Bruxelles-ul spune ca limba basca poate fi oficiala in UE daca iei 27 o accepta

Luni, 26 Februarie 2007, ora 00:10
1104 citiri

Catalana, basca si galiciana ar putea deveni limbi oficiale ale UE, daca guvernul spaniol face efortul de a impulsiona acest statut si daca celelalte 26 tari comunitare accepta acest lucru, dupa cum a declarat vineri noul responsabil pentru multilingvism al Comisiei Europene, romanul Leonard Orban.

In prezent, limbile co-oficiale spaniole pot fi folosite doar in circumstante bine determinate. Oficializarea lor le-ar da egalitate de drepturi de folosinta (acte, traducerea de documente) cu engleza sau spaniola.

Limbile vernaculare (locale) spaniole "pot deveni limbi oficiale in functie de conditiile pe care le va stabili statul spaniol si daca celelalte state membre sunt de acord", a spus Orban in prima sa conferinta de presa de dupa asumarea functiei pe care o ocupa de cand tara sa, Romania, a intrat in UE la 1 ianuarie.

Guvernul spaniol a reusit cu un enorm efort ca, in iunie 2005, ceilalti parteneri comunitari sa accepte un tratament deosebit pentru limbile co-oficiale spaniole. In prezent, cetatenii care le folosesc se pot adresa institutiilor comunitare, in care reprezentantii autonomiilor pot si ei sa se exprime in limbile respective. Cu toate acestea, statul spaniol este cel care trebuie sa-si asume cheltuielile pe care aceste interventii (traducerea de documente sau contractele interpretilor) le presupun pentru institutiile UE.

Rezistente serioase

Pentru a reusi aceasta prezenta comunitara, guvernul a avut de infrant serioase rezistente, care se mentin inca in Parlamentul European, unde deputatii care vorbesc limbile catalana, basca sau galiciana nu sunt autorizati sa o foloseasca in sesiunile parlamentare sau in comisii. Executivului spaniol i-ar fi foarte greu sa duca din nou aceasta batalie cu ambitii superioare, pentru ca sunt multe guverne in UE care se tem de initierea pretentiilor lingvistice ale propriilor lor minoritati.

Orban a aratat de asemenea ca "este inacceptabil sa i se ceara unei tari sau unor regiuni sa vorbeasca o singura limba". A facut aceasta declaratie ca raspuns la ipoteza privind consacrarea oficiala a suprematiei limbii engleze. "Este inacceptabil sa fie promovata o limba pentru Uniune", a insistat el.

Comisarul a vorbit cu prilejul prezentarii unui raport despre felul in care multilingvismul ajuta economia si, in particular, intreprinderile mici si mijlocii cu ambitii privind exportul. Studiul releva ca 11% dintre acestea declara ca au pierdut afaceri din cauza necunoasterii limbii, esecuri pe care raportul le evalueaza la circa 325.000 euro in trei ani.


Sursa Rador