Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UNPR solicita eliminarea taxelor pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol

UNPR solicita eliminarea taxelor pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol

Uniunea Nationala a Patronatului Roman solicita Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale eliminarea taxelor pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol.Credem ca aceasa masura ar putea avea ca efecte pozitive incurajarea constructiei de locuinte pentru tineri, reducerea coruptiei la nivelul administratiilor locale si stoparea exploziei preturilor pe piata imobiliara.

In momentul de fata exista un interes foarte mare din partea actorilor de pe piata imobiliara pentru achizitia de terenuri cu destinatie agricola. Mentinerea unor taxe exorbitante pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor descurajeaza investitiile in acest sector si impiedica dezvoltarea unor obiective economice de interes local.

Dorim sa atragem atentia MAPDR ca mentinerea unor taxe de pana la 400% din valoarea terenului si a procesului birocratic pe care il presupune aceasta actiune impiedica dezvoltarea normala a infrastructurii si a pietei imobiliare la nivel regional. Astfel, un posibil investitor trebuie sa prezinte nu mai putin de zece documente prin care sa ateste viitoarea destinatie a terenului. Dintre acestea enumeram:

-Necesitatea prezentarii unui certificat de urbanism

-O Hotarare a Consiliului Local de aprobare a planului urbanistic

-Un plan de incadrare in zona a amplasamentului obiectivului care sa contina viza biroului de urbanism din cadrul Primariei

-Studiu Pedologic

-Documentatie de incadrare in clase de calitate intocmita de Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice

-O expertiza de evaluare a terenului

Mentinerea acesor taxe descurajeaza atat cumparatorul cat si proprietarul fiind exclusiv in favoarea bugetelor locale si de stat. Credem ca noile impozite stabilite de MAPDR pentru terenurile agricole, mai precis majorarea lor, trebuie corelate cu alte masuri care sa permita reorientarea investitiilor in mediul rural.

A"Constatam cu neplacuta surprindere ca domnul ministru Gheorghe Flutur nu isi tine promisiunea de a elimina taxa pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol. In felul acesta se dovedeste inca o data ca actualul Guvern da cu o mana si ia cu doua. Taxe de nivelul 300%-400% din valoarea terenului descurajeaza orice investitor normal lasand camp liber speculatiei si coruptiei. In aceste conditii premierul nu ar trebui sa se mire cand Romania va primi o evaluare negativa in raportul de tara din octombrie pentru lipsa reformelor si a normalitatii legislativeA" a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 964 ori