa se prezinte drept "agenti straini" in orice forma de comunicare sau activitate publica.

ONG-ul a refuzat sa se inregistreze sub aceasta forma si a trebuit sa faca apel pentru donatii la sfarsitul lunii noiembrie pentru a-si putea continua activitatile.

Acest apel a avut un oarecare ecou in Rusia, circa 200.000 de ruble (aproape 5.000 de euro) fiind stranse in cursul primelor doua zile, a afirmat Ludmila Alexeeva.

#donatie Mihail Prohorov, #Mihail Prohorov Helsinki, #Mihail Prohorov drepturile omului, #lege ONG Rusia , #Omul de afaceri