Haine din materiale naturale: de ce sunt mai bune decat cele sintetice

Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 10:16
13717 citiri
Haine din materiale naturale: de ce sunt mai bune decat cele sintetice

In viata de zi cu zi suntem pusi in fata unei multitudini de decizii, fie personale fie legate de munca. Mai exact, studiile au aratat ca, in medie, un adult ia in jur de 35,000 de decizii intr-o zi. Comparativ, copiii mai mici iau in jur de 3,000 de decizii pe zi.

Este usor de inteles faptul ca mare parte dintre aceste decizii sunt destul de putin importante, precum cu ce ne imbracam azi, ce mancam la pranz sau ce melodie ascultam in drum spre munca. Unele decizii le luam foarte rapid, pe cand altele au nevoie de o perioada de gandire de luni, zile sau ani. Undeva la mijloc se afla deciziile pe care nu le luam nici instant, dar nici nu avem nevoie de luni de zile sa analizam situatia.

O astfel de situatie se intampla atunci cand suntem la cumparaturi si trebuie sa alegem intre diverse tipuri de haine, fie ca ne reinnoim garderoba proprie, facem un cadou unei persoane dragi sau cautam haine pentru copii.

Chiar daca de obicei principalii factori pe care le luam in considerare atunci cand alegem haine sunt legati de estetica sau pret, poate printre primele lucruri la care ar trebui sa ne uitam ar trebui sa fie materialul din care este confectionat articolul vestimentar respectiv. Acest factor va avea impact in rezistenta hainelor de-a lungul timpului, in confortul oferit de acestea dar si in siguranta si sanatatea noastra.

In special in cazul copiilor, care au o piele foarte sensibila, materialele din care sunt facute hainele pe care acestia le poarta sunt foarte importante, deoarece un material prost ales le va pune sanatatea in pericol. Nici in cazul adultilor situatia nu este foarte diferita. Chiar daca pielea unui adult nu este la fel de sensibila fata de cea a unui bebelus, tot exista pericolul ca aceasta sa sufere in contact cu niste materiale de proasta calitate.

In primul rand, atunci cand sunteti la cumparaturi de haine, incercati pe cat posibil sa folositi haine din fibre sintetice. Chiar daca la prima vedere materialele sintetice sunt inofensive si chiar placute ca aspect, trebuie sa stim ca de obicei acestea sunt tratate cu numeroase substante chimice care pot fi chiar toxice pentru oameni.

De exemplu, hainele sintetice sunt tratate cu o serie de substante chimice care sa previna sifonarea lacestor haine si sa nu mai fie nevoie de calcarea lor. Astfel, daca aceste haine intra in contact cu pielea noastra, exista riscul ca unele substante toxice sa patrunda in piele si sa cauzeze probleme nedorite.

Printre materialele sintetice pe care ar trebui sa le evitati enumeram urmatoarele:

Acrilul - un material sintetic care este foarte asemanator cu lana, fiind deseori confundat cu aceasta. Acrilul este folosit in special pentru haine groase destinate anotimpurilor reci, dar fiind un material sintetic, acesta nu ii permite pielii sa respire. Astfel, chiar daca afara este o temperatura scazuta, hainele din acril pot cauza transpiratie excesiva prin faptul ca incalzesc corpul foarte mult.

Poliesterul - poate printre cele mai populare materiale din industria textila, poliesterul s-a remarcat printr-o rezistenta foarte buna impotriva sifonarii si a ruperii, dar si un pret mai accesibil comparativ cu materialele naturale. Poliesterul este produs prin tehnici industriale, printr-o combinatie intre alcool si diversi acizi, fiind foarte asemanator cu plasticul si este tratat cu numeroase substante chimice care pot fi un pericol, atat pentru copii cat si pentru adulti. La fel ca si acrilul, poliesterul nu permite pielii sa respire intr-un mod normal si de aceea nu este recomandat in perioade cu temperaturi ridicate.

Daca pana acum am vorbit despre materialele care ar trebui evitate din cauza faptului ca pot deveni periculoase, in continuare vom prezenta cateva informatii despre cum alegem materiale naturale, de calitate, care sa nu ne puna sanatatea in pericol, fara a renunta la confort si calitate.

Spuneam mai sus ca materialele sintetice precum poliesterul sau acrilul nu sunt foarte confortabile din cauza faptului ca nu ii permit pielii sa respire normal. Ei bine, materialele naturale reprezinta exact opusul. Nu de putine ori, in perioade cu temperaturi ridicate si coduri rosii de canicula, ati citit sau ati auzit la televizor oameni care recomandau ca in astfel de situatii sa purtam haine din tesaturi naturale, precum bumbacul sau inul. Aceste materiale sunt foarte potrivite pentru perioadele fierbinti, prin faptul ca permit pielii sa respire, nu provoaca transpiratie in exces si mentin temperatura corpului la un nivel normal.

Un alt avantaj important al hainelor din materiale naturale este dat de durabilitatea si rezistenta in timp a acestora. Spre deosebire de hainele sintetice, care de multe ori se decoloreaza dupa mai multe spalari, hainele din materiale organice isi pastreaza culorile originale si alte caracteristici pentru perioade mai mari de timp si dupa foarte multe spalari.

O mare diferenta intre hainele sintetice si cele din fibre naturale este data de substantele cu care acestea intra in contact. Pe cand materialele sintetice sunt tratate cu o multime de substante chimice care sa le faca mai rezistente sau mai colorate, materialele naturale au deja aceste caracteristici, fara a mai fi nevoie de aplicarea unor chimicale. Corpul uman absoarbe aproximativ 60% dintre substantele care intra in contact cu pielea, fie ca vorbim de haine, creme sau machiaje.

Astfel, alegand haine din materiale naturale ne protejam impotriva unor probleme de sanatate care pot deveni la un moment dat foarte serioase. Tot in aceasta zona, de mentionat este si faptul ca procesul de fabricatie al hainelor sintetice este cu mult mai poluant fata de cel al hainelor din fibre natural, astfel ca, alegand materiale organice, ne protejam pe noi insine dar protejam si planeta in acelasi timp.

Fiindca am mentionat mai sus cateva fibre sintetice care ar trebui evitate, era normal sa trecem in revista si materialele naturale pe care ar trebui sa le avem in vedere atunci cand vrem sa ne reinnoim garderoba sau cautam imbracaminte pentru copii.

Bumbac

Bumbacul este printre cele mai folosite materiale pentru fabricarea de imbracaminte, fiind cultivat si folosit de mii de ani. Fiind un material natural, este normal ca anumite trasaturi sa nu fie tocmai "perfecte", in comparatie cu materialele sintetice.

Astfel, bumbacul se sifoneaza mai usor, dar acest mic dezavantaj nu este foarte semnificativ, daca ne gandim la alti factori, precum acela ca bumbacul este hipoalergic, adica nu prezinta pericolul de a dezvolta alergii ale pielii. De asemenea, bumbacul este un material moale si rezistent, un piesa de imbracaminte din acest material rezistand perfect chiar si pentru cativa ani buni.

Totusi, chiar si in cazul hainelor de bumbac trebuie sa fiti atenti la un aspect, si anume la diferenta dintre bumbacul organic 100% si la hainele care desi sunt confectionate din bumbac, au fost totusi tratate cu substante chimice.

Astfel, prima alegere ar trebui sa fie reprezentata de bumbacul organic, care este cel mai calitativ si inofensiv. Pentru a va da seama daca o haina este facuta din bumbac organic, consultati eticheta pentru una dintre urmatoarele certificari:

● GOTS (Global Organic Textile Standard)

● OE100

● Soil Association

● OE Blended

Certificarile de mai sus sunt obtinute numai de producatorii care respecte niste standarde stricte de productie, care nu implica tratarea bumbacului cu substante chimice, astfel ca puteti fi siguri ca ati facut cea mai buna alegere.

Lana

Chiar daca domeniul textilelor a evoluat foarte mult, lana a supravietuit testul istoriei si a reusit sa ramana si acum un material foarte folosit pentru crearea de imbracaminte. Datorita unor calitati izolatoare foarte bune, lana este materialul perfectu pentru haine groase, precum bluze sau pulovere, oferind o protectie foarte buna impotriva frigului.

Spre deosebire de acril, care este fratele sintetic al lanii, aceasta din urma, fiind un material natural, permite pielii sa respire si izoleaza foarte bine, protejand corpul impotriva frigului dar mentinand apoi o temperatura constanta, care impiedica transpiratia. De asemenea, lana nu reprezinta un pericol pentru persoanele cu alergii, fiind un material hipoalergic.

In

Perfect pentru zilele toride de vara, inul este un alt material natural foarte apreciat si folosit in crearea de imbracaminte. Spre deosebire de lana, care poate nu e cel mai estetic material, inul este folosit foarte des in industria modei, de multe ori marile case de moda apeland la acest material in colectiile lor.

Datorita faptului ca inul este un material foarte absorbant, dar si a faptului ca fibrele de in permit o circulatie mai buna a aerului si pastreaza distanta dintre tesatura si piele, hainele de in sunt recomandata pe timpul verii, cand temperaturile devin foarte ridicate.

Fie ca faceti cumparaturi pentru voi, sau vreti sa cumparati haine pentru copii, prieteni sau familie, materialul din care sunt realizate acestea ar trebui sa fie criteriul cel mai important pe care il luati in calcul. Cu siguranta ca veti gasi haine la fel de frumoase realizate din bumbac sau in, iar daca vi se pare ca acestea sunt putin mai scumpe, ganditi-va ca faceti o investitie, nu o cheltuiala. De asemenea, daca pretul este o problema, alegeti calitatea inaintea cantitatii - este mai bine sa cumparati mai putine haine de calitate decat multe si slabe calitativ, care va pot pune in pericol sanatatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#haine materiale naturale , #Fashion