Vom apela la experti internationali pentru accesarea fondurilor UE

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 18:51
1352 citiri
Vom apela la experti internationali pentru accesarea fondurilor UE

Romania va stabili o lista cu proiectele de investitiile cele mai importante, care va fi facuta publica, si va apela la experti internationali sau romani, acestia urmand sa contribuie la implementarea programelor operationale, a declarat vineri comisarul european pentru politica regionala, citat de NewsIn.

Finantarea expertilor urmeaza sa se faca din fonduri structurale destinate pentru asistenta tehnica.

"Am agreat sa se stabileasca o lista de proiecte prioritare, de interes pentru Romania, care sunt deja in plan, dar si cele care sunt in pregatire. (...)

Am stabilit sa existe un expert service, mai exact un grup de experti, pentru a contribui la implementarea proiectelor. Totodata, expertii vor pregati personalul pentru a capata experienta in domeniu", a declarat vineri comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, aflat in vizita la Bucuresti.

Lista de proiecte va fi publicata pe site-urile Ministerului Afacerilor Europene si DG Regio din cadrul CE.

"Va fi o singura persoana responsabila de implementarea listei. Astfel, este o posibilitate pentru toata lumea pentru a vedea cum merg lucrurile", a adaugat oficialul european.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a precizat ca el va fi cel responsabil cu implementarea listei. "Responsabilitatea mea tine de coordonarea procesului de gestiune pe orizontala a fondurilor comunitare. Voi face acest lucru in stransa cooperare cu colegii mei, ceilalti ministri", a explicat Orban.

Ministrul de resort a apreciat ca lista va asigura o transparenta pentru companiile care doresc sa investeasca. "Pe lista vom trece nu numai proiectele deja contractate, ci si proiectele care vor fi acoperite total sau partial in viitoarea perspectiva bugetara, inclusiv cu termene de realizare si responsabilitati", a mai spus Orban.

Comisarul european Hahn a mai precizat ca expertii care vor fi adusi nu ii vor inlocui pe cei din structurile existente, ci scopul lor este sa identifice unde sunt problemele si cum pot ajuta autoritatile in implementarea proiectelor. "Acesti experti, la cererea Romaniei, sub conducerea ministrului Orban, vor identifica lipsurile. Avem nevoie in mod special de experti care sa ajute in implementarea proiectelor.

Repet, problema este implementarea. Este bine sa ai contracte, dar nu e suficient. De exemplu, este bine sa ai contracte pentru autostrazi, dar este si mai bine sa ai autostrazi. Deci trebuie sa fie experti care sa poata ajuta la depasirea acestei situatii", a subliniat Hahn.

"Nu este vorba de inlocuirea expertilor romani, ci de completarea eforturilor care se fac in domeniu. Este vorba sa utilizam acesti bani din Programul Operational de Asistenta Tehnica, sa aducem expertiza internationala, inclusiv experti romani care nu lucreaza in institutii de stat, ca sa suplineasca anumite goluri care exista in sistem.

Le-am cerut ministrilor in domeniu ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare sa-mi trimita lista cu necesitatile de expertiza externa. O vom evalua si apoi vom formula cereri oficiale catre CE, astfel incat acesti experti sa poata lucra cat mai repede cu putinta alaturi de functionarii romani, in procesul de gestiune a fondurilor comunitare", a completat Orban.

#fond european, #fond ue, #bani europeni, #absortie fond, #Johannes Hahn , #stiri Leonard Orban