Catalin Botezatu: Mi-ar placea sa investesc in castele, in care sa locuiesc

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 00:00
3540 citiri
Catalin Botezatu: Mi-ar placea sa investesc in castele, in care sa locuiesc

Catalin Botezatu, cel mai cunoscut designer roman in tara si peste hotare, sfideaza criza cu afaceri care ii permit sa nu micsoreze salariile angajatilor si sa creeze noi si noi colectii pentru festivalurile internationale de moda.

Timpul este singurul care il impiedica sa isi cheltuiasca banii asa cum si-ar dori, pe vacante lungi cu destinatii cu rezonanta istorica sau investitii in castele in care sa locuiasca, la un moment dat.

Adora masinile de teren, in special marca Audi, si nu are niciun plan sa isi cumpere vreun iaht, pe care il considera "un moft gratuit".

Elena Udrea, Camelia Sucu si Raluca Turcanu sunt primele in topul celor mai bine imbracate femei din Romania din perspectiva lui Catalin Botezatu, care observa o imbunatatire considerabila a stilului vestimentar si in randul barbatilor de afaceri din Romania.

Chiar daca nu ii face placere sa vorbeasca despre bani, Catalin Botezatu a dezvaluit, pentru Business 24, cateva dintre secretele sale despre "cum sa-ti cheltuiesti banii", dar si despre nivelul de business fashion, din Romania.

- Cum au evoluat afacerile tale pe timp de criza?

- Din fericire, totul a fost bine. Nu am regresat. Poate sunt singurul designer roman care nu a micsorat salariile angajatilor, nu a facut disponibilizari si chiar la fabrica de confectii s-au creat noi locuri de munca. Am fost si corect in fata publicului pentru ca, desi materialele sunt la fel de scumpe, nu am marit preturile produselor si chiar am facut reduceri spectaculoase. Am reusit intr-un an si jumatate de criza sa creez 28 de colectii pe care le-am prezentat atat la festivalurile de moda, cat si la Next Top Model.

- A schimbat criza trendurile in moda?

- Probabil, pentru unii designeri, da. Materialele au ramas la fel de scumpe, iar designerii s-au adaptat care cum au putut. In ceea ce ma priveste, am respectat tendintele, iar atunci cand am folosit blanuri, am apelat in 30% din cazuri la blanuri naturale.

- Cum ai facut primul milion?

- Nu imi place sa vorbesc de bani. Cert este ca pentru fiecare ban castigat am muncit si am facut eforturi mari. Nu am avut niciodata afaceri de tip tun.

- Ce altceva ti-ar fi placut sa faci daca nu ai fi facut creatie de moda?

- Cu siguranta as fi fost un avocat sau proprietarul si administratorul unui complex de hoteluri, restaurante. Am cochetat pana acum cu aceste afaceri si poate peste cativa ani voi deschide astfel de afaceri, poate, undeva pe o insula.

-Cum preferi sa iti cheltuiesti banii?

- In ultima perioada nici nu am timp sa imi cheltuiesc banii pentru ca toata ziua sunt pe drumuri. De cele mai multe ori, cumpar din free shopuri. Sunt foarte chibzuit. Pun in balanta daca o cheltuiala este rentabila sau nu. Categoric investesc mult in haine. Este o eticheta pe care lumea o face permanent. Dar nici in ele nu investesc aiurea.

Poate cel mai mult investesc in vacante. Atunci cand imi fac timp, plec in vacante lungi de 15-20 de zile in care sunt intr-o explorare continua. In 15 zile schimb 5-6 avioane pentru a ajunge la destinatii care ma incarca de energie spirituala. Prefer sa vad ce a facut lumea cu mii de ani in urma.

- Cum crezi ca se reflecta stilul unui barbat in masina pe care o conduce?

- Aici e discutabil si multi poate se vor simti lezati. Consider ca fiecare trebuie sa isi aleaga masina in functie de personalitaea lui. Daca iti permiti, e indicat sa iei iei o masina puternica, care in nicin caz sa nu fie aspirator de femei. Doar barbatii complexati sunt cei care isi iau decapotabila, masina care atrage vizual. Nu vad rostul. Si eu apreciez modelele Ferrari, Lamborghini, dar trebuie sa ai aceste masini atunci cand ai statutul social. Nu sunt de acord ca un pusti de 20 de ani sa le conduca cand el nu are un statut social. Sunt de acord ca un om de 50 de ani sa aiba un Rolls Royce care, apropo, sa fie condus de un sofer, nu de el, ca altfel cade in penibil.

Mie imi plac masinile de teren. Pana acum, in proportie de 90% am avut Audi. Am condus si eu masini decapotabile insa ocazional pentru ca m-am simtit penibil stiind ca lumea se uita la tine si te analizeaza.

- Cum arata vacanta perfecta pentru tine? Care este destinatia ta de vacanta preferata?

- O destinatie in care explorez, descopar istorie, unde am satisfactia ca am bifat un loc care inseamna mult pentru civilizatie.

- Din cate am citit, inca nu ai iahtul tau personal. Planuiesti o astfel de achizitie?

- Niciodata. Consider ca este un alt moft gratuit. Ca sa ai un iaht in Romania, trebuie sa ai si un port bun. Noi nu avem nici clima care sa iti permita sa il folosesti tot timpul. Atata timp cat nu imi pot permite nici timpul, nu are rost. Oamenii se bat in iaht, in marime, din complexe. Daca iti permiti un iaht, il tii intr-un port din Europa. Nu sunt un adept al iahtului si nici nu imi place sa stau mult pe mare. Am rau de mare cand e furtuna.

- In ce investesti tu acum? In ce ti-ar placea sa investesti?

- Deocamdata doar in fashion, in colectiile pe care le fac. Si pentru Next Top Model. Mi-ar placea sa investesc in imobiliare. In case vechi, conace, castele pe care sa le renovez si mai departe sa locuiesc in ele. Dar momentan nu am timp pentru astfel de investitii.

- Care este designerul tau preferat?

- A fost la inceput Gianni Versace, acum e, poate, Armani.

- Exista creatii Catalin Botezatu care se adreseaza femeilor de afaceri?

- Categoric. Clientele mele sunt in mare parte femei de afaceri.

- Care este cea mai scumpa creatie a ta pentru femeile de afaceri?

- Creatiile mele strict pentru business, office, nu sunt foarte scumpe. Nu depasesc 1.500 de lei.

- Ce parere ai despre stilul vestimentar al femeilor de afaceri din Romania? Dar al barbatilor de afaceri?

- Sunt foarte multe femei care se imbraca prost, dar sunt si unele care se imbraca bine. Exemple cu evolutie buna: Elena Udrea este un exemplu vestimentar pentru ca ramane o femeie in afaceri dar cu un stil cool, in tendinte. Chiar daca este comentata, este o femeie frumoasa care a stiut sa fie feminina, sa nu epateze. Sa nu uitam ca Elena Udrea este sotia unui om cu foarte multi bani si isi permite sa investeasca mult in haine. Pentru mine, este un etalon.

Tot elegante sunt si Raluca Turcanu, Camelia Sucu, Roberta Anastase. Sa recunoastem, sunt si multe femei de afaceri care se imbraca foarte kitschos, desuet.

La barbati, lucrurile s-au schimbat in bine. Acum multi ani, totul era un kitsch. Au demonstrat ca pot fi educati. In prezent, vedem multi barbati pedanti, un adevarat fenomen.

- Top 3 al celor mai bine imbracate femei de afaceri?

- Elena Udrea, Camelia Sucu, Raluca Turcanu.

Top 3 al celor mai putin bine (prost) imbracate femei de afaceri?

Din diplomatie, ma abtin.

#Catalin Botezatu investitii, #business fashion Catalin Botezatu, #vacanta Catalin Botezatu , #Omul de afaceri