Pentru a avea un catel educat, cu care sa te poti intelege atat acasa cat si la plimbare, trebuie sa te ocupi putin de dresajul lui. Ideal este ca dresajul sa inceapa de la o varsta frageda, cand acesta este inca pui, pentru ca astfel se va adapta mai usor cu comenzile si va fi mult mai receptiv decat un caine adult. Pentru a sti cum sa te descurci cu noul tau prieten, ti-am pregatit un mic ghid, cu regulile de baza ale dresajului canin.
Invatarea numelui
Acesta este primul lucru pe care un caine trebuie sa il invete odata ajuns in noul sau camin chiar, daca este vorba de un pui sau un exemplar adult. In mod normal, un caine nu are nevoie de foarte mult timp pentru a-si invata numele, iar pentru asta nu trebuie sa faci mare lucru. Este de ajuns sa il strigi pe nume ori de cate ori te joci cu el, il mangai si ii oferi mancare, iar in decurs de cateva zile vei vedea ca incepe sa iti raspunda cand il strigi.
Mersul in lesa
Urmatorul pas dupa ce cainele si-a invatat numele este deprinderea de a purta zgarda si de a merge in lesa. La inceput, este foarte probabil ca va fi putin incomodat de aceste accesorii, dar cu multa blandete si cu rabdare, vei vedea ca va invata foarte repede. Pentru inceput, foloseste o zgarda si o lesa usoara, cu care sa il inveti sa mearga prin casa sau in curte precum si recompense pentru caini, pentru a-l face sa invete mai usor. Ofera-i o recompensa dupa ce i-ai pus zgarda, apoi aseaza alte cateva intr-un colt al camerei, dupa care mergi alaturi de el catre acel colt, tinand-l lejer in lesa. Repeta marind distanta pe care o parcurgeti, iar in final cainele va deprinde usor mersul in lesa
Invatarea comenzilor
Si aceasta este o etapa in care folosirea recompenselor ajuta foarte mult in procesul de dresaj. Comenzile e baza pe sunt "sezi" si "culcat", comenzi pe care orice caine le poate invata fara a fi nevoie de cursuri de dresaj.
Astfel, pentru comanda "sezi", trebuie sa tii o recompensa in dreptul nasului cainelui, mutand-o incet inspre ochi, fara a lasa animalul sa o ia din mana. Cainele va ridica nasul pentru a urmari recompensa, asezandu-se natural in pozitie sezand. Imediat ce s-a asezat, ii poti oferi recompensa, laudandu-l si repetand comanda verbal. Repeta apoi operatiunea, continuand sa rostesti comanda, iar dupa cateva incercari, cainele se va aseza in pozitie imediat ce va auzi comanda, stiind ca urmeaza sa primeasca recompensa.
Procedura este similara si pentru comanda "culcat", doar ca de aceasta data se va mica recompensa din dreptul nasului catre pamant, intre labele din fata.
Cum sa-i pastrezi atentia treaza
Chiar daca ti se pare ca partenerul tau patruped se simte foarte bine la sedintele de dresaj, gandeste-te ca si in acest caz, este valabila zicala "ce-i prea mult strica". Prin urmare, nu lungi peste masura sedinte de dresaj si nu repeta la infinit o comanda sau un exercitiu. In acest mod, nu vei face decat sa suprasoliciti cainele si sa il faci sa iti piarda interesul, iar din acel moment nu mai poti avea pretentia de la el sa invete ceva, cel putin in ziua respectiva. Mai mult, daca vei continua sa il supui la antrenamente prelungite, vei constata ca lipsa de interes apare chiar din momentul in care va apucati de treaba.
Nu uita ca si comportamentul stapanului are rolul sau important in succesul procesului de dresaj. Astfel, trebuie sa ai multa rabdare cu cainele, sa nu il bruschezi si sa nu il pedepsesti atunci cand greseste. Fii bland cu el, fa totul in joaca si recompenseaza-l de fiecare data cand face un lucru bun, pentru ca asta il va face sa asocieze un comportament pozitiv cu recompensa, si va proceda in consecinta.