Imobiliarele de lux au invins criza: Secretele omului de afaceri Eduard Uzunov

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 00:00
8279 citiri
Imobiliarele de lux au invins criza: Secretele omului de afaceri Eduard Uzunov

Si-a inceput business-ul intr-o garsoniera, insa modelul sau de succes este chiar el insusi. Cu toate ca investitiile imobiliare s-au prabusit in cei 3 ani de criza, piata imobiliara de lux a ramas in picioare.

Regatta, compania imobiliara a omului de afaceri Eduard Uzunov, este unul dintre castigatorii crizei. Criza l-a invatat sa nu se arunce in goana dupa bani, ci sa fie echilibrat si sa puna frumusetea spirituala mai presus de lucrurile materiale. Experienta dobandita in perioade dificile l-a ajutat sa-si impartaseasca ideile de succes cu noii pionieri ai business-ului in imobiliare.

"Sfatuiesc oamenii care au economii sa se uite spre piata imobiliara, fiindca acolo vor fi feriti de inflatie. In situatii de instabilitate financiara si de inflatie, monedele cele mai bune de schimb sunt imobiliarele si aurul", a declarat omul de afaceri Eduard Uzunov, intr-un interviu pentru Business 24.

In viata personala, Eduard Uzunov traieste in stilul irish. Ii place viata, ii place sa iasa cu prietenii, sa iasa la restaurant, dar si la mall. Moda nu mai reprezinta pentru el o prioritate, cu toate ca in trecut era un client fidel al brandurilor Armani, Louis Vuitton sau Pal Zileri. Nu se uita la emisiuni, insa este pasionat de arta.

"Dupa birou, ori ma duc la o Galerie de Arta, ori la un spectacol, la un vernisaj, la o Casa de Licitatii, ori merg la un atelier de artist si stam de vorba. De asemenea, am prieteni in muzica. E deja o traditie faptul ca Regatta a sponsorizat multe din actiunile lui Alexandru Tomescu si Horia Mihail", a mai precizat acesta.

- Domnule Uzunov, nici 2011 nu a fost un an bun pentru piata imobiliara autohtona. Care au fost cauzele principale care au franat relansarea pietei si ce predictii aveti pentru 2012?

- 2011 a fost interesant, daca stam sa ne gandim la evolutia pietei imobiliare. Initial, in primele luni, piata imobiliara a stagnat pentru ca in primavara, dupa ce premierul a spus ca recesiunea s-a terminat, s-a simtit ceva benefic in piata. Oamenii si-au indreptat din nou atentia catre achizitiile imobiliare.

In august, din cauza situatiei economice globale, iarasi s-a facut liniste. Totul depinde de evolutia pietei financiare si a stirilor de rating de tara, de situatia monedei euro, care pana la urma este o conventie. In situatii de instabilitate financiara si de inflatie, "monedele" cele mai bune de schimb sunt imobiliarele si aurul.

In general, sunt optimist. Toata lumea se uita la stiri sa vada ce se intampla cu economia europeana. Sfatuiesc oamenii care au economii sa se uite spre piata imobiliara, fiindca acolo vor fi feriti de inflatie.

- Ce solutie credeti ca au dezvoltatorii pentru a evita falimentul ansamblurilor ridicate? De unde credeti ca va veni salvarea: dinspre state sau dinspre banci?

- In Romania, nu va aparea nimic nou. Dezvoltatorii imobiliari vor avea aceeasi soarta ca si in SUA sau in alte tari. Unii vor fi preluati de anumite fonduri, altii vor renunta. In 2012, vor exista executari silite mai mult ca sigur.

Este o situatie creata de banci, fiindca in 2006-2008, bancile ne rugau cu bani, ne dadeau bani chiar daca nu ne calificam. Bancile, altele decat cele romanesti, dadeau 110-115% din investitie.

Toata criza aceasta a fost generata de banci. Este o anecdota foarte veche pe care o stiu de la niste prieteni israelieni: banca este ca o umbrela - se deschide cand este soare afara si cand ploua se inchide.

Nu putem astepta solutii de la stat. La fiecare 70 de ani exista un ciclu al nationalizarii, al trecerii proprietatilor in posesia statului si un alt ciclu de 70 de ani in care se trec proprietatile din posesia statului in cea a particularilor. Oare asistam la aceasta nationalizare?!

- Ce s-a intamplat cu piata imobiliara de lux? De obicei, luxul nu este afectat de criza fiindca are un target foarte bine stabilit: oamenii foarte bogati.

- Tranzactii nu au fost remarcabil de multe. Piata imobiliara este o oglinda a societatii. Foarte multi oameni din Romania au vrut sa intre in topul 500 Forbes, insa totul se baza pe scheme in care era inclusa banca.

In momentul in care banca a plecat din aceasta asociere a generat o cadere, in urma careia au ramas foarte putini oameni bogati, care acum se uita sa speculeze. Depinde cum definim luxul. Eu ma gandesc la locuintele de peste 1 milion de euro in sus. Am avut putine tranzactii de peste 1 milion in 2011. Speram in 2012 sa avem cateva tranzactii.

Locatiile de exceptie genereaza cerere. Este foarte clar ca o locatie buna genereaza cerere.

- Cu siguranta cunoasteti si pietele imobiliare mature, din metropolele americane. Ce parere aveti despre piata din State, de unde a pornit tavalugul imobiliar? Si acolo criza imobiliara continua la fel de puternic sau in ultima perioada preturile au stagnat?

- Nu m-as compara cu piata de peste Ocean. Intr-adevar, din America a pornit criza, iar ceea ce s-a intamplat acolo s-a raspandit in intreaga lume, fiindca americanii sunt niste modele. Din America a pornit poate real-estate-ul adevarat, dezvoltarile imobiliare.

Din America s-au importat modele de business, de acolo am importat business-center-uri, cele mai inalte cladiri. Haideti sa ne adaptam pietei autohtone, sa incercam sa luam modelele, dar sa le trecem printr-o sita si sa le adaptam nevoilor din Romania.

- Cunoasteti bine si economia Irlandei, sunteti si presedintele Camerei de Comert Romania-Irlanda. Ce s-a intamplat cu miracolul irlandez de care vorbeau toti economistii acum cativa ani?

- Irlanda va ramane pentru toate tarile UE un model pentru ca a atras cele mai multe fonduri europene, in proportie de 95-98%. Au creat o unitate guvernamentala care se numea "enterprise Irland". Din acest motiv au fost modele, s-au dezvoltat teribil de tare. Irlanda are o populatie foarte mica, de 4 milioane de locuitori, sunt destul de asemanatori cu noi ca mentalitate, ca mod de distractie, ca mod de viata.

Daca in Irlanda traiesc 4 milioane de irlandezi, in America si Canada traiesc 60 de milioane de irlandezi. Cei 4 milioane de iralndezi au tot felul de rude in America si Canada. Astfel, si-au importat mult mai lejer modelul american, dar si sistemul bancar.

Eram in Irlanda la anumite targuri imobiliare unde electricianul, pompierul, politisul se interesau unde sa faca o investitie in Romania. Se bazau pe faptul ca au un venit constant si pe faptul ca banca ii da 120%.

Se cautau locuri de investitii pentru a se aduce imprumuturile inapoi. In momentul in care au cazut creditele, cumparatorul nu a mai avut putere financiara, iar acei mici investitori au ramas cu proprietatea goala si nu au mai putut sa achite ratele la banca fiindca veniturile lor au scazut.

Va dau un exemplu. Teren in Dublin care se vindea cu 1 milion de euro acum se vinde cu 50.000 de euro si nu-si gaseste cumparator fiindca nu mai sunt bani. Bancile nu mai baga bani in nicio investitie.

- Ce a invatat omul de afaceri Eduard Uzunov din aceasta criza care zguduie toate economiile lumii?

- Cumpatare, sa nu ne aruncam foarte tare, sa nu ne repezim. In 2007-2008 toata lumea alerga dupa bani, sa nu fie mai prejos decat celalalt, sa investeasca ceva. Se faceau tranzactii imobiliare la cafenele.

De asemenea, trebuie sa ne gandim foarte serios la locatie. Nu i-am sfatuit niciodata pe clientii mei sa cumpere in zone periferice. Intotdeauna am incercat sa-i sfatuiesc sa fie cat mai ponderati.

Imi aduc aminte de perioadele in care venea un dezvoltator, imi punea un plan de constructie in fata si imi spunea: "aici eu pot sa construiesc P+20, 2000 de apartamente. Strada este ingusta, nu are acces, dar va fi bine fiindca apoi il vindem unui fond". Acestea sunt mari greseli de dezvoltari imobiliare.

Un dezvoltator de succes trebuie sa caute locatii de succes, cu acces bun, cu strazi civilizate, cu vecinatati civilizate pentru a evita esecul.

Criza m-a invatat sa nu merg dupa goana dupa bani. Sa fiu echilibrat, sa ma uit in jurul meu si la anumite fenomene artistice, si la hrana spirituala si sa pun frumusetea spirituala, dragostea de aproape mai presus de cele materiale. .

- Aveti vreo carte preferata de business sau vreun motto al vreunui om de afaceri dupa care va ghidati afacerile?

- Imi place sa citesc foarte mult. Nu pot sa spun ca am un model de business. Iau idei din tot ceea ce citesc, am citit atat Trump, cat si Sabina Ruso, eu iau de la fiecare ceva interesant si aplic in business-ul meu.

Am inceput aceasta afacere in 1993 intr-o garsoniera si intotdeauna m-am gandit la afacerea mea. Din acest motiv nu am vandut business-ul in 2007-2008.

Am aceeasi echipa de vreo 17-18 ani si ne-am ghidat dupa valori care au demonstrat ca putem rezista la perioade grele, ca putem fi prieteni si putem fi modele pentru cei care vor sa faca acest business.

Experienta capatata in 15 ani am incercat s-o exprim intr-o carte pe care am scos-o in 2009, "Pariul Proprietatii, Ghidul Proprietatii", in care am avut deosbita placere sa am prefata scrisa de Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

Prin cartea pe care am scos-o, am simtit nevoia sa impartasesc din experienta mea, nu am vrut s-o tin doar pentru mine. Dupa 40 de ani, apar anumite filozofii si vrei sa dai si celor care vin din urma, de acolo cred ca se nasc modelele. Noi nu avem modele de business dinainte de '89, fiindca nu exista business. Singurul nostru model era Ceausescu. Acum, este prematur sa vorbim despre modele de business pentru ca acestea nu se contureaza doar in 20 de ani.

De-a lungul timpului, am participat la apartia unor albume de arta. Ultimul proiect care a aparut cu sprijinul financiar al Regatta se numeste "Nimic fara Dumnezeu". Este o carte scrisa de trei jurnalisti maghiari in amintirea handbalistului Marian Cozma.

Mai am si alte proiecte in domeniul artei. Voi scoate un album de desene al unui sculptor si desenator, Gheorghe Iliescu Calinesti, care a disparut dintre noi in 2001.

Apoi, vreau sa sprijin in continuare arta romaneasca, cum am facut cu un album care a fost scos in 2008 sub egida Regatta, "Pictori romani si evrei in colectia mea". De asemenea, am mai scos un alt album impreuna cu Vasile Parizescu, presedintele Colectionarilor de Arta din Romania, "Viata ca o pasiune", o carte care a avut un mare succes.

- Viata unui businessman este tot timpul incarcata si majoritatea oamenilor de afaceri se plang ca nu au timp liber. Dumneavoastra cum va petreceti timpul liber ?

- Am o pasiune: arta. Dupa birou, ori ma duc la o Galerie de Arta, ori la un spectacol, ori la un vernisaj, ori la o Casa de Licitatii, ori merg la un atelier de artist si stam de vorba. De asemenea, am prieteni in muzica. E deja o traditie faptul ca Regatta a sponsorizat multe din actiunile lui Alexandru Tomescu si Horia Mihail.

Nu ma uit la televizor, ma uit dimineata la stiri, insa in ultima vreme le gasesc pe toate pe Facebook.

Poate ma mai duc la un film la mall, la un restaurant cu prietenii, cam asta e viata mea.

Nu pot sa spun ca nu am timp liber. Cel putin dupa criza economica, am avut mai mult timp liber, pe care l-am dedicat copiilor in acea perioada.

Acum, ma impac cu mine insumi citind un album de arta. Nu citesc beletristica. Am avut posibilitatea sa cumpar pe bani foarte multi un fond de carte al unei familii renumite si imi petrec foarte mult timp in biblioteca printre acele carti. E una din cele mai mari placeri care pot exista.

- Ati spus ca va place sa mergeti pe la Casele de Licitatii. Vad ca aveti multe tablouri in biroul dumneavoastra. Care a fost ultima achizitie in materie de arta?

- Cred ca ultima achizitie e un desen de Steriadi, schita la concert Ion Voicu. E un desen de mare putere, in care violonistul Ion Voicu e surprins in mai multe ipostaze in timpul unui concert.

Steriadi a fost unul din cei mai mari desenatori din Romania. Universul artei este asa de mare incat niciodata nu ai timp pentru cat de mult ai vrea sa stai in prezenta artei.

- Ce fel de muzica ascultati?

- In functie de starea pe care o am. Intr-o zi pot asculta Bach sau Beethoven, in alta zi poate vreau sa ascult Pink Floyd sau Beatles.

- Aveti vreun restaurant preferat unde va place sa mergeti mai des cu prietenii?

- Sunt mai multe restaurante. In general mergem prin jurul biroului, fie ca se numeste Casa di Davis sau restaurantul de la Ramada.

Am descoperit un restaurant foarte interesant, a devenit un club al nostru, unde e mancare de tip "degustation", portii foarte mici si numeroase - Satyricon, undeva pe 1 mai, acolo ne desfasuram iesirile vineri sau sambata seara.

- Unde va petreceti vacantele din afara tarii? Ce loc de vacanta v-a placut cel mai mult?

- Cel mai mult mi-a placut o vacanta in Maldive, intr-un waterbungaloo timp de doua saptamani. Pe locul doi este o vacanta de acum doi ani, pe care am facut-o in Vietnam, Cambodgia, Singapore si am avut foarte multe lucruri de invatat de acolo. Am stat 7 zile in Marea Chinei de Sud intr-un resort foarte interesant si acum imi planific in viitorul apropiat o tabara in Africa.

Maldive si Vietnam au fost cele mai scumpe vacante in care am fost.

- Sunteti un adept al luxului? V-ati propus sa mergeti intr-o croaziera sau deja ati fost?

- N-am fost intr-o croaziera, insa as vrea sa-mi fac timp sa merg. Nu poti sa mergi intr-o croaziera pentru doua saptamani, de aceea am nevoie de mai mult timp.

Poate fi un plan, iata urmatorul plan va fi o croaziera, cand voi avea mai mult timp si mai multa stabilitate.

- De unde va cumparati hainele? Aveti vreun brand preferat?

- In 2009, cand a inceput criza am constatat ca am foarte multe haine, asa ca mi-am re-evaluat garderoba. Imi placea foarte mult sa cumpar de la Zenia, Armani, Pal Zileri, Burberry, Louis Vuitton.

Am constatat ca am suficiente haine si de atunci nu m-a mai interesat sa fiu la ultima moda. Felul in care sunt imbracat nu se mai afla printre primele optiuni.

- Suntem in perioada sarbatorilor. Ce cadou isi doreste omul Eduard Uzunov sa primeasca de sarbatori?

- Cel mai mare cadou ar fi sa-mi petrec cateva zile cu copiii mei.

- Unde va petreceti sarbatorile din acest an?

- Cu prietenii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Eduard Uzunov interviu, #Uzunov piata imobiliara 2011, #Uzunov piata imobiliara 2012, #Regatta investitii imobiliare, #regatta real estate, #regatta imobiliare , #Omul de afaceri