Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vanzarea prin hotarari judecatoresti a proprietatilor se va impozita pe baza informatiilor transmise de instante

Vanzarea prin hotarari judecatoresti a proprietatilor se va impozita pe baza informatiilor transmise de instante

Impozitul aferent vanzarii, prin hotarare judecatoreasca, a proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal va fi stabilit de organul fiscal competent pe baza informatiilor transmise de instantele judecatoresti, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finantelor, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

"Calculul impozitului se face prin aplicarea cotei de impozit asupra venitului impozabil determinat pe baza informatiilor transmise de instantele judecatoresti", se precizeaza in comunicatul ANAF.

Termenul de plata a impozitului este de 60 de zile de la data comunicarii Deciziei de impunere privind venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Potrivit Codului Fiscal, incepand din 2007 impozitul pe vanzarea proprietatilor imobiliare variaza in functie de perioada de detinere a bunului. Astfel, pentru vanzarea unei proprietati detinuta mai putin de trei ani, care valoreaza sub 200.000 lei noi, impozitul este de 3 la suta din valoarea de vanzare. Pentru casele sau terenurile care depasesc valoarea de 200.000 de lei noi, impozitul platit la vanzare este de 6000 de lei noi plus un procent de 2 la suta aplicat la valoarea care depaseste pragul de 200.000 lei.

Cat priveste vanzarea proprietatilor detinute mai mult de trei ani, impozitul este de 2 la suta din valoare, in cazul unui bun imobiliar de pana in 200.000 lei. Pentru o valoare mai mare de 200.000 lei, taxa va fi de 4000 lei noi plus 1 la suta din valoarea care depaseste pragul de 200.000 lei.

Valoarea proprietatii este cea stabilita prin contractul de vanzare - cumparare, iar in cazul in care aceasta este mai mica decat cea orientativa stabilita de camera notarilor publici, taxa se va aplica la valoarea orientativa.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 949 ori