Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Adevaratul cetatean al UE vorbeste trei limbi?

Adevaratul cetatean al UE vorbeste trei limbi?

In opinia noului comisar UE, Leonard Orban, limbile constituie cheia competitivitatii Europei. Comisarul roman care a preluat portofoliul multilingvismului va trebui sa-i reduca la tacere pe criticii sai care sustin ca postul sau este lipsit de importanta.

Comisarul roman a depus juramantul la 22 ianuarie si afirma ca domeniul sau este important din punctul de vedere al pastrarii unitatii si multilateralitatii Europei. In opinia lui Leonard Orban, multilingvismul nu este nici pe departe o problema administrativa. Este vorba de o problema de comunicare, mai mult, una economica, deoarece aparitia limbilor noilor state membre face posibil ca firmele europene sa intre pe noi piete si sa-si perfectioneze competitivitatea. Prezenta si cunoasterea mai multor limbi inseamna o mai mare elasticitate pe piata fortei de munca, iar procesul duce in ultima instanta la scaderea somajului la nivel european.

Comisarul ar dori ca problema multilingvismului sa se afle in centrul mai multor domenii: cultura, invatamant, competitivitate. Printre obiectivele mentionate se afla si cel referitor la faptul ca fiecare cetatean al UE sa cunoasca, in afara limbii sale materne, cel putin doua alte limbi. In vederea indeplinirii obiectivelor, comisarul va colabora strans cu Parlamentul European, asteptandu-se la sprijin din partea membrilor acestuia. Activitatea lui Leonard Orban va fi urmarita cu mare interes de multe persoane, pentru ca el reprezinta in conducerea UE cea mai proaspata tara membra.

Este un fapt interesant ca recent s-a iscat o mica disputa in Comisia Europeana, dupa ce vicepresedintele Gunter Verheugen afirmase ca tarilor mai mici ar trebui sa li se acorde doar functia de vice-comisar. Propunerea sa a fost insa imediat respinsa de comisarul Danuta Hubner care raspunde de politica regionala. Inca de la inceput, Leonard Orban a incercat sa ia decizii simbolice. El nu a numit in cabinetul sau nici un colaborator cu limba materna engleza, seful cabinetului sau este francez, iar loctiitorul acestuia, german.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 841 ori