Leonard Orban va conduce Ministerul de Absorbtie a Fondurilor UE

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 11:02
1299 citiri
Leonard Orban va conduce Ministerul de Absorbtie a Fondurilor UE

Consilierul prezidential pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban, a primit acordul coalitiei pentru a conduce Ministerul de Coordonare a Absorbtiei Fondurilor Europene, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Orban a venit la sedinta de marti a coalitiei, organizata la Palatul Victoria, in care s-a discutat si despre atributiile noului minister, dupa ce, luni, a avut o discutie pe aceasta tema cu premierul Emil Boc.

Legea privind organizarea si functionarea Guvernului prevede, la articolul 36, ca "ministerele si ministrii se aproba de catre Parlament, prin acordarea votului de incredere asupra Programului de guvernare si intregii liste a Guvernului, la investitura".

"Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin infiintarea, desfiintarea sau, dupa caz, divizarea ori comasarea unor ministere.

In astfel de situatii prevederile art. 36 se aplica in mod corespunzator", stabileste articolul 37 al aceluiasi act normativ.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, sambata, la Suceava, ca modificarea structurii Guvernului prin infiintarea unui nou minister nu presupune ca toti ministrii sa fie reaudiati in comisii, ci doar candidatul pentru noul minister, iar noul Cabinet trebuie sa obtina 235 de voturi in Parlament.

Surse politice au declarat agentiei MEDIAFAX, in 7 iulie, ca infiintarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sarbu sau de consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european, si care sa gestioneze inclusiv proiectele finantate din fonduri UE, a fost discutata de presedintele Basescu cu premierul Boc, in intalnirea din aceeasi zi, la Palatul Victoria.

Sursele au mai precizat atunci ca viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului si, probabil, Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi, nu si autoritatile de management, urmand sa fie condus de o persoana cu rang de ministru.

Leonard Orban a fost, in perioada 2001-2004, negociator-sef adjunct al Romaniei cu Uniunea Europeana, iar din decembrie 2004 pana in aprilie 2005 a fost negociator-sef cu Uniunea Europeana.

#fonduri ue, #leonard orban, #minister absorbtie, #orban minister absorbtie , #stiri Leonard Orban