Leonard Orban: Obiectivele fundamentale de politica externa ale Romaniei risca sa fie periclitate

Miercuri, 31 August 2011, ora 16:18
1494 citiri
Leonard Orban: Obiectivele fundamentale de politica externa ale Romaniei risca sa fie periclitate

Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat miercuri ca este esential ca Romania sa obtina o alocare financiara consistenta in viitorul buget UE si a atras atentia ca,in caz contrar,obiectivele fundamentale de politica externa - si nu numai ale Romaniei - vor fi puse sub semnul intrebarii.

"Este clar ca acest proces va trebui sa fie obiectivul fundamental pentru un an jumate de acum inainte", a afirmat Leonard Orban intr-un discurs la reuniunea anuala a diplomatiei romane in care a vorbit despre prioritati strategice ale Romaniei in context european.

Consilierul prezidential a apreciat ca interesele sunt atat de distincte si atat de diferite in ceea ce priveste bugetul UE, incat va fi foarte greu sa se ajunga la un acord.

"Un obiectiv fundamental al Romaniei este ca bugetul sa fie adoptat, pentru ca va duce la consolidarea UE, iar consolidarea UE este esentiala pentru Romania", a aratat Leonard Orban, fost comisar european.

El a mentionat ca pozitia Romaniei va trebui sa fie flexibila, aparand interesele pe care le avem, dar si dovedind o pozitie flexibila, care sa poata conduce la adoptarea cat mai rapida a bugetului UE pentru perioada 2014-2020.

In ceea ce priveste aderarea la spatiul euro, consilierul prezidential a apreciat ca, mai mult decat oricand, Romania va trebui sa analizeze foarte clar care sunt optiunile.

El s-a pronuntat pentru o aderare cat mai rapida la euro, desi exista voci, inclusiv la nivelul presedintiei poloneze a UE, care considera ca ar fi mai prudenta o atitudine de expectativa, data fiind actuala criza prin care trece zona euro.

"Mai mult ca oricand, in cazul consolidarii spatiului euro, va trebui sa depunem toate eforturile necesare, in principal cele vizand restructurarea economica, astfel incat, cat mai repede posibil, sa aderam la zona euro, pentru ca, pana la urma, din ce in ce mai multe decizii se iau la nivelul zonei euro si au un impact asupra statelor membre", a argumentat Leonard Orban.

Referitor la absorbtia fondurilor europene, consilierul prezidential a mentionat ca este necesar sa se intesifice major eforturile, astfel incat Romania sa depaseasca situtia extrem de dificila in care se afla in momentul de fata. Negocierile pe tema viitorului buget al UE se anunta foarte dure.

Desi, conform proiectului inaintat de Comisia Europeana, Romania are prevazute niste alocari vazute chiar de comisarul Dacian Ciolos ca foarte generoase, exista voci care vor cere la negocieri diminuarea acestor fonduri, invocand rata mica de absobtie a banilor europeni inregistrata de Romania.

Intrebat, marti, la RRA, daca MAE are pregatita o strategie pentru negocieri, ministrul de externe Teodor Baconschi a comentat ca exista o tendinta traditionala de autoculpabilizare si a aratat ca media europeana de absorbtie a fondurilor structurale e de 25% (a Romaniei fiind, oricum, mult mai mica - n.r.).

"Sigur, avem, ca in orice clasa, premiantii si repetentii, dar noi avem interesul sa imbunatatim capacitatea administrativa de a procesa aceste fonduri. E o sansa unica de dezvoltare, stim aceste lucruri, sunt repetate foarte des.

Adevarul e ca rata a crescut, absorbim ceva mai bine asemenea fonduri. Mediocritatea rezultatului in domeniu ne penalizeaza, ne slabeste putin pozitia in negocierile pe bugetul post-2013", a recunoscut ministrul de externe.

"In acelasi timp insa, avem parteneri si aliati puternici in state care vor si ele ca politica agricola comuna si politica de coeziune sa pastreze cote cel putin egale cu actualul exercitiu bugetar si cred ca vom atinge acest obiectiv", a subliniat seful diplomatiei.

In ceea ce priveste aderarea la Schengen, consilierul prezidential Leonard Orban a apreciat ca asteptarile trebuie sa fie extrem de prudente. "Sa nu cumva sa incercam sa ne cream asteptari care nu vor putea fi realizate", a avertizat fostul comisar european.

"O aderare graduala cred ca este maximul pe care Romania il va putea obtine", a afirmat Leonard Orban. Referitor la dezbaterile privind consolidarea guvernantei Schengen, consiliderul prezidential a apreciat ca este in interesul fundamental al Romaniei sa sustina procesul.

"Este in interesul nostru ca spatiul Schengen sa aiba mai putine probleme decat are in momentul de fata, pentru ca o parte din rezistenta care exista in momentul de fata in multe state membre se datoreaza si problemelor majore cu care se confrunta spatiul Schengen", a explicat Leonard Orban.

Consilierul prezidential si-a exprimat speranta, pe de alta parte, ca la mijlocul anului viitor Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie se va incheia.

"Este evident ca aceasta finalizare nu va fi doar rezultatul unui demers diplomatic, ci in primul rand a continuarii reformelor profunde in domeniul judiciar.

E nevoie de vointa politica la toate nivelurile, astfel incat sa putem atinge acest obiectiv, e nevoie de continuarea reformei in domeniu, e clar ca este un efort care va trebui sa angreneze toti actorii institutionali", a conchis primul comisar pe care Romania l-a avut in executivul european. 

#leonard orban, #politica externa, #buget, #ue, #spatiul schengen , #stiri Leonard Orban

Curs valutar

1 EUR = 4.9717 RON

-0.0056

1 USD = 4.6980 RON

-0.0053
  1. Moneda euro ar putea trece prin ”furtuna perfectă”! Avertisment din partea analiștilor financiari
  2. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  5. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  6. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  9. Leul se menține stabil, o oră după anularea alegerilor parlamentare. La ce curs se tranzacționează moneda națională
  10. Guvernul anunță o finanțare de miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiții. Unde se vor duce banii