Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bun venit Bulgariei si Romaniei, al 26-lea si al 27-lea stat membru al UE

Bun venit Bulgariei si Romaniei, al 26-lea si al 27-lea stat membru al UE
Comisia Europeana a urat bun venit joi Bulgariei si Romaniei, care vor intra in UE la 1 ianuarie, cu prilejul unei ceremonii in aer liber in centrul Bruxelles-ului.

"Celor 30 de milioane de cetateni europeni bulgari si romani care ni se vor alatura la 1 ianuarie, Comisia si eu insumi le adresam azi un mesaj foarte simplu: suntem foarte fericiti sa va primim in casa noastra comuna si va uram bun venit", a declarat presedintele Comisiei JosA© Manuel Durao Barroso, in prezenta liderilor bulgari si romani.

Acest "eveniment istoric" este "un moment de mandrie europeana, de incredere in viitor", a adaugat el, exprimandu-si bucuria in fata celei de-a cincea largiri, cea mai importanta din istoria UE, inceputa cu intrarea a zece tari la 1 mai 2004.

Pentru a simboliza aderarea acestor doua noi state membre, liderii bulgar si roman au introdus reprezentarea tarii lor, din turta dulce, in amplasamentul prevazut pe "cea mai mare harta a UE din turta dulce".

"Contrar a ceea ce poate sugera harta uriasa de turta dulce, adaugarea a doua noi tari pe harta UE nu a fost usoara", a glumit comisarul pentru extindere Olli Rehn. "Cele doua tari au muncit din greu pentru a indeplini toate criteriile, iar Comisia a muncit din greu pentru a se asigura ca ele muncesc din greu", a adaugat el.In pofida acestor eforturi, cele doua state vor intra in UE sub supraveghere, din cauza lacunelor in domenii cheie ca sistemul judiciar si lupta contra coruptiei.

Presedintele roman Traian Basescu a subliniat cei "16 ani de sacrificii" ale concetatenilor sai dupa prabusirea blocului sovietic. "Succesul nostru a fost posibil numai pentru ca cei 22 de milioane de romani au acceptat sacrificiul, motivati de vointa de a intra in UE", a adaugat el, avandu-l alaturi pe viitorul comisar roman Leonard Orban, care va fi insarcinat cu multilingvismul.

Cei 25 de sefi de stat si de guvern din UE, reuniti de joi dupa amiaza in summit la Bruxelles, ar urma sa ureze si oficial bun venit celor doua noi state membre.

"Consiliul European primeste cu caldura Bulgaria si Romania ca membre depline ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007", arata proiectul de declaratie dupa care AFP a obtinut o copie.

RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 630 ori