Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Termenele de raportare si plata a impozitului pe venit in 2008

Termenele de raportare si plata a impozitului pe venit in 2008

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat calendarul obligatiilor fiscale privind impozitul pe venit pentru anul 2008, termenele de depunere a declaratiilor si de plata fiind in general similare cu cele din anii precedenti.

Impozitul pe venit va fi calculat, retinut si virat de contribuabilii persoane fizice sau juridice care au obligatia retinerii la sursa pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se platesc, la fel ca si anul trecut.

Data de 25 a lunii urmatoare se aplica si platitorilor de venituri asimilate salariilor, precum si platitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, activitati desfasurate in baza contractelor sau conventiilor civile, activitate de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, investitii, pensii, premii si jocuri de noroc.

Exceptie fac microintreprinderile si persoanele fizice care desfasoara activitati independente, pentru care calculul impozitului se va face trimestrial, iar viramentul are ca data limita 25 a lunii urmatoare trimestrului. La termenele mentionate anterior trebuie depusa si declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat (formularul 100).

In cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliar din patrimoniul personal, calcularea, incasarea si plata impozitului se va face de catre notar pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, iar declaratia informativa aferenta (formularul 208) se va depune tot de catre notari, dar semestrial.

Daca transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor sau terenurilor se face prin alta procedura decat cea notariala, persoanele fizice care realizeaza venituri din aceste operatiuni trebuie sa completeze declaratia privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (formularul 209), impozitul urmand sa fie calculat si incasat de catre autoritatile fiscale, nu de notari.

Pentru alte proceduri decat cea notariala sau judecatoreasca contribuabilul trebuie sa declare la Fisc venitul obtinut in maximum 10 zile de la data transferului, conform completarilor aduse anului trecut Codului Fiscal, aplicabile din 2008.

Persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor sau activitati agricole au posibilitatea ca, pana la 31 ianuarie, sa depuna cerere pentru optiunea de a determina venitul net in sistem real, alternativa care va fi valabila timp de doi ani consecutivi. Pe de alta parte, cei care au fost impozitati in sistem real timp de doi ani consecutivi pot sa depuna, tot pana la data de 31 ianuarie, cerere pentru renuntarea la aceasta optiune.

Platitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor vor depune fisele fiscale (formularul 210) la unitatea fiscala aferenta pana in ultima zi din februarie, termen in care sunt obligati sa transmita o copie si salariatilor.

Pana la sfarsitul lunii februarie vor depune declaratia privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa (formularul 205) si platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, transferul titlurilor de valoare si vanzarea de valuta la termen, valorificarea de bunuri in regim de consignatie, contract de agent, comision sau mandat comercial , activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, precum si din activitati desfasurate in baza contractelor sau conventiilor civile.

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia impozitului pe veniturile din arendare si a veniturilor din activitati agricole vor realiza si in acest an plati anticipate, trimestrial, pana la data de 15 a ultimei lunii din fiecare trimestru, respectiv pana la 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie.

Depunerea formularului 204 reprezentand declaratia anuala de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica va avea loc pana la 15 martie. Fiecarui asociat i se transmite o copie a declaratiei, pe baza careia asociatii vor cuprinde in declaratia de venit, venitul net/pierderea ce le revine din activitatea asociatiei.

Declaratia privind veniturile realizate pentru fiecare categorie si sursa de venit (formularul 200) trebuie depusa pana la 15 mai, de persoanele care au obtinut anul trecut venituri din activitati independente, cum ar fi activitati comerciale, profesii libere, venituri din proprietate intelectuala, din transferul titlurilor de valoare, precum si venituri din cedarea folosintei bunurilor sau activitati agricole determinate in sistem real. Termenul de depunere este valabil si pentru declararea veniturilor din strainatate, prin formularul 201.

Tot pana la15 mai va fi depusa si cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ (formularul 230).

De asemenea, contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit trebuie sa depuna, pana la 15 mai, formularul 221.

Termenul pentru plata anticipata a 50% din impozitul pe venitul din activitatile agricole, obtinut din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea este 1 septembrie, diferenta urmand sa fie achitata pana la 15 noiembrie.

Pentru sumele obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o microintreprindere, care nu genereaza o persoana juridica, platitorii de venituri trebuie sa calculeze si sa vireze impozitul trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestru.

Platitorii de venituri din dividende, dobanzi, din lichidare sau dizolvare fara lichidare a unei persoane juridice, precum si platitorii de venituri din jocuri de noroc, premii in bani si/sau in natura si pensii vor depune, pana la 30 iunie, declaratia privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa (formularul 205).

Calcularea, retinerea si virarea impozitului pe veniturile sub forma de dividende in cazul sumelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale trebuie realizata pana la 31 decembrie.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1936 ori