Pogea: un deficit de 2% in 2009, ne-ar salva de sanctiunile CE

Luni, 09 Februarie 2009, ora 16:55
1132 citiri
Pogea: un deficit de 2% in 2009, ne-ar salva de sanctiunile CE

Respectarea tintei de deficit bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB) in 2009, conform angajamentelor asumate de guvern, ar putea scoate Romania din procedura de deficit excesiv astfel incat sa nu ajunga in situatia de a fi penalizata, a comentat astazi ministrul de Finante, Gheorghe Pogea.

Ministrul Finantelor Publice a avut luni o intalnire cu Leonard Orban, comisarul  european pentru multilingvism, ocazie cu care au discutat despre evaluarea implementarii Strategiei Lisabona la nivelul statelor membre UE si a zonei euro, adoptata de Comisia Europena la 28 ianuarie.


Documentul include o serie de  aprecieri pentru fiecare stat membru, referitoare la aplicarea Programelor Nationale de Reforma, potrivit comunicatului tranmis de minister.
Comisia Europeana a atras atentia Romaniei ca pentru a mentine competitivitatea externa si pentru a limita deficitul de cont curent si inflatia este nevoie de o consolidare semnificativa a politicii bugetare.
De asemenea, Romania trebuie sa implementeze urgent un cadru fiscal pe termen mediu, sa revizuiasca componenta cheltuielilor, astfel incat sa creasca cheltuielile care sustin cresterea economica.
In acelasi timp, trebuie redus si redirectionat ajutorul de stat spre obiective orizontale, iar evolutia salariilor trebuie mentinuta in concordanta cu cresterea productivitatii.


Pentru imbunatatirea mediului de afaceri si reducerea surselor de coruptie trebuie sa se implementeze urgent masuri pentru reducerea procedurilor administrative si a intarzierilor in obtinerea autorizatiilor, se mai arata in comunicat. 
De asemenea, in Romania este nevoie de o imbunatatire a calitatii si a impactului pe piata muncii a sistemului educational si de training, inclusiv prin "invatarea pe parcursul vietii" - lifelong learning.
Comisia Europeana a mai atras atentia ca Romania trebuie sa reduca abandonul scolar timpuriu si sa fie stimulata angajarea populatiei tinere, inclusiv prin training la locul de munca.


Gheorghe Pogea considera ca recomandarile formulate de Comisia Europeana in domeniul sau de activitate corespund cu intentiile guvernului si cu obiectivele formulate in programul de guvernare.
In cadrul intalnirii Gheorghe Pogea si Leonard Orban au discutat si despre necesitatea accelerarii absortiei fondurilor europene, se mai arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, #deficit, #euro, #zona , #stiri Leonard Orban