Leadership-ul feminin: Intre politica si pasiunea pentru pian - Interviu Raluca Turcan

Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 00:00
8266 citiri
Leadership-ul feminin: Intre politica si pasiunea pentru pian - Interviu Raluca Turcan

A facut pasul spre politica din domeniul consultantei politice, iar persoana careia ii ramane recunoascatoare este Theodor Stolojan. Deputatul PDL, Raluca Turcan marturiseste intr-un interviu acordat Business 24 ca pe scena politica romaneasca femeile sunt inca privite cu scepticism dupa 20 de ani de democratie.

Cu toate acestea, pasiunea care mocneste in sufletul femeii din spatele politicianului ramane pianul. Printre preferintele sale se numara Beethoven, Chopin si Rahmaninov.

In timpul liber, Raluca Turcan se bucura cat mai mult de momentele petrecute impreuna familie. Recunoaste, insa, ca sotul sau, Valeriu Turcan, ramane "prima vioara" in bucatarie.

In momentele de solitudine, Raluca Turcan se delecteaza cu muzica clasica, dar si cu cartea sa preferata Minima Moralia, de Andrei Plesu. Din ea a invatat ca de multe ori cei care se prezinta drept gardieni ai moralitatii incalca cel mai frecvent normele morale.

Doamna Turcan, sunteti o femeie activa pe scena politica romaneasca. Cat de greu este pentru o femeie sa faca politica in Romania?

E mai greu decat pentru barbati, asta e clar. Ar fi o ipocrizie sa spun altfel. E mai greu sa te impui, sa avansezi propriile proiecte, sa obtii pozitii de influenta. Pentru a obtine aceleasi lucruri, femeile trebuie sa munceasca mai mult decat barbatii.

Si mai e ceva: femeile au parte de judecati mai severe decat barbatii. Exista inca o privire cumva sceptica asupra femeilor prezente in politica, in ciuda progreselor din ultimii 20 de ani.

Cand v-ati hotarat sa intrati in politica si ce anume v-a determinat sa faceti acest pas?

Inainte de a fi in politica, am fost in consultanta politica. Dand sfaturi pentru oameni politici, m-am gandit ca, daca se iveste ocazia, as fi deja pregatita sa fac politica.

Simteam ca am ceva de spus si ca e nevoie in politica de oameni tineri, cu idei si cu dorinta de a schimba ceva.

Iar sansa s-a ivit in 2004, cand eram in PNL, fiindca presedintele de atunci al PNL, Theodor Stolojan, a dat o sansa unei noi generatii in politica. In 2004 au fost promovati mai multi tineri in PNL, iar printre ei m-am numarat si eu.

O intreaga generatie politica trebuie sa fie recunoscatoare pentru sansa pe care a primit-o in 2004.

Cu toate ca in politica exista multi factori dincolo de controlul personal, cu totii avem visuri. Ce functie politica v-ar placea sa ocupati la un moment dat?

Sunt pe cale sa inchei al doilea mandat de deputat, deci pot spune ca am o experienta legislativa importanta. Trebuie sa adaug si faptul ca sunt presedinta

Comisiei de Cultura a Camerei Deputatilor chiar de la inceputul acestei legislaturi si ca am detinut aceasta functie si pentru o perioada lunga din precedenta legislatura. Iar dupa 8 ani de politica am ramas un om corect, departe de acuzatii sau suspiciuni de coruptie.

Ma simt deci pregatita pentru o functie executiva si cred ca orice om care intra in politica vizeaza o functie executiva - fie in administratia locala, fie in cea centrala.

Cred ca mi s-ar potrivi o functie de ministru si stiu ca as putea onora cu brio un asemenea mandat.

Care este persoana pe care o admirati pe scena politica a Romaniei? Dar din strainatate? Va inspira vreo personalitate politica din afara?

Cred ca principalele lucruri pe care alegatorii le cauta intr-un om politic sunt competenta, corectitudinea si seriozitatea. Din acest punct de vedere, cred ca domnul Theodor Stolojan este un model si cred ca activitatea lui politica constituie un exemplu pozitiv atat pentru politicienii actuali, cat si pentru tinerii care aspira sa faca politica. In orice caz, pentru mine domnul Stolojan a fost si ramane un model politic.

In ceea ce priveste liderii politici din strainatate, sunt cateva personalitati admirabile, fiecare in felul sau. De exemplu, fostul premier britanic, Margaret Thatcher, care a fost lider politic curajos, vizionar si cu un angajament ideologic conservator extrem de solid. E probabil cel mai mare premier britanic de la Winston Churchill incoace.

As mentiona si numele lui Vaclav Havel, fostul presedinte al Cehoslvaciei si ulterior al Cehiei, care a avut curajul, as spune chiar eroismul, rezistentei anticomuniste si apoi a avut intelepciunea de a ghida tara in tranzitia de la comunism la democratie. Fara compromisuri, dar si fara ura.

Vedeti o femeie presedinte sau, de ce nu premier, la viitoarele alegeri? Pe cine si in cat timp credeti ca alegatorii romani vor fi suficient de deschisi si increzatori sa voteze o femeie pentru postul de sef al statului?

Nu, nu vad o femeie prim-ministru sau presedinte in 2012 sau 2014. Nu exista inca o clasa politica feminina suficient de rodata pentru a putea genera imediat, rapid, o femeie pentru o astfel de pozitie. Si,in primul rand, nu cred ca exista mentalitatea politica care sa permita azi un asemenea scenariu.

Cand anume se va intampla asta nu putem sti. Poate fi in 5 ani sau in 25 de ani. E greu de prezis.

Stiu insa ca lucrurile nu se petrec din senin si ca avem nevoie de mai multe femei in politica, incepand cu nivelul local, in consilii locale si primarii,

astfel incat sa se creeze si acceptabilitatea sociala si un bazin de selectie suficient de larg pentru ca intr-o zi o doamna sa ajunga presedinte sau prim-ministru in Romania.

Doamna Turcan, ati studiat pianul ani buni si ati facut performanta in acest domeniu. Care este melodia dumneavoastra preferata? Operele carui compozitor va sunt mai aproape de suflet?

Da, pianul este o dragoste veche si durabila. Dintre operele muzicale clasice, cel mai mult imi place Concertul nr. 1 de Ceaikovski.

In ceea ce priveste compozitorii, as privi lucrurile echilibrat si as face distinctia intre a-ti placea un compozitor si a recunoaste valoarea unui compozitor.

Recunosc, de exemplu, valoarea extraordinara a lui Verdi, Wagner sau Bach fara insa ca ei sa fie compozitorii mei favoriti.

Printre preferintele mele se numara insa Beethoven, Chopin, Rahmaninov. Toata muzica clasica, mai ales muzica din secolul XIX, este o extraordinara dovada a creativitatii artistice a spiritului european. Si e pacat ca azi nu mai are publicul pe care-l avea acum 100 de ani.

In adolescenta ati obtinut centura neagra la karate. Artele martiale sunt un sport al corectitudinii dar si al anticiparii. Cat de mult v-a ajutat acest sport in politica?

Artele martiale m-au invatat sa-mi respect adversarul si sa-l iau intotdeauna in serios. M-au mai invatat sa ma bazez pe propriul efort, nu pe greselile adversarului si sa-mi pastrez calmul, sangele rece in conditii dificile.

Politica se deosebeste insa de artele martiale prin aceea ca in politica se pot gasi scurtaturi, se poate trisa chiar. In karate acest lucru e imposibil.

Sunteti o femeie frumoasa careia ii place eleganta. De unde va cumparati hainele si pantofii? Aveti vreun designer preferat?

Eleganta este parte a feminitatii moderne si totodata un semn de respect pentru ceilalti, incepand cu cei apropiati. Nu e obligatoriu insa ca eleganta sa insemne purtarea de imbracaminte sau incaltaminte create de designeri. Eu imi cumpar si haine de la magazine obisnuite.

Atunci cand decid sa-mi cumpar haine sau pantofi de designer, prefer designerii romani, care sunt extrem de talentati si uneori pe nedrept aflati in umbra.

Incaltaminte pe tocuri sau comoda? Ce preferati? Care au fost cei mai scumpi pantofi pe care vi i-ati achiztionat si de unde?

Sigur ca-mi place incaltamintea comoda, chiar sport, insa imprejurarile oficiale presupun folosirea de pantofi cu toc. Asa ca in activitatea de zi cu zi de la Camera Deputatilor port pantofi cu toc, pe care i-am cumparat si ii cumpar din Romania.

Nu sunt de principiul ca trebuie sa mergi in strainatate pentru incaltaminte de calitate. In Bucuresti gasesti fara probleme lucruri de calitate, cu preturi variind de la foarte mici la exagerat de mari.

Achizitile mele se incadreaza insa in bugete rezonabile, fiindca nu-mi place stridenta si risipa.

Care sunt hobby-urile dumneavoastra? Ce va place sa faceti in timpul liber?

Pianul ramane pasiunea mea statornica, dar si refugiul meu in momentele de melancolie sau solitudine. Mai cant inca la pian si vreau sa va spun ca e o forma de destindere excelenta.

Putinul timp liber pe care-l am incerc sa-l dedic cat mai mult familiei. Viata politica e extrem de agitata, politica este cronofaga si de aceea perioadele de vacanta parlamentara sunt ocazii pentru mine de a sta mai aproape de familie, de sot si copil, de parinti si socri.

Care este cartea dumneavoastra de suflet?

Carti mari sunt multe, dar carti care sa te impresioneze cu adevarat mult mai putine. Mi-a ramas in minte Minima Moralia a lui Andrei Plesu.

E un tratat de morala, care m-a facut sa meditez mult asupra relatiilor dintre oameni si din care am inteles ca, de multe ori, cei care se prezinta drept gardieni ai moralitatii sau eticii sunt totodata cei care incalca cel mai frecvent normele morale.

Atat dumneavoastra cat si sotul sunteti implicati in politica. Cum se impaca in acest caz viata personala cu cea profesionala? Cine este, de exemplu, bucatarul in casa?

Reusim destul de greu sa fim impreuna atat cat ne-am dori si sa facem ceea ce ne dorim. De aceea, punem accentul pe calitatea momentelor petrecute impreuna.

In ceea ce priveste bucataria, s-ar putea sa va surprinda, dar aici sotul meu, Valeriu, e vioara intai. Eu ma ocup mai mult cu curatenia.

Valeriu a stat mai multi ani in strainatate inainte de a ne casatori si a avut sansa sa cunoasca oameni din mai multe tari, sa ia contact direct cu diverse bucatarii nationale.

A invatat deci retete de bucatarie mediteraneana, de bucatarie asiatica, nord-europeana, balcanica. Mancarurile pe care le gateste atunci cand are timp sunt

delicioase.

Care este mancarea preferata?

Prefer mancarurile usoare si pestele. Aproape ca nu trece zi in care sa nu mananc o salata, iar de 2-3 ori pe saptamana pestele e obligatoriu.

Daca e sa vorbesc de ceva traditional romanesc, niciodata nu ma dau inapoi de la o portie de sarmalute in foi de vita cu smantana, facute ca la Sibiu.

Sunteti o impatimita a calatoriilor sau, din contra, va place sa va petreceti vacantele intr-un spatiu cat mai retras, impreuna cu cei dragi?

Calatoriile presupun timp, o resursa care mie imi lipseste si care imi va lipsi si mai mult acum, cand am intrat deja in anul electoral. Atunci cand am insa timp, prefer locurile retrase si compania familiei.

Care a fost vacanta preferata si cu ce suveniruri va place sa va intoarceti din vacante?

In ultimii ani de zile, vacanta in care m-am simtit cel mai bine a fost cea de anul trecut, din vara, cand am avut doua saptamani neintrerupte pe litoral, la Neptun, impreuna cu familia. Am avut o perioada extraordinara de relaxare, de incarcare a bateriilor.

Suvenirurile pe care le aduc din calatorii sunt literalmente suveniruri - adica imi amintesc de locul pe care l-am vizitat. Poate fi macheta unui castel sau un ghiveci cu flori specifice tarii vizitate sau un CD cu muzica traditionala.

Imi place de asemenea sa fac mici cadouri cand revin dintr-o calatorie, indiferent daca e o calatorie in tara sau in strainatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raluca turcan pdl, #cariera politica raluca turcan, #pasiuni raluca turcan, #raluca turcan interviu, #femei politica romania, #leadership feminim , #Cariera