CE: Romania trebuie sa creasca rata de absortie a fondurilor UE

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 16:46
1127 citiri
CE: Romania trebuie sa creasca rata de absortie a fondurilor UE

Romania este pe drumul cel bun, insa trebuie sa imbunatateasca rata de absortie a fondurilor europene, a declarat comisarul european pentru programare financiara si buget, Janusz Lewandowski, citat de NewsIn.

"Problema Europei nu este Romania, problema este in alta parte. Estimarile noastre sunt ca in Romania revenirea este pozitiva, iar balanta de plati a contribuit la aceasta revenire. Asistenta din partea FMI si a Comisiei Europene va fi continuata, pentru ca Romania este pe drumul cel bun, iar astfel de semnale bune nu primim de la alte state membre.

In alte state europene membre estimarile de crestere economica au fost reduse. Toata lumea intelege ca trebuie sa se ajusteze toate prognozele si promisiunile, tinand cont de contextul dezavantajos din economia europeana, aflata in criza", a precizat comisarul.

Acesta a adaugat ca este totusi nevoie de solutii practice pentru Romania, bazate pe bune exemple, si nu doar de mesaje teoretice, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene.

 

"Va cer sa-mi oferiti un bun mesaj al Romaniei. Romania este una din cele mai mari tari ale UE, unul dintre marii beneficiari ai politicii de coeziune, acum si pe viitor. Va cer argumente bune, de la Bucuresti, ca sa apar la Bruxelles politicile de coeziune", a subliniat comisarul.

Lewandowski a mai spus ca motivul vizitei la Bucuresti este acela de a discuta cu autoritatile despre faptul ca Romania are cel mai mic grad de absorbtie a fondurilor europene. Comisarul european a recomandat imbunatatirea legislatiei privind achizitiile publice si sa fie urmate exemplele de buna practica in absorbtia de fonduri europene, cum sunt cele ale Irlandei, inainte de criza, si Poloniei.

In acelasi timp, oficialul european considera "binevenita" numirea lui Leonard Orban ca ministru al Afacerilor Europene.

"Principalul partener de discutie pe tema problemelor pe care le are Romania in privinta ratei de absorbtie este aici, alaturi de mine, Leonard Orban. Sunt bucuros de numirea domnului Orban. Ne cunoastem, este o persoana care cunoaste bine mecanismele europene, deci este o alegere buna pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor in Romania, rata care, dupa cum stiti, este in acest moment cea mai scazuta dintre toate statele membre.

Deci este loc de ameliorare. Astept ca, odata cu numirea lui Leonard Orban, sa avem vesti la fel de bune de la Romania in ceea ce priveste absorbtia fondurilor ca cele privind revenirea economiei", a spus Lewandowski.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#orban, #ludovic orban, #minister afaceri europene, #fonduri euro, #fonduri ue, #bani europeni, #euro , #stiri Leonard Orban