Leonard Orban: Sumele alocate Romaniei in noul buget UE vor fi semnificativ mai mari

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 14:50
1074 citiri
Leonard Orban: Sumele alocate Romaniei in noul buget UE vor fi semnificativ mai mari

Ministrul pentru afaceri europene, Leonard Orban, a declarat marti ca propunerile privind noul buget UE, in ceea ce priveste sumele alocate Romaniei, sunt semnificativ mai mari decat in bugetul actual, insa a refuzat sa prezinte cifre inaintea anuntului CE din 12 octombrie, conform NewsIn.

Orban a participat impreuna cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, la o audiere in cadrul Comisiei de agricultura din Senat, unde a prezentat situatia absorbtiei fondurilor europene, cat si stadiul discutiilor privind noul buget UE. In acest context, el a vorbit si de sacrificiile pe care oficialii romani vor trebui sa le accepte, respectiv impunerea unui plafon maximal pentru platile directe din agricultura, pe ferma agricola.

"S-a facut o propunere a Comisiei Europene, propunerea e cu caracter general, iar in ceea ce priveste agricultura propunerea va fi facuta de abia saptamana viitoare, mai precis in 12 octombrie, si de aceea n-am vrut sa dau niciun fel de cifre in ceea ce priveste cresterile de fonduri care vor reveni Romaniei pentru perioada 2014 - 2020, dar am spus ca in cazul in care vor fi aceste cresteri ele vor fi compensate de anumite elemente, cu caracter general, care vor fi aplicabile tuturor statelor membre, deci nu numai Romaniei. 

Aceasta eventuala plafonare a platilor directe, functie de o suma maxima, va fi aplicabila nu numai Romaniei, ci tuturor celor 27 de state membre ale UE. Sunt un numar importante de ferme mari, cateva sute, care probabil vor fi intr-un fel sau altul afectate, daca aceasta propunere va fi facuta si daca va fi acceptata, pentru ca ceea ce va face Comisia va fi doar o propunere", a explicat Orban.

Totodata, ministrul a fost solicitat sa clarifice anumite afirmatii facute in fata Comisiei de agricultura privind un sume mai mari pe care le va obtine Romania in noul buget al UE.

"La un prim calcul, plecand de la propunerea Comisiei Europene generala, privind intregul buget 2014 - 2020 vorbim de sume importante in plus pentru Romania, atat in ceea ce priveste politica agricola comuna, cat si in ceea ce priveste politica de coeziune", a spus Orban, mentionand ca nu poate face deocamdata referire la cifre exacte, inainte de anuntul Comisiei Europene.

#orban, #bani europeni, #fonduri euro, #buget , #stiri Leonard Orban