Parlamentul European ar putea suspenda fondurile pentru Romania

Duminica, 08 Iulie 2007, ora 20:56
970 citiri

Europarlamentarul german crestin-social Manfred Weber doreste ca Romaniei si Bulgariei sa li se impuna sanctiuni prin blocarea fondurilor europene, din cauza lipsurilor inregistrate in sistemul de distributie a platilor destinate agriculturii.

Intr-un interviu acordat revistei germane Focus, europarlamentarul german spune ca fondurile pentru Romania si Bulgaria trebuie blocate pana cand va functiona o administratie eficienta.

Pe de alta parte, Manfred Weber se declara ingrijorat de crima organizata, coruptia si spalarea de bani din cele doua tari si spune ca a cerut guvernului federal sa faca demersuri la Bruxelles pentru aplicarea de sanctiuni celor doua state care au aderat la UE in ianuarie 2007.

Raspunsul Bulgariei

Un europarlamentar bulgar, Evgheni Kirilov, a declarat agentiei bulgare FOCUS News ca solicitarea lui Manfred Weber nu este rezonabila si nici nu are ecouri la Bruxelles, unde nu este agreata ideea impunerii de sanctiuni si penalitati pentru impulsionarea reformelor din Romania si Bulgaria. Numai cativa europarlamentari sprijina aceasta directie, care nu este suficient de constructiva, a spus Kirilov.

La randul sau, directorul Institutului European din Bulgaria, Juliana Nikolova, a declarat pentru FOCUS News ca cererea lui Weber nu are o motivatie legala. Ea a explicat ca fondurile pentru agricultura pot fi micsorate, dar nu pot fi blocate cu totul si acest demers nu are nimic a face cu sistemul judiciar sau coruptia.

Europarlamentarul lauda justitia

Pozitia europarlamentarului german este cu atat mai suprinzatoare cu cat, in iunie, cand ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a avut o intrevedere la Bruxelles cu reprezentantii grupurilor politice din Parlamentul European, la finalul intrevederii, Manfred Weber - care este coordonatorul grupului politic PPE-DE - a tinut sa aprecieze "atitudinea proactiva" a ministrului roman in promovarea justitiei din Romania la nivelul Parlamentului European.

Intalnirea lui Chiuariu de la Bruxelles a fost organizata de eurodeputatul liberal Adina Valean, vicepresedinte al ALDE si al Comisiei de Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne.

Dupa raportul Comisiei din 27 iunie, care se concentra asupra progreselor facute de Romania in justitie si combarerea coruptiei, comisarul european Leonard Orban a atras atentia asupra necesitatii luarii masurilor cerute si in alte domenii, nu doar in justitie si combaterea coruptiei, subliniind ca dupa evaluarile din septembrie 2007 s-ar putea decide reducerea cu 25% a platilor din agricultura.

"As atrage atentia in special asupra agriculturii. In septembrie este raportul pe agentiile de plati si, daca nu sunt operationale, Comisia Europeana poate decide reducerea cu 25% a platilor. Trebuie luate toate masurile necesare evitarii sanctiunilor", a subliniat comisarul european.

Rezultatele evaluarii CE

Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Nicolae Sterghiu, a declarat, la sfarsitul lunii iunie, ca rezultatele preliminare ale misiunii de evaluare CE sunt favorabile. O misiune a Comisiei Europene a evaluat, in perioada 18- 22 iunie, functionarea APIA, obiectivul principal fiind Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS).

"Rezultatele sunt favorabile. Reprezentantii misiunii de evaluare au apreciat progresele inregistrate in functionarea IACS, dar au mai ramas anumite termene pe care trebuie sa le respectam in continuare", a spus Sterghiu.

Acesta a precizat ca un nou audit al CE a avut loc in perioada 2-6 iulie, iar rezultatele vor conta pentru acreditarea permanenta a agentiei.

In urma acestei evaluari, misiunea Comisiei Europene a recomandat ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sa-si suplimenteze personalul si sa-si extinda spatiile de lucru, a declarat, vineri, directorul general al APIA. "O alta recomandare a fost pentru sistemul IT, adica sa realizam inca o baza de date, de rezerva", a precizat Sterghiu.

Sistem de Control pentru statele membre

Statele membre trebuie sa opereze un Sistem Integrat Administrativ si de Control (IACS) pentru platile directe efectuate catre fermieri pentru a evita practici frauduloase sau plati ilicite. Daca statele membre nu opereaza adecvat aceste sisteme de control, Comisia decide ulterior corectii financiare prin intermediul unor controale financiare anuale. Aceste masuri se aplica tuturor statelor membre.

In plus, pentru Romania si Bulgaria, Comisia a introdus, inainte de aderare, reguli specifice pentru a contracara riscul ca IACS sa nu functioneze adecvat la momentul aderarii. Mecanismul acorda timp celor doua tari pentru remedierea situatiei, iar Comisia va mentine o monitorizare stricta a situatiei in 2007.

In cazul persistentei problemelor de gestionare a fondurilor UE, Comisia va decide la sfarsitul anului 2007 daca va retrage provizoriu 25 la suta din platile acoperite prin IACS. Prin controalele anuale ulterioare, Comisia decide daca mentine aceasta reducere financiara.

Romania primeste fonduri europene de 440 de milioane de euro pentru acordarea platilor directe la hectar in 2007.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)