Moody's: Perspectiva sistemului bancar din Romania este negativa

Luni, 01 Martie 2010, ora 15:54
1882 citiri
Moody's: Perspectiva sistemului bancar din Romania este negativa

Perspectiva sistemului bancar din Romania este negativa din cauza conditiilor economice dificile determinate de criza financiara mondiala, dar bancile au fost totusi capabile sa absoarba socurile, potrivit unui raport al agentiei de evaluare financiara Moody's.

Agentia noteaza totodata ca sprijinul financiar din partea FMI si al Uniunii Europene si masurile de reforma aplicate de guvern au atenuat presiunile macroeconomice, transmite Mediafax.

Perspectiva negativa a sistemului exprima opinia agentiei privind conditiile fundamentale creditare in sectorul de profil, in urmatoarele 12-18 luni, si nu reprezinta o prognoza privind masurile de imbunatatire sau retrogradare a ratingurilor bancilor.

"Conditiile din economia romaneasca se mentin dificile in urma contractarii semnificative a activitatilor si a cresterii somajului in 2009, ca efect al crizei financiare mondiale.

Drept rezultat, moneda locala a fost sub presiune, numarul creditelor neperformante a urcat semnificativ si cresterea activitatilor de creditare a incetinit considerabil din cazua aversiunii bancilor fata de asumarea riscurilor si a resurselor limitate de finantare", a explicat Nondas Nicolaides, vicepresedinte la Moody's.

Analistul Moody's subliniaza, insa, ca majoritatea bancilor romanesti fac parte din mai mari grupuri bancare europene care pot oferi finantari subsidiarelor din Romania.

"Capitalizarea buna a bancilor romanesti si nivelurile de profitabilitate le-au permis sa absoarba orice soc imediat din economie, in conditiile in care bancile-mama s-au angajat in fata FMI sa continue sustinerea subsidiarelor lor si sa-si mentina expunerea pe Romania", a adaugat Nicolaides.

Rata de solvabilitate din sectorul bancar romanesc este relativ sanatoasa, la peste 14% in decembrie 2009, iar bancile-mama ar urma sa asigure subsidiarelor locale capital suplimentar in caz de nevoie si sa aiba capacitatea de a absorbi pierderi viitoare din activitatea de creditare, se mai arata in raport.

Lichiditatea din sector ramane restransa, cu un raport credite/depozite de 113% la finalul lui 2009, ceea ce demonstreaza nevoia bancilor din Romania de a-si creste nivelul depozitelor.

La sfarsitul lui decembrie 2009, in Romania operau 42 de institutii bancare, inclusiv doua banci detinute de stat (CEC si Eximbank), trei banci locale cu capital privat (Banca Transilavania, Banca Comerciala Carpatica si Libra Bank).

Sectorul bancar romanesc este inca foarte puternic concentrat, primele cinci banci detinand 54,2% din totalul activelor, 54% din totalul creditelor si 54,2% din depozitele la finalul lui 2009.

Moody's recunoaste faptul ca, in pofida conditilor dificile, finantarea din partea FMI si a Uniunii Europene, inceputa in 2009, si angajamentele noului guvern pentru reforme economice au atenuat nu doar presiunile macroeconomice dar si temerile semnificative privind nivelul de lichiditati si solvabilitatea sistemului bancar romanesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bancar, #banci, #criza, #moodys, #sistem , #stiri Libra Bank