Tinuta barbateasca, in 2015: Se poarta onoarea - Alexandru Ciucu

Sambata, 14 Februarie 2015, ora 00:00
5292 citiri
Tinuta barbateasca, in 2015: Se poarta onoarea - Alexandru Ciucu
Foto: Alexandru Ciucu

Designerul Alexandru Ciucu iti propune o noua abordare in materie de tinute barbatesti. Intr-un context geopolitic tot mai nefast si pe fundalul discutiilor despre razboi, artistul resusciteaza o tema cu rezonanta patriotica "Onoarea".

Iar daca hainele casual cu aceasta tematica se concretizeaza in tinute military si elemente army, pentru o tinuta de ceremonie lucrurile stau putin diferit.

"Cromatica sacoului s-a extins catre marsala", spune Alexandru Ciucu, intr-un interviu acordat Business24. dupa lansarea celei mai recente colectii.

Cea mai noua colectie a dvs. poarta numele "Tailored Glory 2015", cu creatii de inspiratie militara si poarta amprenta eleganta a uniformelor de secol XIX. Spuneti-ne cateva cuvinte despre aceasta colectie, ce v-a inspirat si ce doriti sa transmiteti prin acest spectacol?

Sursa principala de inspiratie a fost, din pacate, starea generala de conflict la nivel mondial si teama permanenta legata de declansarea unui nou razboi.

Insa, pentru a putea crea, am nevoie de o stare de bine, o stare optimista, asa ca am incercat sa ma gandesc la partea nobila a unui razboi, acel sentiment de glorie despre care vorbesc poetii in versurile lor.

Nu am reusit sa-l gasesc in ultimele doua conflagratii mondiale, asa ca m-am intors mai mult in istorie la sfarsitul secolului al XIX-lea, in perioada razboaielor napoleoniene.

De abia acolo am reusit sa gasesc ceva cat de cat remarcabil, onoarea. Parca se purtau altfel razboaiele atunci si parca si uniformele erau mai frumoase.

Barbatii insa cred ca sunt aceiasi, mereu gata de a pleca intr-o aventura, indiferent daca la serviciu, in trafic sau la razboi.

Ei sunt mereu dispusi sa dea o lupta, iar eu, acestor viteji "de oras" de azi, dar posibilii eroi de maine, le-am creat costumele de "general".

De aceea am si ales sa le prezint cu militarii Regimentului 30 Garda Mihai Viteazul.

Regasim aici si cateva din tendintele acestui an?

In primul rand regasim tema military care este sursa de inspiratie a colectiei Tailored Glory 2015 si care este un subiect foarte amplu abordat in acest an de catre multe case de moda internationale.

Regasim de asemenea si unele elemente army, restilizate intr-un registru modern, care sub alte forme sunt prezente si in marile colectii europene.

Ne puteti dezvalui un element care nu trebuie sa-i lipseasca nicicum din garderoba unui gentleman desavarsit anul acesta?

Batista.

Ce se poarta, in aceasta primavara, in materie de tinute barbatesti elegante?

In zona de ceremonie, cromatica sacoului s-a extins catre marsala, un fel de bordeaux sau burgundy pentru cei mai putin avizati.

La ce renuntam, in aceasta primavara?

La atitudine.

Costumele au fost admirate de Principele Nicolae si sute de alti invitati

Cunoscutul designer de costume Alexandru Ciucu a lansat colectia "Tailored Glory 2015" ce include, in premiera pentru moda autohtona, costume inspirate de eleganta uniformelor militare ale secolului al XIX-lea.

Creatiile designerului au fost prezentate pe podium, in fata a peste 200 de invitati, tot ca o premiera, de soldatii regimentului 30 Mihai Viteazul, cu ocazia implinirii a 155 de ani de la infiintarea acestei unitati de elita.

Noua colectie semnata Alexandru Ciucu pastreaza multe accente specifice hainei militare, precum buzunarele cu burduf, epoletii, centura prinsa in nasturi metalici, vipusca in contrast. Toate acestea sunt insa restilizate intr-un design propriu, in trend cu formele si cromatica moderna, pe o gama de stofe atent selectionata din colectiile marilor producatori de tesatura.

"Aceasta colectie este o restilizare a costumului clasic barbatesc in directia uniformelor militare. Creatiile acestea sunt prefect purtabile, unele in mediul casual, altele in zona de business, iar a treia categorie este destinata ceremoniei. In acelasi context cu tenta army, colectia cuprinde si cateva propuneri de costum, sau sacou cu pantalon si vesta, pentru doamne", explica designerul.

Soldati, in loc de modele

Pentru prezentarea noii sale colectii, Alexandru Ciucu a renuntat la modele masculine cu experienta si a apelat la soldatii regimentului 30 Mihai Viteazul. Acestia au urcat pentru prima data pe podium ca manechini.

"In privinta costumelor, a fost acum mai complicat pentru ca a trebuit sa creez o punte solida intre uniforma militara, mai rigida, si costumul modern extrem de volatil si imprevizibil conform tendintelor din ultimii cinci ani. Cred ca am reusit sa creez o noua viziune a costumului barbatesc, punand in lumina glam a podiumului cateva detalii pe care lumea le uitase", declara Alexandru Ciucu.

Pe podium au defilat 15 soldati, 8 manechine feminine, intrucat colectia a inclus si costume de dama, dar si militari ai aceluiasi regiment, in uniforma de parada, si un tobosar, acestia oferind o nota de autenticitate intregului concept.

La finalul prezentarii, designerul Alexandru Ciucu a aparut pe podium purtand o redingota restilizata, ce nu se regaseste in colectie, dar care are tot inspiratie militara, cu nasturi argintii de metal si inchidere asimetrica.

Colectia "Tailored Glory 2015"

Noua colectie Alexandru Ciucu, "Tailored Glory 2015", se imparte in trei zone distincte: casual, business si ceremonie.

"In functie de categoria pentru care au fost create, tinutele business pot fi purtate la birou, la o intalnire sau pe avion, daca este vorba de o deplasare in scop de afaceri. Tinutele casual au o arie mult mai extinsa de utilizare, de la intalnirile cu prietenii, o cina romantica, o iesire la o terasa in Centrul Vechi, pana la o seara de teatru sau spectacol.

In varianta casual, sacoul poate fi usor asortat cu o pereche de blugi, sau cu un pantalon in contrast viu, mai ales in perioada verii. Propunerile pentru ceremonie aduc in prim plan albastrul bleumarin, marsala si maro ciocolata. Toate tinutele vin accesorizate cu cravata, papion sau lavaliera, dupa caz, iar anul acesta, pentru prima data intr-o prezentare de a mea, batistele de ceremonie au fost aranjate altfel", declara Alexandru Ciucu.

Inspirat de contextul international

Designerul recunoaste ca tocmai contextul international din prezent l-a inspirat in crearea acestei colectii.

"Am pornit de la starea generala in plan international, unde se vorbeste doar despre razboaie, atacuri, violenta si baze militare. Fara sa vrei, toate aceste stiri iti induc o stare de neliniste legata de siguranta nationala si, pana la urma, de cea a familiei si a ta personala.

Avand aceste trairi interioare, am incercat sa gasesc in ideea razboiului ceva nobil, inaltator, glorios. Si am regasit eroi fara nume, lideri si strategi celebri, dar si faimoasele batalii de la sfarsitul secolului XIX, cand, in afara intereselor meschine care stau la baza conflagratiilor, soldatii luptau de fapt pentru glorie.

Revenind in zilele noastre, observam ca in viata civila de zi cu zi se da o lupta din ce in ce mai apriga pentru un trai cat de cat sigur.

Diferenta este ca nu se folosesc gloante. Facand aceasta paralela, am considerat ca toti cei care ies castigatori din aceste lupte "de oras" ar merita sa poarte o tinuta de "general", asa cum probabil ar fi primit pe campul de batalie pentru performante similare. Prin 'Tailored Glory 2015', ridic practic la rang de 'General' orice om care are inca viu spiritul de invingator", explica designerul.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tinuta barbateasca 2015, #tinuta ceremonie 2015, #Alexandru Ciucu 2015, #Alexandru Ciucu Tailored Glory 2015 , #Fashion