Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Adoptarea euro in 2014, dificila fara o crestere a eficientei politicilor bugetare

Adoptarea euro in 2014, dificila fara o crestere a eficientei politicilor bugetare
Tinta privind adoptarea monedei euro in anul 2014 va fi greu de atins fara o crestere semnificativa a eficientei politicilor bugetare si fiscale, a declarat comisarul european Leonard Orban."Opinia Comisiei este ca, fara masuri hotarate in continuare, fara o crestere semnificativa a eficientei politicilor bugetare si fiscale, obiectivul trecerii in 2012 la mecanismul interimar si in 2014 la euro va fi greu de atins", a declarat comisarul la finalul dezbaterii pe tema Strategiei Lisabona.


Presedintele Traian Basescu declarase, in cadrul aceleiasi dezbateri, ca Romania trebuie sa isi asume, explicit, anul 2014 pentru adoptarea monedei unice europene. El a avertizat, insa, ca tinta este realista numai daca autoritatile vor gestiona cu responsabilitate cheltuielile publice si daca vor fi introduse mecanisme "coerente" de planificare si executie bugetara multianuala.Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara la finele lunii februarie ca Romania ar putea rata tinta de aderare la zona euro, stabilita pentru 2014, daca nu va reusi sa reduca semnificativ inflatia in 2008 si 2009. El a spus ca, pentru a adera la zona euro in termenul propus, Romania ar trebui sa aiba deja in 2010 inflatia in limitele stabilite prin criteriile de la Maastricht. Aceste criterii prevad ca media inflatiei anuale a tarilor care adera la sistemul monedei unice europene sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media inflatiei anuale din cele mai bine clasate trei economii din zona euro.Romania si-a propus sa adopte euro in 2014, ceea ce ar presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM2) cu doi ani mai devreme, in 2012. Pentru aceasta, Romania trebuie sa indeplineasca anumite criterii de convergenta nominala - limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB (calculat dupa standardul european ESA95) si mentinerea datoriei publice la sub 60% din PIB.Un criteriu esential este ca inflatia medie anuala, care a ajuns in Romania la 5,9% in martie, sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie a celor mai performanti trei membri ai Uniunii Europene.Alte doua criterii sunt legate de rata dobanzii la titlurile de stat pe termen lung si cursul de schimb, care devine important inainte de intrarea in ERM2, care presupune fixarea unui culoar de fluctuatie de plus sau minus 15% a monedei nationale fata de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1018 ori