Credite pentru construirea unei cariere de succes

Luni, 21 August 2006, ora 02:27
1121 citiri

CV-ul nu mai este interesant pentru un angajator daca nu contine titlurile "masterat", "doctorat" sau "MBA". Dar cum proaspatul detinator al unei diplome de licenta nu prea are de unde sa isi plateasca astfel de studii, apeleaza la institutii de creditare, iar bancile au o oferta considerabila in acest sens.Costurile unui program de studii post-universitare graviteaza in jurul valorii de 500 de euro pentru un masterat, valoare valabila si pentru un doctorat, dar taxa se aplica pe fiecare an de studiu. Pentru MBA, preturile variaza in functie de numarul de module, universitatile care colaboreaza si locatiile de desfasurare, atingand si valori de peste 1.500 de lire sterline.

Daca doritorii opteaza pentru universitatile de peste hotare, costurile cresc, deoarece trebuie luate in calcul transportul si cazarea, precum si ceva bani in plus de buzunar, caci socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

Insa nu trebuie sa credeti ca reprezentantii bancilor acorda creditele pentru studii doar pe baza de buletin si scrisoare de intentie. Dosarul este destul de stufos, de la adeverinte care sa certifice cuantumul veniturilor si al datoriilor, pana la recomandarile din partea cadrelor didactice.

Creditorul este obligat sa isi ia cateva masuri de siguranta pentru a nu iesi in pierdere, iar conditiile variaza de la o banca la alta, existand totusi o serie de caracteristici comune. Creditele pentru studii se acorda persoanelor cu varsta intre 18 si 70 de ani, iar venitul net pe familie trebuie sa fie de minim 600 de lei pe luna. La calcularea venitului global se iau in considerare salariile, bonusurile, pensiile, comisioanele din vanzari, diurnele si drepturile de autor. De asemenea, intra in calcul si veniturile din chirii si dividente, precum si cele provenite din profesii liberale. Familiile care au alte obligatii financiare de onorat, al caror cuantum depasesc un anumit nivel din venitul lunar net, stabilit de fiecare institutie in parte, nu pot solicita credite pentru studii.

Perioada de creditare poate fi cuprinsa intre 1 an si 10 ani, iar sumele imprumutate variaza de la 100 pana la 30.000 de euro. Dobanda se calculeaza si in functie de moneda in care a fost contractat creditul, fiind determinata si de evolutia pietelor financiare nationale si internationale. Bancile practica diferite comisioane de acordare si de administrare, la stabilirea cuantumului acestora se ia in calcul si moneda in care a fost acordat creditul. De exemplu, la HVB Bank, comisionul lunar de administrare a creditelor pentru studii este de 0,5% pentru cele in lei si de 0,2% pentru cele in euro sau dolari, calculat la soldul creditului. Comisionul de rambursare anticipata, doar in primii cinci ani, este de 2% sau minim 150 de euro ori echivalentul in lei/dolari.

Cu o copie a diplomei de licenta si o adeverinta care sa ateste ca ai fost admis intr-un program de studii post-universitare agreat, poti obtine de la BRD un credit intre 250 si 12.000 de euro. Banca vireaza banii direct in contul universitatii la care ai fost admis. In functie de durata studiilor, clientul poate beneficia de o perioada de gratie de pana la doi ani, timp in care achita doar contravaloarea dobanzii. Pentru Creditul 10 dobanda este de 9,9% pe an, iar la Student Plus de 9,5%/an. Ambele credite se acorda numai in lei.

Banca Comerciala Romana acorda credite in suma maxima de 30.000 de euro sau echivalentul in lei sau dolari, termenul maxim de rambursare fiind de 10 ani. Clientul are posibilitatea de a primi pana la 50% din creditul contractat cash, pe card sau prin cecuri de calatorie pentru a acoperi cheltuielile de intretinere si transport. La capitolul garantii, banca solicita un certificat de asigurare de viata pe care il ofera gratuit.

Multe banci nu acorda credite specifice pentru studii, ci doar pentru nevoi personale. Libra Bank ofera astfel de produse, fara a solicita documente justificative pentru utilizarea banilor. Suma maxima care poate fi imprumutata este echivalentul in lei a 5.000 de euro, termenul limita de rambursare este de pana la 5 ani. Astfel, clientii pot opta pentru creditul Libra Acces, care ofera o dobanda de 12,9%. Nici Banca Romaneasca nu are in portofoliu servicii speciale pentru studii, creditele acordate in acest sens fiind incluse in cele pentru nevoi speciale. Clientul poate obtine echivalentul in lei a unor sume cuprinse intre 100 si 10.000 de euro, cu o perioada de rambursare de maxim 10 ani. Dobanda este variabila, iar comisionul de adimistrare se cifreaza la 0,3%, fiind aplicat la valoarea aprobata a creditului. Comisionul include si asigurarea de viata a solicitantului.

Creditul Imediat oferit de Bancpost pentru nevoi personale are o limita minima de 1.500 de lei sau 500 de euro, limita maxima situandu-se la 35.000/10.000 de euro pentru varianta strandard, si de 18.000 de lei sau 5.000 de euro pentru documentatia redusa reprezentata doar de adeverinta de venit. Perioada de acordare a creditului s-a extins pana la 10 ani, indiferent de varianta de creditare aleasa.

Bloombiz