Orban: Romania nu este contributor net la bugetul UE

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 15:24
1207 citiri
Orban: Romania nu este contributor net la bugetul UE

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, a declarat, miercuri, ca balanta neta intre sumele atrase si platile catre bugetul UE este pozitiva, la peste 5 miliarde euro, astfel ca Romania nu este contribuitor net la bugetul UE, confrom NewsIn.

"Balanta este pozitiva in ceea ce priveste fondurile pe care le-a primit Romania de la UE minus fondurile pe care Romania le-a varsat la bugetul UE.

In niciun caz Romania nu este un contributor net la bugetul UE si, in ciuda gradului scazut de absorbtie in ceea ce priveste politica de coeziune, de 3,7%, balanta este pozitiva. Probabil azi e peste cinci miliarde de euro", a precizat Orban.

La randul sau, comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a confirmat ca balanta este una favorabila Romaniei, ca urmare a fondurilor atrase pentru fermieri.

"Contrar cu ceea ce aud la Bruxelles, este o balanta pozitiva, dar nu datorita atragerii fondurilor de coeziune, ci prin raportarea tuturor platilor livrate de la Bruxelles.

Dar eu cred ca balanta pozitiva nu este datorita utilizarii fondurilor din coeziune, ci datorita fondurilor care vin in Romania pentru fermieri, prin intermediul platilor directe si a fondurilor de dezvoltare rurala care au crescut anul acesta", a spus Lewandowski.

Comisarul european si-a exprimat speranta ca anii urmatori balanta pozitiva sa fie construita nu numai pe transferuri de plati directe in agricultura, ci si pe coeziune.

#orban, #ludovic orban, #minister afaceri europene, #fonduri euro, #fonduri ue, #bani europeni, #euro, #buget ue , #stiri Leonard Orban