Corigenti la integrare

Vineri, 04 Noiembrie 2005, ora 06:26
1051 citiri

85% din intreprinderile de procesare a carnii vor fi inchiseStatisticile arata ca 36% din populatia Romaniei lucreaza in agricultura. 89% din intreaga suprafata a tarii este desfasurata in zonele rurale. Cu toate acestea, domeniul agrar continua sa fie deficitar, o problema stringenta pentru Romania in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. In Raportul de tara recent dat publicitatii, capitolul agricultura contine cele mai multe puncte negative, lucru recunoscut de altfel si de Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene. Oficialii devin din ce in ce mai realisti, mai "sinceri", vorbesc despre agricultura de secol 19, insa tot ei vor ferme de 25 de hectare in Romania. Va fi acest lucru posibil? Greu de crezut.

Agricultura "performanta" cu gospodarii de un hectar

Intr-un raport recent publicat de Ministerul Agriculturii se arata ca 76,3% din gospodariile agrare practica agricultura de subzistenta pe terenuri de pana la 1,17 hectare, in timp ce numai 0,5% isi desfasoara activitatea sub forma unor societati pe actiuni cu terenuri de peste 100 de hectare. S-ar impune deci crearea unui program care sa transforme treptat gospodariile de subzistenta in miniferme si abia apoi in ferme mari. Oficialii cred insa ca prin programul "Fermierul" vor transforma terenul din spatele curtii in ferma moderna cu suprafata de peste 25 de hectare.

Programul are 6 pasi si se adreseaza, spun cei care l-au creat, tuturor celor care vor sa faca o afacere in agricultura, "mai mica sau mai mare". Este greu de crezut insa ca nea Ion va pleca din satul lui natal pentru a "discuta cu SAPARD-ul" si pentru a "incheia contractul cu banca".

Modernizarile in industria carnii sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire

Cea mai mare problema in negocierile capitolului Agricultura au constituit-o firmele din domeniul procesarii de carne.

"Marea majoritate sunt departe de cerintele Uniunii Europene", a precizat secretarul de stat Leonard Orban. Uniunea Europeana insista asupra retehnologizarii abatoarelor, asupra igienizarii lor, in timp ce ministerul de resort se ocupa cu strangerea de declaratii pe proprie raspundere conform carora procesatorii de carne sunt de acord sa suporte consecintele in cazul in care nu vor lua masurile corespunzatoare. Si care ar fi consecintele? 85% dintre firmele ce activeaza in domeniu ar putea fi inchise, adica din cele 373 de abatoare si fabrici de preparare a produselor din carne numai 56 au obtinut de la UE o perioada de tranzitie de trei ani.

Nici cu zaharul nu stam prea bine

Romania a cerut in cadrul negocierilor o cota pentru productia de zahar de 500 de mii de tone. Conform calculelor UE, ar fi trebuit sa primim numai 110 mii. Sistemul de calcul este urmatorul: se ia o perioada de referinta de 4 ani (dupa anul 1995), se calculeaza media productiilor anuale si apoi se atribuie, conform datelor obtinute, o anumita cota care in cazul tarii noastre era de 110 mii. Negocierea insa a dat roade in aceasta situatie si am primit o cota suplimentara de 360 de mii de tone. Agricultura a fost, si iata ca a ramas, pentru Romania, o problema majora. Decalajele de modernizare, de dezvoltare dintre fermele romanesti si cele europene sunt imense, aproape imposibil de surmontat. Interesant este insa ca desi recunosc acest lucru, autoritatile sustin ca problemele agriculturii nu pot influenta amanarea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Serban Buscu

Curierul National