Biografiile elitelor: Jean Paul Gaultier, copilul teribil al modei

Sambata, 13 Februarie 2016, ora 00:00
3951 citiri
Biografiile elitelor: Jean Paul Gaultier, copilul teribil al modei
Foto: Wikimedia

Cu Gaultier, industria modei a trait un adevarat soc. Fara studii de design vestimentar la activ, dar anticipand intr-un stil avangardist tendintele deceniilor care aveau sa vina, creatorul de moda si-a facut debutul la 18 ani, ca asistent al lui Pierre Cardin.

Intr-un Paris efervescent al anilor '70, tanarul Gautier a reusit sa-si impuna stilul nonconformist, redefinind moda prin creatii indraznete, care pun in alta lumina sexualitatea modelelor, potrivit Euronews.

Rasfatatul bunicii

Jean Paul Gaultier s-a nascut in 1952 intr-o suburbie pariziana. Inca de mic, acesta este rasfatatul bunicii din partea mamei, influenta acesteia resimtindu-se de-a lungul intregii sale cariere.

Fara a fi un elev excelent, Gaultier se simte atras de arta si de moda, incepand sa trimita primele sale schite catre celebre case de moda din Paris inca din adolescenta.

Visul i se indeplineste in 1970, cand, la varsta de 18 ani, tanara speranta primeste postul de asistent al lui Pierre Cardin.

Un an mai tarziu, Jean Paul Gaultier isi cauta un mentor in persoana lui Jacques Esterel, iar apoi migreaza spre atelierul lui Jean Patou.

Dupa ce reuseste sa stilizeze formele neobisnuite care ii bantuie imaginatia, Gaultier explodeaza in 1976 pe scena modei pariziene cu prima colectie personala care socheaza colegii de breasla si criticii.

Nimeni nu stia pe atunci inca, dar stilul abordat de nonconformistul tanar de 24 de ani avea sa fie definitoriu pentru anii'80, dominati de explozia curentelor punk si pop in randul tinerilor.

Designerul vedetelor excentrice

In doar cativa ani, rebelul creator de moda devine copilul rasfatat al publicului si artistilor care cauta cu disperare o evadare din tiparele modei.

Creatiile sale starnesc interesul Madonnei, diva lucrand indeaproape cu excentricul parizian la costumele sale de scena.

Foto: Wikimedia

Amandoi dau lovitura cu turneul Blond Ambition din 1990, piesa de rezistenta reprezentrand-o celebrul sutien cu cupe conice al Madonnei.

Din 2000, inclusiv celedrul rocker Marylin Manson apeleaza la talentul lui Jean Paul Gaultier pentru a soca cu tinute cat mai nonconformiste in concerte.

Remarcabile pentru stilul bad-boy futurist imbratisat de Jean Paul Gaultier sunt si creatile vestimentare din filmele Al Cincilea Element, Bucatarul si Orasul Copiilor Pierduti.

Foto: Pinterest/Donotfeedthealien

Colectia Haute Couture din 1997 ramane reprezentativa pentru geniul visatorului nascut in suburbii care a ajuns sa domine podiumurile de prezentare ale modei.

Aroma rebelilor

Din 1998, Jean Paul Gaultier a extins brandul creat sub numele sau prin lansarea colectiilor Gaultier junior, dar poate cea mai spectaculoasa decizie a fost cea de aborda un sector conex acestei industrii, cel al parfumurilor.

Deloc surprinzator, Gaultier reuseste sa seduca publicul european si american cu creatii sofisticate dedicate atat barbatilor, cat si femeilor.

Primul parfum Gaultier, Classique, a fost lansat in 1993, iar, imediat dupa aceea, parfumul barbatesc Le Male ajunge sa fie declarat parfumul anului in Europa.

Fragile, Unisex, Fleur de Male si Madame sunt alte creatii aromate ale celebrului designer aparute dupa anul 2000.

Secretul succesului sau este simplu. Lui Jean Paul nu ii este teama sa viseze, chiar si cu ochii deschisi.

"Fericirea poate insemna sa te regasesti intr-o stare de contemplare. Asta inseamna ca ma pot afla chiar in pat in timp ce mananc spaghete si ma uit la televizor", recunoaste copilul teribil al modei.

#Jean Paul Gaultier, #stil Gaultier, #brand Gaultier, #induistria modei, #moda avangardista , #Fashion