Integrarea poate fi amanata pentru multi ani

Marti, 10 Mai 2005, ora 08:29
869 citiri

Romania risca sa piarda trenul aderarii in 2007 pentru ca din ce in ce mai multi lideri europeni sunt impotriva liberalizarii premature a accesului fortei de munca romanesti pe piata unica europeana.Mai mult decat atat, o serie de voci cu autoritate in Uniune sustin necesitatea renegocierii mai multor perioade de tranzitie, fapt care ar amana cert momentul integrarii.

Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene (MIE), a recunoscut ieri ca la nivelul Uniunii exista, pe de-o parte, "rezerve ale liderilor din tarile UE fata de ce cuprinde Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei" iar, pe de alta parte, se constata "o anumita oboseala a largirii".

El a mai spus si ca mai multi lideri europeni "vor reglementari stricte pentru libertatea de circulatie a fortei de munca din Romania". Astfel, fostul negociator-sef al Romaniei cu UE trage un semnal de alarma spunand ca "acest proces de ratificare a Tratatului de Aderare in Parlamentele tuturor statelor membre nu va fi o formalitate".

Potrivit lui Orban, in cazul in care parlamentarii unui singur stat membru nu vor ratifica Tratatul de aderare, integrarea Romaniei va fi amanata "cu ani de zile pana cand problema pentru care s-a spus «Nu» va fi rezolvata". Singura solutie pe care oficialul MIE o vede pentru ca UE sa nu decida amanarea integrarii Romaniei este accelerarea pregatirilor pentru aderare.

In acest sens, potrivit lui Orban, la rectificarea bugetara vor avea prioritate sectoarele in care trebuie sa investim pentru a respecta acquisul comunitar.

Opozitia germana cere noi negocieri cu Romania si cu Bulgaria

Principalul partid de opozitie din Germania, Uniunea Crestin-Democrata, cere Guvernului sa renegocieze cu Romania si cu Bulgaria termene de tranzitie pentru accesul fortei de munca, care sa protejeze piata din Germania.

"Muncitorii romani si bulgari nu trebuie sa faca presiuni asupra pietei muncii din tara noastra, care are deja cinci milioane de someri", insista secretarul general al partidului, Volker Kauder, intr-un interviu, citat de Agentia de presa DPA.

El a anuntat ca Uniunea ar putea bloca, la votul de astazi din Bundestag, ratificarea Constitutiei europene, daca nu va primi din partea Guvernului garantii de redeschidere a negocierilor cu cele doua tari candidate.

Realitatea Romanesca

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...