Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Orban: Rata de absorbtie efectiva a fondurilor UE este de 3,7 %

Orban: Rata de absorbtie efectiva a fondurilor UE este de 3,7 %


Ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, a precizat, duminica, la Europa FM, ca gradul de absorbtie al fondurilor structurale este mult mai mic decat cel prezentat de Guvern asta-vara, adica 3,7%, fata de cifra oficiala de 14,3%.
"In tabelul respectiv, lipsea aceasta ultima rubrica: rubrica cu cheltuieli efective aprobate de Comisia Europeana, din fonduri comunitare. Si, din punctual acesta de vedere, am spus ca, in ceea ce priveste politica de coeziune, insist - deci in ceea ce priveste politica de coeziune - rata de absorbtie efectiva este de 3,7 %, in prezent", a declarat el.

Pe de alta parte, ministrul Orban a tras un semnal de alarma fata de posibilitatea ca, din 2012, fondurile structurale de la Uniunea Europeana ce sunt alocate prin Ministerul Economiei si cel al Mediului sa fie blocate. "Daca lucrurile evolueaza asa cum au evoluat pana-n prezent, exista un risc mare ca sa pierdem fonduri incepand deja din 2012 pentru cele doua programe operationale", a avertizat el.

Desi a refuzat sa-si ierarhizeze colegii din Guvern dupa eficienta cu care au accesat fondurile structurale ale Uniunii Europene, Orban a aratat ca, odata cu propunerile de realocare de fonduri ce vor fi facute in noiembrie, se va vedea clar cine a reusit sau are perspective clare sa cheltuie banii de la UE si cine nu.

"Primul termen si cel mai important este sfarsitul acestei luni. Cand trebuie sa indeplinim doua conditii, ca sa nu ne trezim ca anul viitor vom avea platile intrerupte formal pentru o perioada de 6 luni. Odata reformarea sistemului de acizitii publice si, in al doile rand, controlul tuturor proiectelor care au fost implementate sau sunt in curs de implementare, din fonduri europene, proiecte care au implicate procesul de achizitii publice.

Deci aceste doua conditii trebuie sa le indeplinim pana la sfarsitul acestei luni. Dupa aia, v-am spus, in cursul lunii noiembrie, vom veni cu o propunere de realocare de fonduri. Si atunci se va vedea foarte clar ca vom lua bani de la anumite programe si ii vom orienta spre alte programe", a conchis Leonard Orban.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 725 ori