Miraj, Miss Otilia, Darclee: Va mai amintiti parfumurile Romaniei?

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 00:00
21970 citiri
Miraj, Miss Otilia, Darclee: Va mai amintiti parfumurile Romaniei?
Nostalgia parfumurilor vechi

Romania este inexistenta pe harta producatorilor de parfum si neimportanta pe cea a consumatorilor.Insa, in fabrica Miraj, desfiintata acum doi ani, s-au nascut parfumuri cu nume sonore: Farmec 16, Jubileu, Favorit, Do Re Mi, Miss Miraj sau Domino, dar si produse de lux, destinate exportului.

In Romania nu doar ca nu mai produce nimeni parfumuri, insa nu mai exista niciun parfumier independent. Singurul roman care a descoperit placerea acestei meserii, Octavian Coifan, si-a facut, de sase ani, un nume la Paris, dezamagit de perspectivele pe care i le oferea Romania.

Insa, pana nu demult, la noi, se produceau parfumuri cu nume sonore, binecunoscute celor care si-au trait tineretea in perioada comuniscmului: Farmec 16, Jubileu, Favorit, Do Re Mi, Miss Miraj, Domino, Lavanda Fina, Faun, Turist, Magic sau Rodica, dupa cum ne aminteste Coifan.

Acestea erau destinate poporului, insa existau si sticlute care nu vedeau lumina vitrinelor romanesti, fiind destinate exportului, create sub egida Miraj, Miss Otilia, Idila si Darclee. "Nu doar lavanda fina sau produsele ieftine si prost ambalate asa cum le-a surprins decembrie 89, ci si cateva produse de lux, flacoane speciale sau editii care nu ajungeau pe tejghelele magazinelor pustii", spune Coifan.

Cateva dintre acestea au fost premiate la nivel international. La Muzeul parfumurilor din Barcelona, exista o sectiune dedicata parfumurilor romanesti, unde gasim nume precum: Luxol, Apa de colonie Bucuresti, Eva si Manon, conform odore.ro.

Disparitia Mirajului

Cu fabrica Miraj din Bucuresti nu se mai gasesc nici macar poze pe internet. Productia de parfumuri a fost oprita la cativa ani dupa revolutie, compania primind, alaturi de Farmec Cluj, dreptul de a produce marca Gerovital, dupa 1990.

Compania a devenit Gerovital Cosmetics, in 1998, iar, 10 ani mai tarziu, aceasta a vandul marca Gerovital catre Farmec Cluj. Acesta a insemnat si sfarsitul fostei fabrici Miraj, care a intrat in faliment in aprilie 2010.

In peisajul romanesc al cosmeticelor nu a mai ramas decat Farmec. Un alt brand autohton, Nivea Brasov a fost vanduta Colgate Palmolive, care a inchis ulterior operatiunile din Romania pentru a se muta in Polonia.

Branduri de vedeta

Singurele parfumuri pe care le mai putem asocial cu Romania sunt cele scoase de vedete din lumea modei, cum ar fi: Catalin Botezatu, Adina Buzatu sau Janine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#parfum romanesc, #cosmetice romanesti, #farmec cluj, #gerovital plant, #fabrica miraj, #nivea brasov, #parfum catalin botezatu, #parfum janine, #parfum adina buzatu , #Fashion