Marius Cristescu, in afaceri de la sase ani: Mi-am vandut masinutele colegilor de clasa

Sambata, 21 Iulie 2012, ora 00:00
3811 citiri
Marius Cristescu, in afaceri de la sase ani: Mi-am vandut masinutele colegilor de clasa
Foto: Business Magazin

Marius Cristescu, presedintele grupului Bega, are spiritul antreprenorial in sange. A inceput sa faca "afaceri" in copilarie si a reusit, cu rabdarea unui colectionar, sa stranga milioane de euro.

De altfel, pentru Cristescu, granita dintre afaceri si pasiunea de a colectiona este una vaga:

"Cand eram mic aveam masinute de jucarie, acum imi cumpar jucarii mai mari... Mi-am vandut masinutele cand aveam sase ani la colegii de clasa. Astfel, de la o masinuta am ajuns la o colectie de 200 de piese. Ce faceam, dadeam o masina noua pe doua vechi. Le reconditionam si, practic, faceam doua noi", a declarat Marius Cristescu, intr-un interviu pentru Business24.

Sunteti un colectionar impatimit de masini si tehnica militara. De unde pasiunea de a colectiona?

Pasiunea de a colectiona este in sange. Cand eram mic aveam masinute de jucarie, acum imi cumpar jucarii mai mari...

In copilarie, imi placea sa ma joc cu fratele meu. Daca la karting castiga el, la cursele de masini cu telecomanda, castigam eu.

Am 10 masini de epoca si vreo 300 de piese de tehnica militara. In momentul de fata, as vrea sa-mi maresc colectia de tehnica militara. Sa le expun la Arsenal Park.

Mai am si flori de mina, le colectionez tot din copilarie, am vreo 200-300 de piese, expuse acasa.

De unde a pornit ideea de a crea Arsenal Park la Orastie?

Noi am cumparat fosta fabrica de mine antitanc si antipersonal, special pentru a face din acest loc un obiectiv turistic. Asa ca, pentru a pastra traditia militara de acolo, am inceput sa colectionam si tehnica militara de mari dimensiuni.

Astfel de obiecte, peste cativa ani, nu vor mai exista. Si atunci e bine sa conservi, nu sa le dai pe toate la fier vechi. Daca nu le colectionezi acum, peste 10-15 ani, o sa fie greu sa le explici copiilor cum era razboiul pe vremuri. Vor fi tot mai putine pe piata.

Nimeni nu cred ca poate sa faca din rationamente de business asa ceva. In general, lucrurile excentrice le faci din pasiune.

Aveti in plan noi investitii?

Am terminat un Spa in care am bagat 500 mii de euro si la anul facem un hotel de patru stele cu 40 de camere.

Aveti afaceri in industria materialelor de constructii, imobiliare, turism si industrie grea... Care este segmentul cel mai profitabil la aceasta ora?

E greu de spus, fiecare sector aduce contributia lui la bunul mers al companiei. Constructia de masini merge bine, forajul petrolier...

Ce inseamna sa il aveti ca partener de afaceri tocmai pe fratele dumneavoastra? Ce inseamna increderea in orice business din punctul dumneavoastra de vedere?

E bine ca ai un om in care sa ai incredere. Incredeea este cel mai important lucru. Cand eram mici, fratele meu era mai bun la carte. Si acum suntem la fel: el e mai priceput la administrare, eu gasesc solutii, afaceri noi.

Cum ati facut primul profit consistent din afaceri?

Mi-am vandut masinutele cand aveam sase ani la colegii de clasa. Astfel, de la o masinuta am ajuns la o colectie de 200 de piese. Ce faceam, dadeam o masina noua pe doua vechi. Le reconditionam si, practic, faceam doua noi. Vedeti de unde pasiunea de a reconditiona?

Va considerati un om de succes?

E greu de raspuns, sunt un om normal care munceste mult.

#interviu Marius Cristescu, #colectii Marius Cristescu, #masini de epoca Cristescu, #tehnica militara Cristescu, #Cristescu Arsenal Park , #Omul de afaceri