Banii pentru dezvoltare rurala vor veni abia dupa cheltuirea celor din SAPARD

Luni, 11 Februarie 2008, ora 17:29
1059 citiri
Banii pentru dezvoltare rurala vor veni abia dupa cheltuirea celor din SAPARD

Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat luni intr-o conferinta de presa ca banii pentru dezvoltarea rurala vor veni abia dupa ce vor fi cheltuiti banii SAPARD, programul in acest sens fiind inca in negociere.

"Programul de dezvoltare rurala este in continuare in negociere. Este o chestiune de timp, nu foarte indelungat, pana cand se va ajunge la un acord si pana cand se va semna intelegerea pe acest program. Dar, pe de alta parte, banii pentru dezvoltare rurala vor sosi numai dupa ce vor fi finalizati banii SAPARD.
Exista o decizie a CE, la fel cum a existat o decizie si pentru celelalte zece state care au aderat in 2004 ca intai sa fie cheltuiti banii SAPARD si dupa aceea sa se treaca la fondurile de dezvoltare rurala. Singura diferenta e ca se numesc altfel fondurile, dar sunt aceiasi bani si a doua diferenta e ca sunt mult mai multi decat SAPARD. Ar putea merge pana la 8 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2013", a spus comisarul roman.

In privinta platilor directe in agricultura, Orban a estimat ca acestea ar putea fi acordate la sfarsitul lunii februarie sau martie.

"Platile directe vor putea fi acordate numai in masura in care vor fi controlate si certificate diferitele zone si suprafete in discutie. Cand se va termina acest proces este dificil de spus - ca va fi sfarsitul lunii februarie sau sfarsitul lunii martie, totul depinde de viteza cu care se desfasoara aceste controale si se atesteaza", a explicat Leonard Orban.

Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.

Pentru programul SAPARD Romania a primit fonduri europene si de la buget de 1,5 miliarde de euro, iar banii trebuie cheltuiti pana la sfarsitul anului 2008. Pana in decembrie 2007, fusesera cheltuiti un miliard de euro.

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat, recent, ca proiectele de dezvoltare rurala se vor primi din 3 martie, daca PNDR va fi aprobat de Comisia Europeana (CE) in 20 februarie.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.