Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxa vizibila de mediu pentru aparatura electrica va fi afisata la fiecare produs

Taxa vizibila de mediu pentru aparatura electrica va fi afisata la fiecare produs

Comerciantii de produse electrice si electrocasnice vor fi obligati sa afiseze taxa vizibila de mediu, prin care cumparatorul plateste procesul de reciclare, pentru fiecare

Taxa va acoperi costurile de transport pentru aparatura scoasa din uz, recuperarea si reciclarea,
valoarea acesteia urmand sa fie stabilita de organizatiile colective constituite din importatori si
producatori si care urmeaza sa stabileasca planul de gestionare a deseurilor.Pana acum exista trei astfel de organizatii, si anume ECOTIC, care activeaza in domeniul IT&C si este deja legal constituita, CECED (deseuri din domeniul electronicelor si electrocasnicelor) si CSRO (lampi de iluminat).

'In cazul aparatelor de dimensiuni mari (frigidere, aragaze, masini de spalat, etc.) comerciantii
vor fi obligati ca, in momentul livrarii produsului la domiciliu, sa ridice aparatul inlocuit', a spus Wim van Lierop, directorul de program pentru deseurile de echipamente electrice si electronice (DEE).MMGA, impreuna cu Ministerul Economiei si Comertului (MEC), au pus in aplicare trei
proiecte finantate de Guvernul Olandei, care se refera la responsabilitatea producatorilor in legatura DEE, cu bateriile si acumulatorii uzati si ambalajele si deseurile de ambalaje.

'Dupa succesul reciclarii acumulatorilor auto, am extins aria pentru toate bateriile portabile si
in acest sens am implementat un experiment in scolile din sectorul 6, din care am colectat peste o tona de materiale', a declarat Elena Dumitru, director in cadrul MMGA.

Calin Istratioiu, directorul Directiei de Reciclare a Materialelor din cadrul MEC, a explica
partenerii olandezi au finantat cele trei proiecte cu 1,085 milioane euro (405.000 pentru DEE si cate 340.000 pentru acumulatori si ambalaje)'De la 1 ianuarie 2007 toti comerciantii din piata sunt obligati sa asigure reciclarea unui procent din produsele pe care le comercializeaza, urmand ca procentul sa fie stabilit de organizatiile colective, in functie de produse', a adaugat Istratoiu.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1382 ori