Antiaging vs antirid. Care e solutia potrivita pentru tine?

Sambata, 07 Iunie 2014, ora 00:00
6848 citiri
Antiaging vs antirid. Care e solutia potrivita pentru tine?

O crema "antiaging" e recomandata pentru a preveni imbatranirea tenului, in timp ce o crema "antirid" e potrivita pentru diminuarea ridurilor. Dificultatea apare in momentul in care trebuie sa decizi ce trebuie sa combati mai intai: ridul sau fenomenul de imbatranire?

Unii specialisti sustin ca ar trebui sa incepi cu un tratament antirid, pentru ca ridurile apar inainte ca tenul sa aiba tendinte de imbatranire. Altii recomanda folosirea cremelor antiaging, ca o metoda de preventie impotriva procesului prematur de imbatranire, moment in care niciun tratament nu mai poate da inapoi ridurile.

"Pentru a face diferenta intre notiunile de 'antiaging' si 'antirid' sa incepem cu inceputul: anti + aging = impotriva imbatranirii si anti + rid = impotriva ridurilor", explica Mirela Paduraru, consilier si trainer in estetica.

Ridul aduce batranetea sau batranetea aduce riduri?

Mirela Paduraru sustine ca ridurile pot aparea devreme si te sfatuieste sa folosesti intai o crema antirid si abia apoi sa treci la o crema antiaging.

"Este bine sa intelegem ca un rid nu este doar 'de expresie' sau ca apare doar in urma fenomenului de imbatranire. Un rid poate fi cauzat si de o deshidratare accentuata a pielii si poate aparea chiar si la 20 de ani", mai spune expertul. Asadar, poti apela la o crema antirid in orice moment sesizezi aceasta problema.

Potrivit specialistului, momentul potrivit sa apelezi la cremele antiaging este abia de la varsta de 30 de ani, "cand efectele imbatranirii incep sa-si faca simtita prezenta".

Cu toate acestea, Make-up artistul Mirela Vescan sustine ca "este mai usor sa previi decat sa combati", reiterand ca tratamentele anti-aging previn imbatranirea pielii si tratamentele anti-rid au ca scop diminuarea ridurilor.

Iti recomanda, asadar, sa incepi prin a folosi creme antiaging, si abia apoi sa treci la antirid.

In ultima instanta, "nicio crema nu poate sa fie la fel de eficienta ca un tratament cu laser sau injectabil", potrivit medicului estetician Andreea Iftimie.

Ce inseamna antirid?

Crema antirid este cea mai buna optiune, in cazul in care tenul tau este deshidratat si in care ridurile sunt superficiale, spun cei care te sfatuiesc sa incepi prin a folosi creme antirid.

"De obicei cremele antirid au in compozitie agenti de hidratare, vitamine, antioxidanti, precum si substante care impiedica pierderile de apa din derm si epiderm.

Unele creme / seruri antirid destinate ridurilor de expresie (efectuate prin contractii repetate ale muschilor fetei) contin ingrediente specifice decontractante (ex: o molecula cu un efect asemanator veninului de vipera, toxinei botulinice), ce au rolul de a relaxa musculatura si a impiedica adancirea ridului" explica Mirela Paduraru.

Acest gen de creme, in functie de producator, se pot aplica pe toata fata sau strict pe ridul respectiv, sustine specialisul.

De aceeasi parere este si dr Andreea Iftimie, medic estetician si managerul clinicii Fazzada.

"(...) cremele antirid actioneaza in primul rand asupra ridurilor de expresie, intrucat contin substante care relaxeaza musculatura cutanata superficiala si substante intens hidratante.

Datorita acestor componente, cremele antirid anuleaza deshidratarea pielii, cauza ridurilor superficiale. In plus, acestea mai contin si substante care stimuleaza sinteza de colagen, acid hialuronic si de fibre elastice in profunzimea pielii, astfel ca previn aspectul rigid al pielii", spune acesta.

Ce inseamna antiaging?

Crema antiaging inseamna mai mult decat actiune antirid, spun aceiasi specialisti.

"Haideti sa ne gandim cum arata o piele imbatranita: flasca, cenusie, deshidratata, ridata, fara tonus si vitalitate. De obicei cremele antiaging se folosesc incepand cu varsta de 30 de ani, cand efectele imbatranirii incep sa-si faca simtita prezenta.

Cremele antiaging au in compozitie agenti de hidratare dar si substante benefice pentru reteaua de colagen si elastina din derm, pentru a conferi pielii fermitate, elasticitate si vitalitate", spune Mirela Paduraru.

Tot pentru astfel de probleme iti recomanda si dr. Andreea Iftimie, medic estetician si manager medical Fazzada sa apelezi la creme antiaging.

"(...) cremele anti-age au in componenta substante care incetinesc procesul de imbatranire cutanata, previn degradarea prematura a colagenului, a fibrelor elastice si a acidului hialuronic de la nivelul epidermei", mentioneaza acesta.

Creme vs tratamente impotriva ridurilor

Imbatranirea pielii se produce pe mai multe dimensiuni, ridurile fiind doar una dintre ele. Apar modificari de pigmentatie, scade hidratarea, se mareste dimensiunea porilor, apare "laxitatea tegumentara", etc.

Este important de stiut ca nicio crema nu poate sa se adreseze tuturor acestor probleme, sustine medicul estetician.

"In cel mai bun caz crema antiimbatranire poate fi utilizata pentru maximum doua indicatii/afectiuni ale pielii", subliniaza acesta, care iti propune o interventie mai serioasa daca vrei rezultate vizibile.

"(...) nicio crema nu poate sa fie la fel de eficienta ca un tratament cu laser sau injectabil, fiindca nu poate sa ajunga prin canale si pori in stratul profund al dermului, acolo unde este nevoie sa isi produca efectele", sustine Andreea Iftimie.

Cum faci sa amani aparitia ridurilor?

Tratamentele cosmetice de curatare a tenului trebuie sa inceapa in jurul varstei de 14 ani, spune Mirela Vescan, pentru ca acesta este momentul in care se configureaza tipul de ten al viitorului adult.

"(...) pe masura ce trece timpul, schema de tratament se modifica si se introduc terapii de hidratare, de meninere a starii 'de bine' a pielii, de stimulare a functiilor pielii. Toate aceastea inseamna 'preventie' si daca se sar niste etape, efectele se vor vedea odata cu trecerea timpului", explica specialistul.

#crema antiaging, #crema antirid, #antiaging sau antirid , #Frumusete