Adoptarea euro in 2015, un obiectiv dificil de atins - Ludovic Orban

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 15:08
1299 citiri
Adoptarea euro in 2015, un obiectiv dificil de atins - Ludovic Orban

Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat, miercuri, ca in acest moment Romania nu se afla in stadiul de a indeplini majoritatea criteriilor necesare pentru aderarea la Zona Euro si a apreciat ca stabilirea anului 2015 ca obiectiv privind euro a avut ca motivatie continuarea reformarii.

"In ceea ce priveste Romania, in momentul de fata este clar ca - daca evaluam indeplinirea criteriilor - nu suntem in marea majoritate a criteriilor in stadiul de a le indeplini. Suntem destul de departe in anumite zone.

Dincolo de criteriile tehnice, cred ca cel mai important criteriu este cel al convergentei reale si aici lucrurile trebuie imbunatatite semnificativ.

Este vorba despre continuarea reformelor structurale - lucru esential daca dorim nu numai aderarea la zona euro, dar inclusiv modernizarea profunda, asezarea pe baze puternic competitive a economiei romanesti", a spus Leonard Orban, la o masa rotunda cu tema "Adoptarea Euro in 2015: beneficii si vulnerabilitati", organizata de Reprezentanta CE la Bucuresti. 

Orban a spus ca decizia de a stabili ca obiectiv aderarea la Zona Euro in anul 2015 a avut la baza necesitatea continuarii reformelor.

"Desigur ca au existat dezbateri asupra datei. De ce a fost mentinuta aceast data? Nu era mai bine sa ne asumam o data ulterioara? Sau dezbateri de genul ca aceasta data este greu de atins. Au fost mai multe puncte de vedere.

Cred ca decizia care a fost luata a avut la baza obiectivul absolut necesar al continuarii reformelor in ceea ce priveste realizarea acestei convergente reale cu zona euro, o continuare a reformarii, a modernizarii economiei romanesti, mai ales in conditiile in care in anumite contexte - inclusiv contexte electorale - exista tentatia de a amana sau pur si simplu de a bloca aceste reforme", a spus fostul comisar european.

El a subliniat ca, in cele din urma, este in interesul tuturor ca "aceste reforme sa continue, chiar daca obiectivul 2015 va fi dificil de atins". 

"Daca nu crestem competitivitatea, convergenta reala, pana la urma noi vom avea de suferit. Fiecare cetatean al Romaniei va fi afectat de lipsa sau de incetinirea acestor reforme structurale", a mai spus Leonard Orban.

Orban a mentionat, pe de alta parte, ca aderarea la Zona Euro va aduce, pe langa beneficii, si anumite probleme si limitari pentru economia romaneasca. Intre beneficii, Orban a mentionat situarea Romaniei in "zona nucleului dur al procesului decizional european". 

#adoptare euro, #euro, #ludovic orban, #orban , #stiri Leonard Orban