Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxa de inmatriculare: CE da termen de doua luni Romaniei

Taxa de inmatriculare: CE da termen de doua luni Romaniei

Comisia Europeana (CE) a decis, miercuri, sa trimita Romaniei o notificare oficiala, prin care ii cere sa amendeze taxa de prima inmatriculare auto care discrimineaza masinile la mana a doua aduse din alte state membre, se arata in comunicatul CE.

Scrisoarea trimisa miercuri Romaniei este prima etapa in cadrul procedurii de infrigement prevazuta in Tratatul la articolul 226. In cazul in care CE nu va primi un raspuns satisfacator in cel mult doua luni, va trece la a doua etapa si, in cele din urma, sa aduca Romania in fata Curtii Europene de Justitie.

"In ciuda discutiilor intense cu autoritatile romane, CE considera ca taxa este, inca, neconforma cu prevederile Tratatului", se arata in comunicatul remis, miercuri, de catre CE.

"In legislatia romaneasca, taxa de inmatriculare pentru masinile uzate nu respecta reglementarile referitoare la gradul de uzura, dimpotriva nivelul taxei creste in functie de vechimea masinii", precizeaza comunicatul CE. Dat fiind ca taxa de inmatriculare, se aplica exclusiv masinilor care intra in Romania, masinile taxate cel mai mult sunt cele la mana a doua aduse din alte tari. In opinia CE, astfel de modele de taxare contravin articolului 90 din tratatul de aderare.

"CE considera, de asemenea, ca sistemul romanesc nu reuseste sa raspunda ingrijorarile privind protectia mediului, intrucat doar factorul de vechime nu poate sa reflecte in ce masura masina afecteaza mediul, desi taxa este mult mai mare pentru astfel de masini", se subliniaza in notificarea CE.

Documentul aminteste ca, in conformitate cu legislatia comunitara, statele membre trebuie sa incurajeze un comportament care sa duca la protejarea mediului, dar criteriile aplicate in acest scop trebuie sa fie obiective si pertinente astfel incat sa evite orice discriminare impotriva bunurilor din alte state. Oficialii europeni considera ca "legislatia romaneasca nu indeplineste criteriile de completa neutralitate si, din acest motiv, trebuie modificata astfel incat sa fie conforma cu Tratatul de aderare".

CE invoca decizia Curtii Europene de Justitie, potrivit careia un stat membru are voie sa introduca o taxa de inmatriculare daca aceasta respecta articolul 90 din Tratat si ca el nu poate sa impuna o taxa care sa genereze discriminare intre bunurile de pe piata proprie si cele aduse din alte state membre.

"Curtea a mai decis ca taxa platita pentru un autoturism nou face parte din valoarea sa de piata si ca un stat membru trebuie sa ia in calcul gradul de uzura al masinii atunci cand aplica o taxa de inmatriculare. Proceduri de incalcare a tratatului au mai fost declansate impotriva statelor: Cipru, Polonia si Ungaria, in momentul in care au devenit state membre, conchide comunicatul CE.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1184 ori