Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Imprumut pentru speculatori

Imprumut pentru speculatori
Libra Bank a lansat in parteneriat cu Vanguard o linie de credit destinata celor care detin un portofoliu de actiuni. Produsul este util in special in perioadele de crestere a bursei, atunci cand aprecierea cotatiilor depaseste sensibil dobandaDe ce ati apela la un credit garantat cu valoarea portofoliului de actiuni? Din cel putin trei motive. Pentru ca nu dispuneti de lichiditati, nu doriti sa apelati la un credit garantat cu ipoteca asupra unui imobil (evaluarile sunt destul de "neprietenoase", iar in caz de neplata, va treziti cu mai putini bani decat valoarea sa de piata) si poate ca nu aveti venituri "la vedere" care sa acopere de 2,5 ori rata potentiala. Din aceasta luna, pentru obtinerea unui imprumut in lei puteti folosi drept garantie portofoliul de actiuni detinut la Vanguard. Limita maxima a liniei de creditare deschisa la Libra Bank este stabilita in functie de o valoare ponderata a portofoliului si nu poate depasi echivalentul a 100.000 euro, chiar daca aveti actiuni care fac peste 1 milion. Criteriul care se ia in calcul in acest caz este lichiditatea emitentilor, actiunile fiind "cotate" la 70, 35 sau chiar 0% din valoarea lor de piata, in functie de rulajul inregistrat pe respectivii emitenti. De exemplu, actiunile-vedeta gen SNP, BRD, SIF fac parte din prima categorie, emitenti mai putin tranzactionati gen Impact, Brainconf, Oltchim intra la 35%, iar Petrolexportimport sau Rolast nu va ajuta cu nimic la obtinerea finantarii (0%).

O data ce banca acorda linia de credit, puteti incepe sa dati ordine de tranzactionare prin Vanguard in baza sumelor neutilizate din aceasta.

Nu trebuie sa va bateti capul cu calcule, societatea de brokeraj furnizeaza si un sistem de monitorizare online, care ofera informatii in timp real despre valoarea ajustata a portofoliului curent, limita de credit neutilizata, limita maxima de credit, precum si avertizari cand se ating valorile critice. Aici e un punct sensibil, va trebui sa respectati cu strictete un anumit raport impus intre valoarea portofoliului si cea a sumelor care pot fi imprumutate (valoarea actiunilor detinute la care se adauga sumele netrase din linia de credit trebuie sa oscileze intre 100 si 125% din limita maxima de creditare).

Plusuri si minusuri

Denumit SMART, produsul ofera o finantare in lei, cu scadenta la 12 luni si o dobanda anuala de 20%, variabila. Avantajul speculatorilor este ca trebuie sa plateasca dobanda doar pentru perioadele in care au tras bani din linia de credit si doar pentru acestia, nu pentru intreaga suma care le este accesibila. Creditul este deosebit de util in perioadele de crestere exploziva a bursei, atunci cand aprecierea cotatiilor acopera cu varf si indesat dobanzile care trebuie suportate. In schimb, daca nu ati apreciat bine trendul iar piata intra pe scadere, veti pierde de doua ori: actiunile achizitionate scad si mai platiti si dobanda. Din acest motiv, produsul este recomandat mai degraba pentru speculatii, pentru investitii pe termen mai lung fiind mai avantajos un credit clasic, ce ofera de altfel si argumentul unor dobanzi cu fata umana (dobanda acordata de Libra pentru SMART este totusi comparabila cu cea aferenta unui card de credit, deci cam piperata). Cum dobanda de 20% este variabila, dar nu este legata de vreun indice (BUBOR, de pilda), sunt mari sanse ca aceasta sa ramana neschimbata pana la scadenta, in conditiile in care se asteapta ca dobanzile la creditele in lei sa coboare in corpore in urmatoarele luni sub 10%. In plus, mai platiti si un comision de acordare de 1% si inca 0,25% comision de administrare perceput lunar, din valoarea limitei maxime de creditare aprobate (deci nu din cea a sumelor trase).

Executia numitilor SIF, TLV, BRD, SNP
In momentul in care valoarea portofoliului plus suma neutilizata scad sub 125% din valoarea limitei maxime de creditare, clientul incepe sa primeasca avertizari pentru a corecta aceasta situatie (isi poate lichida o parte din portofoliu). In caz contrar, daca nu reactioneaza si se atinge limita de 100%, se activeaza un sistem de executie automata, din portofoliul acestuia urmand sa fie vandute actiuni in ordinea lichiditatii emitentilor.
Mihaela Biciu, presedinte Vanguard

Banii Nostri

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 791 ori