Parlamentul a primit propunerea pentru Ministerul Afacerilor Europene, condus de Leonard Orban

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 15:21
1537 citiri
Parlamentul a primit propunerea pentru Ministerul Afacerilor Europene, condus de Leonard Orban

Premierul Emil Boc a transmis celor doua Camere ale Parlamentului propunerile de completare a structurii Guvernului, prin infiintarea Ministerului pentru Afaceri Europene si numirea lui Leonard Orban la conducerea noului minister, potrivit Mediafax.

In scrisoarea transmisa Parlamentului, seful Guvernului invoca alineatele 2 si 3 din articolul 85 al Constitutiei pentru completarea structurii Executivului.

Alineatele respective stabilesc ca, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului si ca, daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta anterior numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.

"Ministerele si membrii Guvernului prevazuti in Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 39 din 23 decembrie 2009 pentru acordarea increderii Guvernului, cu modificarile rezultate din aplicarea art. 85 alin. 2 din Constitutia Romaniei, nu fac obiectul modificarii structurii si componentei Guvernului", se arata intr-un comunicat transmis de Executiv.

Potrivit sursei citate, premierul solicita presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor sa dispuna masurile necesare in vederea organizarii unei sedinte comune a celor doua Camere pentru obtinerea aprobarii Parlamentului in ceea ce priveste infiintarea Ministerului Afacerilor Europene.

Noul ministru va coordona procesul de absorbtie a fondurilor europene, precum si politicile si strategiile din domeniul afacerilor europene.

Legea privind organizarea si functionarea Guvernului prevede, la articolul 36, ca "ministerele si ministrii se aproba de catre Parlament, prin acordarea votului de incredere asupra Programului de guvernare si intregii liste a Guvernului, la investitura".

"Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin infiintarea, desfiintarea sau, dupa caz, divizarea ori comasarea unor ministere. in astfel de situatii prevederile art. 36 se aplica in mod corespunzator", stabileste articolul 37 al aceluiasi act normativ.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, sambata, la Suceava, ca modificarea structurii Guvernului prin infiintarea unui nou minister nu presupune ca toti ministrii sa fie reaudiati in comisii, ci doar candidatul pentru noul minister, iar noul Cabinet trebuie sa obtina 235 de voturi in Parlament.

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat, marti, dupa sedinta BPC, ca infiintarea noului minister care sa gestioneze fondurile europene echivaleaza cu o restructurare guvernamentala, el opinand ca este necesara aprobarea Parlamentului pentru intregul Guvern.

Voicu a precizat ca PNL nu a exprimat o pozitie publica privind acest nou minister, mentionand ca va exista mai intai o discutie in cadrul USL.

La randul sau, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marti, dupa sedinta BPN al partidului, ca parlamentarii opozitiei vor vota impotriva numirii lui Leonard Orban la conducerea Ministerul Fondurilor Europene ce urmeaza a fi creat.

Leonard Orban, in calitate de ministru pentru Absorbtia Fondurilor Europene, va prelua conducerea Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) si a Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), urmand sa coordoneze institutional intregul proces de atragere a banilor europeni.

"in calitate de ministru, Orban va prelua conducerea DAE si ACIS si va coordona la nivel institutional intregul proces de absorbtie a fondurilor europene. El va reprezenta Guvernul in relatiile cu institutiile europene de la Bruxelles si va asigura comunicarea si cu comisiile parlamentare de afaceri europene", au declarat, marti, agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Leonard Orban a fost, in perioada 2001-2004, negociator-sef adjunct al Romaniei cu Uniunea Europeana, iar din decembrie 2004 pana in aprilie 2005 a fost negociator-sef cu Uniunea Europeana.

Ca secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban a fost, apoi, coordonator al pozitiei Romaniei referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeana, iar din iunie 2006 a fost seful delegatiei Romaniei pentru negocierea aderarii la Spatiul Economic European.

in perioada ianuarie 2007 - februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism.

Din martie 2010, Leonard Orban este consilier prezidential pe probleme de afaceri europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#leonard orban, # minister fonduri europene, #absorbtie fonduri europene, #departament afaceriu europene , #stiri Leonard Orban