Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiectul de raport pe justitie arata ingrijorarea CE fata de ancheta in dosare de coruptie

Proiectul de raport pe justitie arata ingrijorarea CE fata de ancheta in dosare de coruptie
Raportul preliminar pe justitie al CE arata ca cea mai mare ingrijorare este, in privinta Romaniei, lupta impotriva coruptiei, erorile procedurale ce au dus la restituirea dosarelor sunt puse la indoiala, in timp ce schimbarile la legile penale sunt criticate.

Mesajul raportului pe justitie al Comisiei Europene ce va fi publicat in urmatoarele zile arata ce mai trebuie facut pana la raportul final din iulie 2008, a declarat, pentru NewsIn, Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

"Este un raport factual, care va lua in considerare evolutiile din ultimele luni si traseaza sarcini legate de (punctele - n.r.) unde e neaparat nevoie sa fie inregistrate progrese inainte de raportul din (iulie - n.r.) 2008", a declarat Gray.

Comisia Europeana pune la indoiala asa-zisele erori de procedura ce au stat la baza returnarii dosarelor de coruptie la nivel inalt, potrivit variantei preliminare de raport, au indicat luni seara, pentru NewsIn, surse europene.

Erorile de procedura invocate de instante pentru a returna dosarele de mare coruptie "provoaca dezbateri si controverse considerabile", se arata in varianta preliminara a raportului interimar al Comisiei Europene referitor la justitia din Romania. Documentul contine o ampla analiza a situatiei dosarelor de mare coruptie care au fost mai intai suspendate si ulterior trimise inapoi procurorilor pentru refacerea probatoriului.

Desi este vorba de un raport interimar, inaintea celui final asteptat in iunie-iulie 2008, documentul adopta un limbaj mult mai dur fata de Romania decat fata de Bulgaria, au precizat sursele citate, iar daca tendintele se pastreaza, Comisia ar putea cere aplicarea clauzei de salvgardare in raportul din iunie doar pentru Romania, cele doua tari fiind evaluate separat.

Potrivit altor surse europene, Bulgaria ar avea mai multe obiective specifice de indeplinit, dar ele sunt in mare parte tehnice, astfel ca vor putea fi atinse.

Raportul pe justitie pentru Romania prezinta si cazurile celor opt fosti si actuali ministri pentru care presedintele Traian Basescu a dat aviz de urmarire penala, aratand ca unele au fost returnate de instante in baza acelorasi "erori de procedura" criticate mai sus.

In concluzie, potrivit surselor citate, mesajul raportului arata ca principala ingrijorare in legatura cu Romania este lupta impotriva coruptiei.

Conform unuia dintre cele patru obiective specifice (benchmarks) stabilite de Comisia Europeana in cadrul mecanismului de acompaniere si verificare in domeniul justitiei, Romania trebuia sa continue "realizarea unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt".

Neindeplinirea obiectivelor specifice poate determina Comisia Europeana sa recomande activarea clauzei de salvgardare pe justitie, ce s-ar traduce prin nerecunosterea sentintelor romanesti in spatiul comunitar.

La capitolul "lupta impotriva coruptiei la nivel inalt", Romania a inregistrat regrese clare de la raportul din iunie 2007 al Comisiei Europene: toate dosarele de mare coruptie au fost returnate DNA si DIICOT pentru refacerea probatoriului. Unele au fost restituite in baza admiterii unor exceptii de catre Curtea Constitutionala, altele in urma unor vicii de procedura invocate de avocati si admise de judecatori.

In acelasi timp, ancheta in dosarele privind opt ministri si fosti ministri a fost blocata, timp de mai multe luni, dupa ce Guvernul a promovat o Ordonanta de Urgenta prin care a blocat Comisia de la Cotroceni ce avea pe masa primele cauze si solicitari de avize pentru urmarirea penala a unor ministri, unii dintre ei membri ai Cabinetului Tariceanu. in octombrie 2007, niciunul dintre marile dosare de coruptie sau economice nu se mai afla pe rolul instantelor de judecata.

Raportul preliminar pe justitie al Comisiei Europene transmite un mesaj dur legat de amendamentele la Codul de procedura penala adoptate de Parlament in octombrie 2007 si criticate de ambasadorii SUA, Marii Britanii, Olandei si Germaniei, au mai indicat, pentru NewsIn, surse europene.

"Daca vor fi promulgate, aceste amendamente ar avea un efect negativ considerabil asupra eficientei anchetelor penale in general si ar obstructiona anchetele si in alte state membre in domenii precum lupta impotriva terorismului si combaterea infractiunilor transfrontaliere", se arata in raportul preliminar.

Raportul descrie pe larg toate amendamentele - de la interzicerea interceptarilor inainte de inceperea urmaririi penale pana la anuntarea prealabila a perchezitiilor. Este criticata si ridicarea pagubei minime de la 200.000 RON la contravaloarea a 9 milioane de euro pentru incadrarea "consecinte deosebit de grave".

Pe de alta parte, facand aluzie la intentia Guvernului de a comasa Departamentul National Anticoruptie (DNA) cu Directia pentru Investigarea Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), raportul subliniaza ca "Romania trebuie sa consolideze si sa mentina institutiile deja stabilite in cadrul legal al luptei anticoruptie".

In raport sunt mentionate si intarzierile in functionarea Agentiei Nationale de Integritate - al doilea dintre cele patru obiective specifice (benchmarks) pe care Romania trebuie sa le indeplineasca dupa aderare, dar "accentul cade pe coruptia la nivel inalt", au precizat sursele citate.

Raportul preliminar pentru justitie al CE urmeaza sa fie trimis, cel mai probabil miercuri, cabinetelor comisarilor, dar ar mai putea suferi modificari, avand in vedere ca exista semnale din partea unor comisari din vechi tari UE care ar dori ca tonul sa fie "si mai dur", potrivit unor surse UE.

Raportul a fost redactat si, dupa ce va ajunge la cabinetele comisarilor, daca nu vor exista comentarii si se ajunge la un acord, el va putea fi publicat vineri, au declarat marti, pentru NewsIn, surse de la Bruxelles. Potrivit acestora, pot exista insa si obiectii, iar procedura se poate prelungi, astfel ca raportul ar putea fi publicat luni sau marti.

In cazul unor dezacorduri majore, raportul poate ajunge in final in dezbaterea Colegiului Comisarilor.

Modificari pe raport ar putea sa apara si din partea comisarilor din Romania si Bulgaria, insa sursele NewsIn au subliniat ca acestia pot avea interventii strict pe chestiuni tehnice.

Procedura scrisa prevede ca textul raportului sa fie trimis tuturor comisarilor, care pot face comentarii intr-un termen destul de scurt, altminteri considerandu-se ca sunt de acord ca aceasta varianta sa devina textul final prezentat de Comisia Europeana. Prin aceasta procedura, nu se ajunge sa se mai discute in Colegiu, la reuniunea comisarilor, a explicat saptamana trecuta, intr-un interviu pentru NewsIn, comisarul Leonard Orban.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 968 ori