"Algoritmul cainelui ciobanesc", descoperit de o echipa de cercetatori

Miercuri, 27 August 2014, ora 11:55
1470 citiri
"Algoritmul cainelui ciobanesc", descoperit de o echipa de cercetatori

Cainii ciobanesti, care aduna si mana turmele de oi, urmeaza "doua reguli simple" - modelul matematic putandu-se aplica cu usurinta si la roboti, noteaza o echipa de cercetatori mentionati miercuri de AFP.

Cercetatorii au reusit, cu ajutorul unui sistem de navigatie prin sateliti, sa inteleaga cum actioneaza cainii ciobanesti. Pana acum nu exista nicio teorie care sa explice in mod satisfacator felul in care acestia deplaseaza atat de eficient turmele de animale indisciplinate in aceeasi directie, potrivit Agerpres.

Andrew King, biolog la Universitatea din Swansea (Tara Galilor), a echipat cu GPS-uri un caine ciobanesc (femela din rasa Australian Kelpie) si o turma de oi merinos, observand apoi comportarea lor intr-o campie din sudul Australiei si inregistrand miscarile fiecarui exemplar cu o precizie de 10-20 cm. Daniel Strombom, matematician la Universitatea din Uppsala (Suedia), si colegii sai au analizat datele pentru a stabili algoritmul (succesiune de operatii care duc la rezolvarea unei probleme) conform caruia cainele ciobanesc ia deciziile si isi desfasoara actiunile.

Doua sarcini simple

Spre marea lor surprindere, un model simplu permite indeplinirea unei sarcini aparent foarte complexe. Totul se rezuma la doua reguli: adunarea oilor cand se imprastie si manarea lor cand acestea se strang din nou.

"Ca sa dezvoltam modelul, a trebuit sa ne imaginam ce vede cainele. In mare, el zareste ceva alb si pufos in fata lui. Daca vede spatii intre oi sau daca aceste spatii cresc, el trebuie sa le adune", arata Andrew King intr-un comunicat. "Daca va uitati la caini ciobanesti in actiune, vedeti ca ei vin si pleaca din spatele turmei la fel ca in modelul nostru", adauga el.

Matematicienii au testat si alte modele, insa simularile au fost mult mai putin relevante. 'Daca turma depaseste 50 de oi, mai trebuie adusi caini sau ciobani', afirma Daniel Strombom.

Studiul, publicat miercuri in revista britanica Journal of the Royal Society Interface, ar putea avea numeroase aplicatii, de exemplu in domeniul roboticii, spun cercetatorii. Algoritmul cainelui ciobanesc ar putea ajuta la tinerea animalelor departe de zonele periculoase, la gestionarea miscarii maselor, sau la operatiunile de curatare a mediului, conchide Andrew King.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#caine ciobanesc turma, #comportament caine ciobanesc , #Animalele de companie